Shadow

Te voi ucide zâmbind

Vera Kurian
Carte oferită de Libris.ro

Vera Kurian este o autoare tânără, iar romanul Te voi ucide zâmbind a fost desemnat de New York Times cel mai bun roman al anului.

Ideea thriller-ului este cel puțin interesantă: într-o universitate cu 8000 de studenți, un psiholog care în trecut se ocupase de cazul unui criminal în serie desfășoară un studiu prin care 6 studenți, psihopați, urmează cursurile facultății cu o bursă care le acoperă toate cheltuielile. În schimb, ei trebuiau să poarte un ceas inteligent la mână și să răspundă la unele chestionare atunci când primeau un mesaj.

Cei șase nu se cunosc între ei, ceea ce face lucrurile și mai interesante.

Primul capitol, intitulat Ziua 60, redă prin vocea lui Chloe, una dintre psihopatele admise în programul desfășurat la facultate, prima zi și acomodarea.

Curiozitatea cititorului este stârnită imediat pentru că, pe lângă ideea inedită a romanului, Chloe spune că în 60 de zile îl va omorî pe Will.

De ce?

Răspunsul vine ulterior.

“Will nu înțelege cum sunt. Nu își dă seama câtă răbdare pot să am. Nu știe că zilele îi sunt numărate.”

Te voi ucide zâmbind recenzie Vera Kurian

Și dacă aceste elemente nu erau de ajuns pentru a face lectura captivantă, se mai adaugă unul: tinerii incluși în program încep să fie omorâți.

Dar de cine și de ce? Iată două întrebări care îi preocupă nu doar pe polițiști, ci și pe participanții la studiu. Îi vânează cineva? Cine știe de existența lor?

Polițiștii par a suspecta unul dintre participanții la studiu – în ciuda faptului că psihopații participanți sunt apărați de coordonatorul studiului:

“Studenții din program se află sub tratament. Din opt mii de studenți câți avem aici, cam trei sute sunt psihopați care nu au fost diagnosticați. Subiecții mei sunt studenți care își doresc o viață mai bună și ale căror familii fac eforturi pentru recuperarea lor.”

În afară de capitolele care prezintă viața lui Chloe la universitate și de acțiunile ei în încercarea de a omorî pe will, capitole care sunt scrise la persoana întâi singular, din perspectiva eroinei, celelalte sunt scrise la persoana a treia singular, autoarea oferind detalii despre celelalte personaje și acțiuni.

Personajele sunt bine create – și participanții la studiu (care generează discuții pe marginea psihopatiei), dar și celelalte personaje care apar: coordonatorul, alți studenți etc.

Vera Kurian este cu siguranță o autoare de urmărit de iubitorii genului polițist. Te voi ucide zâmbind este un roman care surprinde în mod plăcut, o carte în care suspansul și intriga sunt atent create, iar semnele de întrebare cu privire la criminal se păstrează până la final.

La finalul cărții o întrebare ar putea rămâne: cum ar fi dacă ai afla că un astfel de experiment se desfășoară la universitatea unde înveți tu sau copiii tăi, ori poate chiar la locul tău de muncă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *