Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Teatrul Național de Televiziune – difuzări 20-23 martie

  • Sâmbătă, 20 martie, la ora 20.30*, pe TVR Timișoara: „Vicarul” de Rolf Hochhuth. Regia artistică și scenografia: Radu Penciulescu – partea a doua

Spectacol realizat în anul 1972 în colaborare cu Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”

În distribuţie: Gheorghe Ionescu-Gion, Victor Rebengiuc, Emmerich Schaffer, Ion Caramitru, Fory Etterle, George Oancea, Nicolae Mavrodin, Jean Reder, Geta Măruță, Corneliu Coman, N.Luchian-Botez, Vasile Florescu, Mariella Petrescu, Gheorghe Ghițulescu, Cătălina Pintilie, Dorin Dron, Emil Reisenauer, Virginia Alexandru, Adrian Georgescu, George Andreescu, Dinu Dumitrescu, Ștefan Velniciuc, Dumitru Damian, Nicolae Popa, Mihai Vasile Boghiță, Alexandru Martinescu, George Petreanu, Gheorghe Novac.

Operator șef: Edwiga Adelman

Regia TV: Letiția Popa

Continuăm să le celebrăm pe doamne, pe tot parcursul lunii martie! Pe doamnele care au scris pagini din istoria românesc, dar și pe doamnele care iubesc această artă.

  • Duminică, 21 martie, la ora 20.00*, pe TVR 3 – „Dimineața pierdută”, regia artistică și dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul omonim scris de Gabriela Adameșteanu

Premiera tv a dramatizării acestui roman a avut loc în 20 februarie 1990, adaptarea şi regia tv fiind semnate de Dan Necşulea. Spectacol preluat de la Teatrul „Lucia Sturdza-Bulandra”

Dimineata pierduta - TVR

În distribuție: Gina Patrichi (8 martie 1936-18 martie 1994),Tamara Buciuceanu, Rodica Tapalagă, Irina Petrescu (19 iunie 1941-19 martie 2013), Victor Rebenciug, Valentin Uritescu, Ion Besoiu (11 martie 1931–18 ianuarie 2017), Mihai Constantin, Lucia Mara, Ina Apostol, Răzvan Ionescu, Eugenia Balaure.

Redactor: Lucia Hossu Longin

Costume: Lia Manțoc/ Decoruri: Mihai Mădescu

„Dimineață pierdută” a fost unul dintre spectacolele-reper ale anilor ’80-’90. „A fost cel mai bun din viața mea”, a mărturisit cunoscuta regizoare Cătălina Buzoianu. „Am citit romanul la recomandarea Valeriei Seciu și am rămas siderată, am zis că trebuie să fac un spectacol după el. Am fost pur și simplu lovită de adevărul profund al acestei cărți, într-un timp când nu se spunea asemenea adevăr. Era foarte greu de redat forța acestui roman, dar am avut curaj și am mers până la capăt. Oricât ar fi contribuția mea, tot textul Gabrielei Adameșteanu a rămas cel mai important în spectacol.”

Spectacolul poate fi văzut şi vineri, 19 martie, la ora 23.00* pe TVR Internațional.

Sâmbătă, 20 martie, la ora 11.55*, pe TVR Moldova Teatru TV – „Ultima haltă în paradis”, de Valentin Nicolau. Regia, muzica și adaptarea Alexandru Tocilescu

În distribuție: Florin Piersic, George Ivascu, Florina Cercel, Mariana Dănescu, Luminita Erga, Mirela Oprișor, Oana Tatu, Georgiana Purcaru, Luminita Roșu.

  • Luni, 22 martie, la ora 19.00*, pe TVR Iași – „Gala Schiţelor lui I.L. Caragiale” un spectacol realizat de TVR în anul 1971. Regia: Sică Alexandrescu

În distribuție: Marin Moraru, Marcel Anghelescu, Victor Moldovan, Mișu Fotino, Sandu Sticlaru, Radu Beligan, Aimée Iacobescu, Coca Andronescu, Stela Popescu

Gala Schitelor lui I.L. Caragiale 1Gala Schitelor lui I.L. Caragiale 2Gala Schitelor lui I.L. Caragiale 3
Radu Beligan: „Sică Alexandrescu se trezea în primele ore ale dimineţii şi până noaptea târziu nu mânca, nu bea şi nu visa decât teatru. Teatrul era la el o necesitate atât de obsesivă cum e foamea, setea sau dragostea. S-a născut în teatru, a trăit în teatru şi a murit cu mâna pe condei, lucrând la punerea în scenă a piesei cu care trebuia să deschidă noua sală a Teatrului Naţional din Bucureşti. Imaginea lui coincide în memoria mea afectivă cu această putere neobosită de muncă. Avea vocaţia creaţiei, neastâmpărul căutării, voluptatea construcţiei. Îmi amintesc nopţile de iarnă din strada Precupeţii Vechi când lucram la pregătirea acelui extraordinar care a fost <>, nopţile de vară la Eforie, când asistam ca învăţăcel uimit de magicianul maestru la redactarea caietului de regie al <>, zilele de la Predeal, în timpul războiului, când teatrele erau închise, dar noi traduceam piese pentru proiectele care aglomerau agenda lui încărcată. Îl văd la arlechin, la Teatrul „Sarah Bernardt” urmărind cu inima bătând la carotidă spectacolul cu piesa lui Caragiale, care a uluit publicul.”

  • Marți, 23 martie, la ora 19.00*, pe TVR Iași: „Oameni sărmani”, de F. M. Dostoievski. Regia artistică: Ion Barna

Un spectacol realizat de TVR în 1969

În distribuție: Constantin Rauțchi, Leopoldina Bălănuță

Oameni sărmani

Ilustrația muzicală: George Popescu

Scenografia: Vasile Rotaru

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR.

Producător coordonator: Ion Roșioru.

* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Ion Roșioru este, începând din această lună, noul coordonator cu atribuţii de Director al Departamentului  Casa de Producţie TVR.

Ion Roșioru s-a alăturat echipei TVR în 2012, în funcția de coordonator cu atribuţii de Director Cabinet PDG. Din 2014, Ion Roșioru a fost implicat în toate activitățile Departamentului Casa de Producție, în calitate de manager de proiect. Printre responsabilitățile acestei funcții s-au numărat elaborarea şi urmărirea implementării proiectelor; elaborarea documentelor necesare pentru aprobarea şi implementarea proiectelor; gestionarea relaţiilor cu partenerii externi; negocierea contractelor; organizarea evenimentelor de promovare; identificarea posibilităţilor de atragere de fonduri.

Ion Roșioru este licențiat al Facultății de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

Îi mulțumim domnului Demeter András István pentru anii dedicați repoziționării Teatrului Național de Televiziune pe locul ce i se cuvine, pentru entuziasmul de a începe și a concretiza proiecte noi și îî dorim succes în noua provocare pe care a acceptat-o!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *