metalshow

Tate Modern lansează prima expoziţie BMW Tate Live: Ten Days Six Nights

Captivantă, sculptura de ceaţă a lui Fujiko Nakaya va ajunge la Londta pentru prima expoziţie anuală BMW Tate Live

Bucureşti/Londra.

Tate şi BMW au anunţat că o expoziţie live anuală va fi găzduită în subsolul unic Tanks de la Tate Modern. Deschiderea va avea loc în primăvara anului 2017 în cadrul actualului program BMW Tate Live. Acest anunţ marchează un nou reper  în conceptul de expunere a artei: în locul vizionării unor obiecte statice, vizitatorii vor fi invitaţi să exploreze instalaţia aşa cum evoluează în timp. Acest nou format va combina instalaţii, reprezentaţii, filme, videoclipuri, sunete şi discuţii pe parcursul a zece zile, în perioada 24 martie – 2 aprilie 2017.

În contrast cu spaţiile cubice albe ale galeriei ce sunt utilizate pentru expoziţiile tradiţionale, artiştii vor avea posibilitatea de a folosi caracterul industrial brut al Tanks – containere imense de beton, subterane, construite iniţial pentru depozitarea combustibilului necesar centrala electrică Bankside. Acum, acestea au fost transformate în primul spaţiu muzeal din lume dedicat reprezentaţiilor, filmului şi instalaţiilor. Atmosfera alternativă a Tanks va oferi vizitatorilor o locaţie distinctă în care să interacţioneze cu arta nouă într-o modalitate nouă. Expoziţia se va extinde şi în exterior, pe noua Terrace de deasupra Tanks, ceea ce, în premieră, va anima peisajul din jurul Switch House.

Pentru prima expoziţie BMW Tate Live, mai mulţi artişti au fost invitaţi să creeze instalaţii noi în cadrul Tanks, care apoi pot fi gazdă sau scenă pentru alţi artişti şi vizitatori. Instalaţiile vor include de la un salon ocupat de plante până la un nor de ceaţă artificială şi vor putea fi vizitate în timpul zilei. Seara, ele vor fi animate suplimentar prin spectacole – la care accesul se va face pe bază de bilet – prin intermediul unor artişti renumiţi sau în formare din întreaga lume.

Achim Borchardt-Hume, director de expoziţii la Tate Modern, a declarat: “Cultura noastră este mereu în schimbare, astfel că expoziţiile trebuie să se schimbe şi ele. Într-o eră digitală conectată, artiştii şi spectatorii sunt fascinaţi de experienţele live, împărtăşite în timp real. Noua noastră expoziţie anuală BMW Tate Live reflectă această schimbare. Este construită în jurul unui proces de invitare, primire, găzduire şi împărtăşire care vine direct din modul în care mulţi artişti lucrează în prezent. Abia aştept să văd modul în care formatul expoziţiei va fi impulsionat şi mult de către aceştia în anii următori”.

Dr. Nicolas Peter, vicepreşedinte executiv BMW Group pentru Europa, a spus: “De aproape 50 de ani, BMW Group a fost implicat în cultură, urmărind mereu dezvoltarea unor parteneriate de prim-plan în lumea artei. Formatul BMW Tate Live reuneşte două organizaţii inovatoare, creative şi orientate către viitor, fiecare dintre acestea fiind un lider în domeniul său. Suntem mândri să continuăm colaborarea cu Tate pentru depăşirea limitelor şi pentru a permite experienţa muzeistică a viitorului, respectând în acelaşi timp libertatea de creaţie şi integritatea curatorială”.

Printre artişti se va număra Fujiko Nakaya (născută în 1933, Japonia), o pionieră a sculpturii de ceaţă, care prima dată a ieşit în evidenţă prin colaborarea ei cu Experiments in Art and Technology (E.A.T) din anii ’70. Nakaya va transforma South Terrace din exteriorul Tate Modern printr-o sculptură captivantă, realizată integral din vapori de apă, care va oferi un mediu pentru reprezentaţii şi colaborări unice. Isabel Lewis (născută în 1981, Republica Dominicană) va fi rezidentă în foaierul Tanks pe întreaga durată a expoziţiei. Ea va găzdui mai multe „momente” într-un stil caracteristic, combinând muzica, servirea de mâncare şi băutură, parfumul, toate pentru a crea o atmosferă unică pentru discuţii şi dans. CAMP, un studio de colaborări fondat în 2007 la Mumbai, va utiliza Galeriile Transformer ca spaţiu de prezentare a arhivei lor de video digital, filme neterminate şi media electronică, punând în discuţie limitele proprietăţii şi ale autorităţii. Wu Tsang (născută în 1982, SUA) şi Fred Moten (născut în 1962, SUA) vor prezenta Gravitational Feel, un spectacol sculptural ce utilizează ţesături şi sunet pentru a explora semnificaţia socială şi fizică a atingerii şi a vocii. Alţi artişti participanţi sunt Carlos Casas, Ian Cheng, Lygia Lewis, Phill Niblock, Daïchi Saïto şi Lorenzo Senni, ale căror reprezentaţii live în şi în jurul Tanks vor cuprinde film, muzică şi dans.

Expoziţia BMW Tate Live: Ten Days Six Nights îi are drept curatori pe Catherine Wood, curator executiv al International Art (Performance), şi pe Andrea Lissoni, curator executiv al International Art (Film), în timp ce Isabella Maidment, este curator adjunct pentru Performance, iar Carly Whitefield este curator adjunct pentru Film.

BMW Tate Live

Tate Live este un parteneriat pe termen lung între BMW şi Tate, care prezintă artă inovatoare în direct, atât în galerie, cât şi online. BMW Tate Live îşi propune să ajungă la o audienţă internaţională prin noi forme de artă, care se adresează nevoilor, gusturilor şi intereselor în schilbare ale publicului privind arta. Iniţiativa creează un nou spaţiu pentru colaborări şi programe care cuprind spectacole, film, sunet, montaje şi studii – domenii în care artiştii îşi pot asuma riscuri mai mari şi se pot experimenta liber. Programul îşi propune să provoace dezbateri asupra modului în care arta poate afecta schimbările intelectuale, sociale şi fizice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *