Kinodiseea

Teatrul Național de Televiziune, Teatru în TVR

2017 înseamnă împlinirea a 60 de ani de Teatru Național de Televiziune. Dorința noastră este să aducem un omagiu celor care au făcut pionierat și care ne-au lăsat amintiri de o valoare inestimabilă.

Iată cum vede începuturile reputatul critic, istoric și iubitor de teatru, Constantin Paraschivescu:
„După o nefericită întrerupere de câțiva ani, când a fost desființată redacția de specialitate, Teatrul Național de Televiziune a renăscut datorită entuziasmului unor redactori și regizori carea au creat o Casă de Producție în domeniu, astăzi sub coordonarea omului de teatru experimentat Demeter András.

Entuziasmul a caracterizat și momentul apariției primelor seri de teatru la televiziunea română, în 1957, la câteva luni după lansarea în peisajul nostrum public a acestui ecran mic, care a captat cu o forță magică uluitoare lumea; revelionul din 1956 a marcat difuzarea primei emisiuni de televiziun de la noi, iar în 23 mai 1957 s-a transmis primul spectacol de teatru, din sala Studio a Teatrului Național București, cu piesa Ziariștii de Al. Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rolul principal.

Dar cum s-ar putea numi întâlnirile aproape zilnice ale realizatorilor cu artiștii convocați la repetiții în platoul din strada Moliere, pentru schimb de păreri, indicații, glume, comentarii, noutăți la ordinea zilei, sub un copac proverbial din curtea sediului, denumit pur și simplu… redacția de sub dud, nu tot entuziasm era? Acolo venea des Tudor Vornicu și stimula energiile, lansau idei primii regizori și operatori (Nicolae Motric, David Esrig, Lucian Pintilie, Petre Sava Băleanu, Letiția Popa, Cornel Todea și Boris Ciobanu, Emil Hențiu, Beatrice și Ovidiu Drugă, etc) Generația anilor 60 care a pus bazele unui nou gen de exprimare artistică și – prin variație – comentarii și publicistică.

Principalii factori de coordonare, la repetiții și transmisii, erau plasați laolaltă într-un spațiu reudus, la un pupitru complex, regizor artistic, regizor de montaj, sunetist, tehnician de lumini, într-o cabină îngustă cât o cutie, pe o latură… direcția presei!

În Moliere era o lume extraordinară. Veneam în televiziunea Română cu senzația ca vin într-o familie – mărturisește actorul George Mihăiță, protagonistul uni entuziast spectacol din luna mai (iată căreiau expresia și ca etalon de creație): Capul de rățoi de George Ciprian. Spectacolele erau atunci în transmisiune directă, și ce emoții puteai să ai – spune Mihăiță în interviul pe care i l-a luat Andra Gavril, difuzat înainte de spectacol, din studioul din Moliere. Unde – zice dânsa – a început istoria Televiziunii române, și, unde acum este sediul casei de Producție TVR.

Care o împlinește cu rigoare, inspirație, competență, și… n-am ce face, reiau: entuziasm! Felicitări”

·    Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți un spectacol preluat de la Teatrul Național București: Locomotiva de André Roussin

locomotiva_tvr
În distribuție: Carmen Stănescu, Damian Crâsmaru, Aimee Iacobescu, Iuliana Moise, Dragoş Ionescu, Alexandru Bindea
Traducerea: Ileana Scipione
Regia artistică: Mihai Manolescu
Decoruri: Vasile Rotaru
Costume: Eugenia Botănescu
Muzica: Dorina Crişan Rusu
Redactor: Michaela Macovei
Director de imagine: Beatrice Drugă
Director de producție: Eugen Martin
Regia de montaj: Emilia Andreescu
Regia și adaptarea TV: Silviu Jicman

Program de difuzare:
TVR 2: luni, 29 mai, ora21.00
TVR Moldova: sâmbătă, 3 iunie, ora 16.00
TVR I: sâmbătă, 3 iunie, ora 18.00
TVR 3: duminică, 4 iunie, ora22.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

·    Televiziunea Română deschide, joi, 1 iunie şi vineri, 2 iunie, porţile studiourilor din Bucureşti, pentru copii, părinţi şi bunici


Televiziunea Română deschide joi, 1 iunie și vineri, 2 iunie, porțile studiourilor din București. Vino în studiourile TVR să vezi cum se fac emisiunile, să vezi cum funcţionează camerele de luat vederi şi carele de transmisie, să fii vedetă pentru o zi, să te întâlneşti cu vedete şi vloggeri, să vezi piese de teatru! Să cânţi cu vedete Eurovision şi interpreţi de muzică populară, să ne cunoşti şi să te cunoaştem!

·    Televiziunea Română redeschide Stagiunea ”TEATRU ÎN TVR”


Grădina televiziunii a redevenit spațiu pentru teatre, actori și publicul lor. Vă invităm la spectacole pentru copii și adulți, susținute de teatre bine cunoscute.

Joi 1 iunie

·    ora 10:30 TEATRUL DE ARTĂ – Spectacol pentru copii realizat de copii
·    ora 12:00 MARIAN RÂLEA – ”Teatrul Național de Copii” – ”Judecata poveștilor”
·    ora 14:00 TEATRULARTEDELLANIMA – ”Motanul încălțat”
·    ora 16:00 TEATRULLACINEMA – ”Lupul buclucaș”
·    ora 18:30 TEATRUL COQUETTE – ”Orășelulpoveștilor în pericol”
·    ora 20:30 TEATRULUNTEATRU – ”Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”
Vineri, 2 iunie

·    ora 12:00 MARIAN RÂLEA – ”Teatrul Național de Copii”- ”Carnavalul poveștilor”
·    ora ora 14:00 TEATRUL STELA POPESCU – ”Aladin”
·    ora 16:00 TEATRULLACINEMA – ”Povestea lui Făt Frumos”
·    ora 20:30 TEATRUL EXCELSIOR – ”#TEENSPIRIT”

În zilele de 1 și 2 iunie, accesul publicului se face liber, pe la poarta din Calea Dorobanților nr.191 (lângă troiță)

Vă așteptăm cu Porți deschise la TEATRU ÎN TVR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *