metalshow

Tendintele amenintarilor globale – februarie 2010

Analiza ESET ThreatSense.Net®,un sistem sofisticat de urmărire și raportare a conţinutului malware, arată că cel mai mare număr de detecții din luna aceasta , aproape 9.90% din total, a fost obținut de familia malware Win32/Conficker.
Mai multe detalii asupra celor mai puternice amenințări sunt oferite mai jos, inclusiv poziția ocupată anterior (dacă este cazul) în ”Top Zece” și valorile procentuale relativ la toate amenințările detectate de ThreatSense.Net®.

1.  Win32/Conficker
Poziție Anterioară:  1
Procentaj de Detecție: 9.62%
Amenințarea  Win32/Conficker reprezintă un vierme de rețea care s-a propagat inițial prin exploatarea unei vulnerabilități recente a sistemului de operare Windows. Această vulnerabilitate este prezentă în subsistemul RPC și poate fi accesată de la distanță de către un atacator, fără a avea nevoie de date de autentificare valide. În funcție de versiune, poate de asemenea să se răspândească prin directoare partajate nesecurizate și prin medii amovibile, folosind funcționalitatea Autorun activată implicit în sistemele de operare Windows (Microsoft a anunțat că funcționalitatea Autorun este dezactivată în versiunea 7).

Win32/Conficker încarcă un DLL prin intermediul procesului svchost. Această amenințare contactează servere web cu nume de domenii prestabilite pentru a descărca și alte componente dăunătoare. O descriere mai amănunțită a Conficker este disponibilă la //www.eset.eu/buxus/generate_page.php?page_id=279&lng=en.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Deși ESET dispune de un proces foarte eficient de detecție pentru Conficker, este important ca utilizatorii să se asigure că au aplicat patch-ul Microsoft, disponibil din toamna 2008, pentru a evita folosirea vulnerabilității de către alte amenințări. Informații despre vulnerabilitatea în sine sunt disponibile la //www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/ms08-067.mspx. Chiar dacă variantele recente par a fi renunțat la folosirea tacticii Autorun, este recomandat să dezactivați această funcționalitate: acest lucru va reduce impactul avut de amenințările catalogate de către ESET ca INF/Autorun. Echipa de cercetare din San Diego a publicat numeroase articole pe tema Conficker pe blog-ul //www.eset.com/threat-center/blog/?cat=145
Este important de reținut că majoritatea infecțiilor Conficker pot fi evitate prin practicarea “safe hex”: mențineţi actualizările sistemului de operare la zi, dezactivați Autorun, și nu folosiți directoare partajate nesecurizate. Dată fiind publicitatea destul de mare ce i-a fost făcută și folosirea unei vulnerabilități remediabile de atât timp, ne-am fi așteptat la o scădere mare a infecțiilor dacă oamenii și-ar fi luat aceste mici precauții.

2. INF/Autorun
Poziție Anterioară: 2
Procentaj de Detecție: 7.24%
Această denumire este folosită pentru a descrie o varietate de malware care folosește fișierul autorun.inf pentru a compromite un PC.  Acest fișier conţine informații despre programele care sunt rulate automat atunci când este accesat un mediu mobil ( de cele mai multe ori dispozitive de stocare USB flash sau dispozitive similare). 
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Mediile mobile sunt foarte folositoare și foarte populare: bineînțeles, dezvoltatorii de malware sunt conștienti de acest lucru, amenințările INF/Autorun revenind frecvent acolo unde au fost depistate.
Setările implicite Autorun din Windows permit rularea automată a programelor listate în fișierul autorun.inf atunci când este accesată o gamă variată de dispozitive mobile. Sunt multe categorii de malware care se auto-copiază pe aceste dispozitive. Deși acesta poate să nu fie principalul mecanism de distribuție al programului, autorii malware sunt dispuși să îl îmbunătățească.
În timp ce malware-ul care folosește acest mecanism poate fi detectat ușor de un scanner euristic, este mai bine – așa cum sugera și Randy Abrams pe blog-ul nostru (//www.eset.com/threat-center/blog/?p=94; //www.eset.com/threat-center/blog/?p=828) să dezactivezi Autorun decât să te bazezi pe antivirus pentru a-l detecta de fiecare dată. Puteţi găsi detali folositoare pe blogul lui Randy la //www.eset.com/threat-center/blog/2009/08/25/now-you-can-fix-autorun.

3. Win32/PSW.OnLineGames
Poziție Anterioară: 3
Procentaj de Detecție: 6.20%
Folosită în special pentru atacurile phishing îndreptate in direcția gamerilor, această familie de Troieni are capabilități de keylogging și uneori de rootkit, prin care colectează informații despre jocurile online rulate pe calculatorul infectat și date de autentificare utilizate pentru conectare. De obicei, datele acestea sunt transmise spre PC-ul controlat de atacator.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Acești Troieni se găsesc în număr foarte mare iar gamerii trebuie să rămână în alertă. Deşi au existat mereu oameni care furau datele de identificare ale unui anumit jucător doar din placerea de a face acest lucru, comercializarea de bani virtuali, comori, avatare, etc. reprezintă o sursă majoră de venituri ilegale pentru infractorii cibernetici. De asemenea, este important ca participanții în MMORPG-uri (Massively Multi-player Online Role Playing Games) precum Lineage și World of Warcraft, dar și în “metavers-uri” precum Second Life, sa fie conștienți de amenințările care îi vizează. Echipa ESET Malware Intelligence dezbate pe larg aceasta problemă în ESET 2008 Year End Global Threat Report, care poate fi găsit la //www.eset.com/threat-center/threat_trends/EsetGlobalThreatReport(Jan2009).pdf

4. Win32/Agent
Poziție Anterioară: 4
Procentaj de Detecție: 3.57%
ESET NOD32 descrie această detecție de cod periculos ca fiind generică, deoarece acoperă o familie mai mare de malware care poate fura informații de pe calculatoarele infectate.
Pentru a-şi atinge scopul, malware-ul se auto-copiază de obicei într-o locație temporară și adaugă chei în regiștri pentru a face referire la acele fișiere, sau la altele similare create aleator în alte directoare ale sistemului de operare, urmând a fi executate la fiecare pornire a sistemului.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Această etichetă acoperă o arie atât de mare de ameninţări încât este imposibil de prescris un singur mod de acţiune pentru a evita eventualele neplăceri. Folosiţi un anti-malware bun (vă putem sugera un produs bun J ), o buna practică de aplicare a patch-urilor, dezactivaţi Autorun, şi gândiţi-vă bine înainte de a da un click.

5. INF/Conficker
Poziție Anterioară: 5
Procentaj de Detecție: 1.71%
INF/Conficker are legatură cu detecția INF/Autorun: se aplică unei versiuni a fișierului autorun.inf folosit pentru a răspândi unele versiuni ale viermelui Conficker.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
În ceea ce privește utilizatorul final, acest tip de malware oferă și mai multe motive pentru a dezactiva opțiunea Autorun: a se urmări secțiunea INF/Autorun.

6. Win32/Pacex
Poziție Anterioară: 6
Procentaj de Detecție: 1.15%
Eticheta Pacex.gen desemnează o gamă largă de aplicaţii care folosesc un nivel specific de disimulare. Sufixul .Gen înseamnă “generic”: adică, această etichetă acoperă un număr mare de variante cunoscute şi poate de asemenea detecta variante necunoscute care prezintă caracteristici similare.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Nivelul de disimulare folosit a fost observat în mare parte în cazul troienilor destinaţi furtului de parole. Totuşi, odată cu apariţia mai multor familii de malware care nu folosesc acelaşi cod de bază însă prezintă aceeaşi tehnică de disimulare, motoarele de detecţie le etichetează drept Pacex.
Protecţia crescută, oferită de multiplii algoritmi de detecţie proactivă compensează mai mult decât suficient această mascare a tendinţelor statistice: aşa cum am discutat în numeroase lucrări, este mult mai importantă detecţia proactivă a malware-ului decât  clasificarea exactă a acestuia.  (“The Name of the Dose”: Pierre-Marc Bureau şi David Harley, Punctele de discuţie din cadrul Conferinţei Virus Bulletin International ediţia 18, 2008 – //www.eset.com/download/whitepapers/Harley-Bureau-VB2008.pdf; "The Game of the Name: Malware Naming, Shape Shifters and Sympathetic Magic" de David Harley – //www.eset.com/download/whitepapers/cfet2009naming.pdf)

7. Win32/Packed.Autoit
Poziție Anterioară: 10
Procentaj de Detecție: 0.89%
Acestă amenințare a fost detectată euristic și se referă la conţinutul malware creat cu ajutorul limbajului de scripting AutoIT. Un astfel de script poate fi compilat într-un executabil activ folosind compresia UPX. (UPX este o opțiune, nu este standard, dar este adesea folosită în scopuri rele de autorii de malware.)
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
AutoIT nu este evident dezvoltat pentru utilizarea de către autorii de malware. Totuși este popular în această comunitate pentru că este ușor de folosit și deoarece executabilul arhivat face detecția semnăturilor destul de dificilă, mai ales pentru scanări la cerere: chiar și un malware cunoscut poate fi de nerecunoscut până în momentul în care se execută. Din moment ce această unealtă a fost folosită pentru o gamă largă de malware, nu putem acorda sfaturi clare, aveți grijă totuși la fișiere și linkuri nesolicitate, actualizați aplicațiile , nu folosiți des rularea ca administrator, acordați o mai mare atenție la posibile mesaje ce se folosesc de tehnici de manipulare socială și așa mai departe.

8. Win32/Qhost
Poziție Anterioară: 7
Procentaj de Detecție: 0.85%

Aceasta ameninţare se auto-copiază în directorul  %system32% din Windows înainte de a fi lansat. Win32/Qhost se poate răspândi prin e-mail şi obţine controlul computerului afectat. Acest grup de troieni modifică fişierele gazdei pentru a redirecţiona traficul, la cerere,  spre domenii web specifice.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Acesta este un exemplu de Troian care modifică setările DNS dintr-un sistem infectat pentru a schimba modul în care numele de domenii sunt atribuite adreselor IP. În acest fel, o maşină infectată nu se poate conecta la site-ul unui distribuitor de securitate pentru a descărca actualizări, sau încercările de accesa un site sigur sunt redirecţionate spre unul infectat. De obicei, Qhost folosește aceste strategii pentru a executa un atac bancar de tipul Man in the Middle (MITM). Nu este foarte rentabil să faceți prea multe supoziții despre locația curentă pe care o are un utiliyator de internet.

9. Win32/Spy.Ursnif.A
Poziție Anterioară: 19
Procentaj de Detecție: 0.63%
Această etichetă descrie o aplicație spyware care fură informații de pe un PC infectat și le trimite la o locație remote, reușind să creeze un cont de utilizator ascuns pentru a permite comunicarea prin conexiunile Remote Desktop. Mai multe informații cu privire la acest malware se pot găsi la //www.eset.eu/encyclopaedia/win32-spy-ursnif-a-trojan-win32-inject-kzl-spy-ursnif-gen-h-patch-zgm?lng=en
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Deși pot exista mai multe indicii asupra prezenței Win32/Spy.Ursnif.A pe un sistem dacă ești un veteran al setărilor regiștrilor din Windows, prezența sa va trece neobservată de un utilizator obișnuit, care nu va putea descoperi că s-a creat un nou cont. Cel mai probabil detaliile setărilor folosite de către malware se vor schimba în timp. Pe lângă obișnuiții pași pentru păstrarea securității (asigurarea unui firewall și bineînțeles a unui soft antivirus) prin instalarea software-ului aferent și menținerea acestuia actualizat, utilizatorii trebuie să fie precauți ca de obicei în activitățile lor pe internet și să evite descărcările şi transferurile de fișiere suspecte precum și deschiderea atașamentelor nesolicitate.

10. WMA/TrojanDownloader.GetCodec
Poziție Anterioară: 9
Procentaj de Detecție: 0.58%
Win32/GetCodec.A este un tip de malware ce modifică fișierele media. Acest troian convertește toate fișierele găsite într-un computer în fișiere WMA și adaugă un câmp în header, care conţine un link spre un codec ce pretinde că trebuie descărcat pentru ca fişierele respective să poată fi rulate.
WMA/TrojanDownloader.GetCodec.Gen este un downloader asociat cu Wimad.N, care facilitează infecţiile unor variante GetCodec, precum Win32/GetCodec.A.
Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?
Distribuţia unui fişier infectat drept un nou codec video este o tehnică de manipulare socială foarte exploatată de către mulţi creatori şi distribuitori de malware. Ca şi în cazul Wimad, victima este păcălită să ruleze cod periculos, despre care el crede că va face bine sistemului sau că este interesant. Deşi nu există niciun test universal şi simplu care să indice dacă ceea ce pare a fi un nou codec este o îmbunătăţire reală a capabilităţilor de redare multimedia sau un Troian, vă încurajăm să fiţi precauţi şi sceptici: pentru orice invitaţie nesolicitată sau pentru orice utilitar nou. Chiar dacă utilitarul pare a veni de la un site de încredere (vedeţi //www.eset.com/threat-center/blog/?p=828, de exemplu), este bine să verificaţi acest aspect.

Bucuresti, 05.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *