Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Tânărul neînfricat de la trapezul zburător și alte povestiri

William Saroyan
Editura Litera

William Saroyan s-a născut în Fresno, California, din părinți imigranți armeni. În scrierile sale se observă influențe ale acestui lucru. Multe dintre personajele autorului fac parte din comunitatea armeană din America. Sunt oameni care nu își uită rădăcinile, care doresc să se integreze, dar rămân legaţi şi de locul din care au venit, tradiții, cultură, obiceiuri.

 Tânărul neînfricat de la trapezul zburător și alte povestiri

Prima povestire din volumul de față are ca erou principal, deloc întâmplător, un scriitor.

“Un tânăr scriitor stă tot timpul cu frica-n sân să nu scape din vedere ceva important. Este mereu preocupat să reflecte tot ce vede în jurul său. (…)

Mai vreau să știți că mă interesează la fel de mult amintirile interlocutorilor mei. Un tânăr scriitor călătorește prin diferite locuri și discută cu oamenii, încercând să afle întâmplări din trecutul lor. Când scriu o povestire, nu intenționez să pun în ia lucruri nemaipomenite.”

Acest fragment reprezintă perfect povestirile din volumul recent apărut la editura Litera. Pentru că povestirile nu sunt despre oameni extraordinari, despre eroi, ci sunt despre oameni simpli și întâmplări obișnuite din viața de zi cu zi. Fiecare personaj și fiecare povestire, adunate, oferă o imagine de ansamblu asupra comunității de armeni din America. Câțiva evrei, asirieni, irlandezi și polonezi devin de asemenea personaje legate prin sentimentul frăției și cel al inadaptării.

“Dacă am vreo dorință, aceasta este să înfățișez frăția dintre oameni.”

Întâmplările povestite pot mira, cum este cazul ideii de a cultiva stafide în America, întâmplarea sfârșind-se într un mod tragicomic. Un alt personaj – unchiul Melik, ”aproape cel mai prost fermier din lume” – plantează rodii în deșert. Copilăria, biserica, iubirea, sunt alte teme care îşi găsesc locul în paginile scurtelor povestiri din volumul de faţă.

RECOMANDAM:  Sah la rege

“Cititul te face un om puternic dar, după cum vedeți, scrisul te face un om precis.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *