metalshow

Tarifele de roaming international in retelele mobile au scazut cu pana la 60%

Utilizatorii europeni de servicii de telefonie mobila platesc in prezent cu pana la 60% mai putin decat la inceputul anului pentru a-si folosi telefoanele mobile atunci cand calatoresc in strainatate, a anuntat astazi la Bruxelles Comisarul European pentru Societate Informationala si Media, Viviane Reding. Ea a prezentat rezultatele unui studiu care arata ca trecerea la "eurotariful" de maxim 49 eurocenti pe minut plus TVA pentru apelurile efectuate in strainatate si de maxim 24 eurocenti pe minut plus TVA pentru apelurile primite in strainatate in roaming s-a desfasurat conform planului stabilit de Comisia Europeana, astfel incat pana la 30 august aproximativ 200 de milioane de utilizatori europeni beneficiau de noile tarife. Studiul a fost realizat de Grupul Reglementatorilor Europeni (ERG), in colaborare cu Comisia Europeana, si a avut drept obiectiv stabilirea stadiului implementarii Regulamentului comunitar privind roamingul international in retelele mobile la trei luni dupa intrarea sa in vigoare. Cercetarea a fost desfasurata de catre cele 27 de autoritati de reglementare din statele membre prin intermediul unui chestionar la care au raspuns mai mult de 80% dintre operatorii de retele mobile din statele membre. Grupul Reglementatorilor Europeni (ERG) reuneste autoritatile de reglementare in comunicatii din statele membre ale UE, printre care si ANRCTI.

Rezultatele studiului indica un nivel foarte bun de implementare a reglementarii, respectarea si chiar devansarea termenelor din Regulament, precum si cazuri in care operatorii au coborat tarifele sub nivelul reglementat. Conform Comisarului Viviane Reding, cele mai mici tarife din Europa sunt cele oferite in Olanda (20 eurocenti pe minut atat pentru apelurile efectuate in strainatate, cat si pentru cele primite), in Marea Britanie (31,57 eurocenti pe minut pentru apelurile efectuate in strainatate si 12,63 pentru cele primite), Irlanda (32,23/15,70 eurocenti), Belgia (37,19/23,14 eurocenti) si Austria (37,50/20,83 eurocenti).

In Romania, cercetarea a fost efectuata de ANRCTI in randul celor trei operatori de telefonie mobila carora li se aplica reglementarea: Cosmote, Orange si Vodafone. Din cercetare a rezultat ca dintre cei aproximativ 19,5 milioane de utilizatori de telefonie mobila, patru milioane aveau serviciile de roaming activate la data de 30 august 2007.

Pe parcursul lunii iulie, toti utilizatorii au fost informati despre noile tarife prin mesaje text primite pe telefonul mobil, prin serviciile de relatii cu clientii sau prin informatii postate pe paginile web ale operatorilor si in magazinele acestora. Aproximativ 90.000 au ales in mod activ sa li se aplice "eurotariful". Cu exceptia acestora si a utilizatorilor care alesesera o anumita optiune tarifara pentru serviciile de roaming si au dorit sa o pastreze, restul urmau sa fie transferati automat la noile tarife reglementate dupa data de 30 septembrie.

Toti operatorii de telefonie mobila din Romania, inclusiv Zapp, care nu intra sub incidenta reglementarii europene, practica in prezent tarifele maxime reglementate, respectiv 49 eurocenti pe minut plus TVA pentru apelurile efectuate in strainatate si 24 eurocenti pe minut plus TVA pentru apelurile primite in strainatate, cu exceptia situatiilor in care utilizatorii au optat pentru un pachet de servicii care include tarife preferentiale pentru apelurile in roaming.

De la sfarsitul lunii septembrie, operatorii de telefonie mobila trebuie sa trimita un SMS generat automat fiecarui client care viziteaza un stat membru UE. Acest mesaj, care poate fi dezactivat de cei care nu doresc sa il primeasca, ofera informatii de baza, personalizate, privind tariful maxim pe care clientul il poate plati, in conformitate cu optiunea sa tarifara, pentru efectuarea de apeluri in interiorul tarii vizitate si catre Romania, precum si pentru apelurile primite. Totodata, operatorii sunt obligati sa ofere informatii mai detaliate asupra tarifelor printr-un un numar de telefon pus la dispozitie in mod gratuit.

Informatii suplimentare

Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului prin care s-a introdus reglementarea tarifelor de roaming international in retelele mobile din interiorul Comunitatii a intrat in vigoare in data de 30 iunie 2007. Regulamentul stabileste tariful maxim pentru efectuarea unui apel in roaming in strainatate la 0,49 euro/minut + TVA in primul an de la adoptare, urmand ca in urmatorii doi ani acesta sa scada la 0,46, respectiv 0,43 euro/minut. Pentru apelurile primite, Regulamentul prevede tarife maxime de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22, respectiv 0,19 euro.

Bucuresti, 4.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *