free download 78 travel guides written by experts

Tehnologia informatiei va modela viitorul Europei

SIVECO Romania consideră că specialiştii români au un cuvânt de spus în tehnologia de vârf la nivel european

Recent, a avut loc la Bucureşti o conferinţă menită a pune în discuţie chestiuni practice referitoare la procesul de aderare a Romaniei la structurile europene, respectiv oportunităţi de finanţare şi co-finanţare în domenii deosebit de diverse.

Cu această ocazie, doamna Irina SOCOL, director general la SIVECO Romania, a prezentat, în calitate de membru ISTAG (Information Society Technology Advisory Group) informaţii de ultimă oră despre modul în care este perceput impactul tehnologiilor de vârf asupra evolutiei Uniunii Europene.

În fapt, este un unanim acceptata ideea ca domeniul IT&C are o contribuţie esenţială în dezvoltarea economiei globale şi a pieţei forţei de muncă, influenţănd creşterea productivităţii şi impulsionând inovaţia în domenii cheie de activitate. Se anticipează că, în viitorul apropiat, tehnologia informaţiei va deveni o facilitate de larg consum precum electricitatea.

ISTAG (//www.cordis.lu/ist/istag.htm) este un organism cu rol consultativ pe lângă Comisia Europeană pentru definirea unei strategii generale de îndeplinire a priorităţilor legate de societatea informaţională (IST) în cadrul programului european de cercetare.

Conform viziunii ISTAG pentru 2010, tehnologiile de nouă generaţie vor fi caracterizate prin interconectivitate, mobilitate, şi scalabilitate, oferind consumatorilor posibilitatea de conexiune universală "oricând, oriunde, la orice". Tehnologia va deveni o parte a vieţii de fiecare zi, într-un mod invizibil (transparent) pentru utilizator. In aceste condiţii, bogăţia informaţiei digitale (conţinutului) şi experienţa multimedia vor reprezenta pentru consumatorul de tehnologie o parte a existenţei cotidiene.

In viziunea ISTAG, există domenii, precum asigurarea de servicii medicale asistate de calculator, cu rol determinant în modelarea viitorului Europei. Sisteme de comunicaţie
wireless, integrate cu senzori, respectând standarde medicale şi clinice vor permite o monitorizare a pacienţilor şi oferirea de servicii medicale prompte şi adecvate.
Educaţia în spaţiul virtual (e-learning) reprezintă un element central al viziunii ISTAG. Sistemul european de instruire va include rezultatele celor mai recente cercetări în domeniu, fiind adoptat modelul educaţiei continue (oricând, oriunde) care elimină constrângerile de orice fel (temporale, geografice) asigurând democratizarea procesului de instruire prin acces nediscriminatoriu la informaţii (şi elimină pericolul "digital divide").

Între modalităţile de realizare a acestui deziderat merită menţionate:
– dezvoltarea de portaluri şi servicii interactive de informare, evaluare şi administrare a datelor
– integrarea de conţinut digital în noile "dispozitive mobile" (telefoane 3G, Pocket PC-uri, Internet TV), alături de aplicaţii GRID
– dezvoltarea de laboratoare şcolare virtuale, administrate de la distanţă (necesitând investiţii şi costuri de funcţionare minime şi oferind acces nediscriminatoriu la resurse de cercetare).

Cum va arăta Europa viitorului?

Consumatorii de divertisment digital vor fi serviţi în orice locaţii, în spaţii publice sau acasă; consumul de conţinut digital va deveni din ce in ce mai mult ad-hoc, utilizatorii fiind din ce în ce mai mult capabili să-şi administreze singuri conţinutul. Ei vor dori ca acest conţinut să fie personalizat conform propriilor preferinţe şi să fie accesibil de oriunde, de pe orice dispozitiv.Cuvintele cheie ale sfârşitului de deceniu vor fi: securitate şi încredere tehnologică pentru asigurarea confidenţialităţii, siguranţei şi acurateţei informaţiei.
Referindu-se la tendinţele înregistrate la nivel european pe piaţa IT&C, doamna Irina SOCOL a punctat câteva elemente.

Conform centrelor de analiză şi consultanţă IDATE (www.idate.org), în 2004, piaţa globală de IT&C a crescut cu 6,1%, ajungând la valoarea de 2.350 miliarde Euro. IT-ul a fost cel mai dinamic segment ( cu o creştere de 7% pentru hardware şi 8,5% pentru software şi servicii. In acest fel s-a redus considerabil diferenţa între ritmurile de creştere înregistrate în domeniul echipamentelor (6,6%) şi cel al serviciilor (6,4%).
Din punctul de vedere al evoluţiei pe regiuni în 2004, creşterea pieţei IT&C în Europa Occidentală a fost de numai 2,9% (sub media globală), în comparaţie cu 3,9% în America de Nord (care continuă să reprezinte mai mult de o treime din piaţa globală) şi 10% în Asia Pacific (ceea ce reprezintă jumătate din creştere globală totală). În topul ţărilor care au înglobat IT&C în economie sunt, în ordine: Coreea de Sud, SUA, Finlanda, Japonia, Franţa, Germania, Suedia, Marea Britanie.

Domeniile în care Europa îşi menţine poziţia de lider sunt: nanoelectronica, sistemele integrate, serviciile web, sistemele cognitive, centrele de cercetare & dezvoltare, comunicaţiile, standardele. În ceea ce priveşte investiţiile în cercetare & dezvoltare pentru IT&C, la scara globală se înregistrează creşteri anuale de 5% (în condiţiile în care în zone precum India sau China, procentul de creştere este cu un ordin mai mare) , Europa deţinând 40% din totalul global.

Ţările care alocă cele mai importante sume domeniului cercetării & dezvoltării (raportat la PIB) sunt: Finlanda, Coreea de Sud, Suedia, Japonia, SUA, Canada, Olanda, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania. Cu excepţia Finlandei şi a Suediei, ţările europene sunt la mare distanţă în urma Coreei de Sud, Japoniei şi SUA. Nivelul investiţiilor în cercetare pe cap de locuitor este de 80Euro în Europa Occidentală, 350 Euro în SUA şi 400 Euro în Japonia. Pentru a atinge obiectivul stabilit la Barcelona (3% din PIB pentru cercetare&dezvoltare), Europa trebuie să crească simţitor nivelul investiţiilor în acest domeniu.

Din punctul de vedere al zonelor de interes, prioritare sunt cercetările dedicate dezvoltării de soluţii integrate, uşurinţei în utilizarea IT&C, soluţiilor de securitate a sistemelor informatice.

Din păcate statisticile sunt sărace în ceea ce priveşte investiţiile în cercetare & dezvoltare în România. Raportate la PIB ele sunt extrem de mici.

Îmbucurător este însă faptul că, conform tuturor studiilor, piaţa de IT&C a înregistrat creşteri semnificative în ultimii ani, ceea ce permite, chiar impune o creştere a cheltuielilor pentru cercetare dezvoltare.

"Noi credem că specialiştii români au un cuvânt de spus în tehnologia de vârf şi că o creştere durabilă poate fi asigurată numai prin investiţii constante în cercetare şi dezvoltare. Principalele noastre atuuri pe piaţa internaţională sunt calitatea produselor, valoarea specialiştilor şi calitatea managementului. Companiile româneşti de software au capacitatea de a se plasa în avangarda integrării europene şi de a adăuga valoare mediului de afaceri internaţional iar industria de software reprezintă un vector de imagine pentru România."

Despre SIVECO România
Înfiintata la începutul anului 1992, SIVECO România SA este cea mai importanta firma producatoare de software din România, asigurand cea mai mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din România în tari din Comunitatea Europeana si Statele Unite ale Americii. Între actionarii SIVECO România se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V.

SIVECO România detine pozitii de top pe piata interna de solutii de afaceri (EAS) si de servicii IT. Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente de e-business, eLearning si e-Health.

În decursul celor 14 ani de existenta, SIVECO România si-a dobândit o solida reputatie pe piata internationala, produsele sale fiind utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari care se alatura celor 450 de beneficiari interni. De asemenea, compania s-a specializat în executia de proiecte informatice majore care implica dezvoltari la cerere de solutii software accesibile prin Internet si Intranet, integrarea cu alte sisteme, distributie geografica a locatiilor de acces si numar mare de utilizatori.

SIVECO România a implementat cu succes proiecte de eGovernment în cadrul unor institutii publice importante – Ministerul Educatiei si Cercetarii din România, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe , Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Autoritatea Nationala a Vamilor – si a oferit solutii performante unor companii private de referinta – PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau etc.
SIVECO România SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 în lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care îl efectueaza si are incheiate parteneriate solide cu cele mai mari companii de software (Oracle Certified Partner, Microsoft Certified Partner) si hardware (IBM Business Partner, HP Sales and Service Partner) din lume.

Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din România (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP)si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei – EITA si Information Society Technologies Advisory Group -ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact si WEF Transparency. Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitând www.siveco.ro.

Bucuresti, 19.06.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *