free download 78 travel guides written by experts

Talente – O saptamana pentru inscriere la Program MOL de promovare a talentelor “Pot ajuta?”

Au mai rămas 8 zile pentru depunerea aplicațiilor la Programul MOL de promovare a talentelor "Pot ajuta?" – ediția 2014.

Volumul total al sponsorizărilor: 290.000 lei, din care 160.000 lei în domeniul sporturilor, 80.000 lei în domeniul artelor și 50.000 lei pentru categoria de vârstă de peste 18 ani.

Un solicitant poate obține maxim 10.000 de lei.

Domeniul sponsorizării: Sport și artă (toate domeniile)

Perioada de aplicare: 27 mai 2014 – 27 iunie 2014

Se pot înscrie tineri născuți între anii 1996 și 2006 inclusiv, şi echipe de sportivi sau ansambluri artistice de la şcoli, licee, cluburi sportive sau de expresie artistică din România, cu elevi din categoria de vârstă sus menționată, care au obţinut rezultate foarte bune la concursuri naţionale şi internaţionale în domeniul sportiv sau artistic şi au nevoie de sprijin material pentru dezvoltarea şi continuarea carierei.

Spadasina Amalia Tataran este ambasadoare a programului MOL pentru promovarea tinerelor talente


Amalia Tătăran, vicecampioană europeană de juniori la spadă, dar şi componentă a echipei feminine de senioare, a fost inclusă în echipa de ambasadori ai programului pentru promovarea talentelor MOL – Pot ajuta? derulat împreună cu Fundația pentru Comunitate, poziție din care îi va încuraja pe tinerii talentați să își urmeze visul.


La 20 de ani, Amalia Tătăran a dobândit deja faimă, dar, pentru cine nu o cunoaște, pare doar o tânără delicată și veselă, nu campioana la spadă care impune respect în competițiile naționale dar și internaționale. Este studentă în anul I la Facultatea de Științe Juridice a UVVG Arad, este prietenoasă, plină de energie și privește cu optimism către viitor. Înfățișarea copilăroasă a Amaliei Tătăran ascunde însă o uimitoare putere interioară și o poveste de viață spectaculoasă. La 8 ani s-a apucat întâmplător de scrimă și a câștigat prima oară premiul întâi după doar trei luni de pregătire. A fost începutul unui drum anevoios dar presărat cu numeroase performanțe. La vârsta la care alte fetițe încă se jucau cu păpușile, Amalia făcea naveta zilnic între localitatea sa natală Odoreu și Satu Mare, pentru a se duce la școală și, mai ales, în sala de antrenamente, la scrimă.

Grație talentului său, dublat de muncă și de perseverență, Amalia a adunat zeci de medalii și titluri, ajungând vicecampioană europeană de juniori la spadă, dar şi componentă a echipei feminine de senioare. Practic, de la 8 ani câștigă la fiecare competiție câte o medalie. Recunoaște ea însăși că i-au fost necesare multe concursuri "pentru a căpăta experiență" și "pentru a învăța să își stăpânească emoțiile".

Anul acesta a fost desemnată ambasadoare a programului MOL "Pot ajuta?" și își propune ca din această poziție să le transmită celorlalți sportivi aflați la început de drum dar lipsiți de mijloace financiare că există oameni care doresc să le fie alături și care îi vor susține fără condiții în drumul lor către succes. Le va vorbi din experiență proprie – acea experiență care a învățat-o pe Amalia că, dincolo de talent, muncă și disciplină, drumul către performanță presupune și cheltuieli materiale mari. Uneori, prea mari pentru veniturile unei familii obișnuite. Amalia a fost sponsorizată timp de patru ani prin programul MOL de promovare a talentelor "Pot ajuta". A primit astfel finanțare necesară pentru a participa la diverse competiții și mai ales pentru a putea să-și achiziționeze echipament de performanță. În cazul scrimei, echipamentul este foarte costisitor și, deoarece este vorba despre un sport foarte solicitant, trebuie schimbat foarte des, ceea ce presupune eforturi financiare consistente.

Prin talentul și munca sa, prin optimismul și perseverența dovedite, Amalia a impresionat în mod special familia MOL România care îi este alături și deja îi ține pumnii strânși pentru Olimpiada de la Rio.

De 9 ani, MOL România și Fundația pentru Comunitate derulează program de susținere a tinerelor talente în domeniul artei și al sportului. Inițial, finanțarea se acorda numai celor cu vârsta sub 18 ani, însă succesul proiectului și prietenia legată cu minunații tineri artiști și campioni, asemenea Amaliei, i-au determinat pe inițiatorii programului să includă o nouă categorie de beneficiari, cei cu vârste peste 18 ani.

În total, de la înființare și până în prezent, MOL România și Fundația pentru Comunitate au acordat finanțări în valoare totală de 1.870.000 lei unui număr de 1.698 tineri artiști și sportivi talentați. Din Arad au obținut finanțare 23 tineri sportivi și 2 echipe în valoare de 69.800 lei.

Tanara compozitoare Mara Pruna din Cluj devine ambasadoare a Programului MOL – Pot Ajuta? pentru promovarea artistilor si sportivilor talentati


Mara Prună din Cluj-Napoca devine, la doar 14 ani, un ambasador al Programului „MOL-Pot ajuta?", desfășurat de MOL România și Fundația pentru Comunitate, ca semn de prețuire față de talentul său excepțional și, mai ales, pentru curajul admirabil care o face, zilnic, să își înfrunte problemele și să fie nu doar un copil normal, ci un model pentru oricine o ascultă.

Diagnosticată la 2 ani și jumătate cu autism, verdict schimbat recent în "sindrom Asperger", Mara – îndrumată de părinții ei și ajutată de un talent artistic excepțional – a transformat ceea ce ar fi putut reprezenta o viață izolată într-un univers al sunetelor frumoase în care toată lumea este invitată cu generozitate.

"Pentru mine, muzica a fost cel mai ușor mijloc de comunicare posibil și, mi s-a spus, mijlocul prin care am învins autismul", povestește Mara Prună. Nimic nu trădează problema cu care s-a născut. E veselă, energică, extrem de inteligentă și bucuroasă că poate împărtăși celorlalți din pasiunea sa pentru muzică. A cântat aproape toată viața – de la trei ani, când a primit în dar un pian – iar de ceva vreme compune piese a căror valoare a fost recunoscută și premiată în cadrul mai multor concursuri naționale.

"Indiferent de rasă, sex sau dizabilitate, nu există o barieră în a vedea frumosul în muzică. De aceea mă bucur că prin acest mijloc de comunicare pot să ajung mult mai ușor în sufletul oamenilor", spune tânăra artistă.

Primii pași către muzică i-a făcut cu ajutorul părinților săi – Milena și Dorin. Împinși de o dorință nelimitată de a reuși să comunice cu Mara, părinții au fost primii care au intuit că muzica poate fi instrumentul care să facă legătura dintre ei. Și au reușit. Apoi, cu o generozitate aparte, au ales să împărtășească și altor părinți aflați în situație similară din experiența lor și să îi ajute. Așa au înființat Asociaţia Autism Transilvania. Iar Mara, copilul lor, este astăzi cel mai bun exemplu că dragostea și implicarea pot face miracole, acolo unde știința și medicina nu au neapărat soluții.

La 14 ani, Mara este elevă la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca, unde studiază pian și vioară. Este deja o artistă recunoscută în branșă, câștigătoare a cinci ediții consecutive ale unor naționale de compoziție muzicală, dar și o desăvârșită interpretă de muzică clasică. Este însă în același timp conștientă de toate cerințele vremurilor actuale.

"Sună mai boem să-ți scrii muzica pe hârtie dar, din păcate, ritmul în care ne mișcăm în mileniul al treilea, foarte alert, nu ne permite să nu fim la curent cu tehnologia", explică tânăra artistă. De altfel, prin intermediul sponsorizării obținute prin programul "Pot ajuta?" desfășurat în parteneriat de MOL România și Fundația pentru Comunitate, Mara Prună a putut achiziționa un pachet de programe software de specialitate care îi permit să asculte simultan mai multe instrumente muzicale în timp ce compune.

În cadrul unui eveniment recent, Mara Prună le-a mulțumit celor de la MOL România și Fundației pentru Comunitate pentru sprijin și încredere. Însă Mara este cea căreia ar trebui să i se mulțumească pentru tot ceea ce reprezintă și cea care merită toate încurajările.

De 9 ani, MOL România și Fundația pentru Comunitate derulează un program de susținere a tinerelor talente în domeniul artei și al sportului. Inițial, finanțarea se acorda numai tinerilor cu vârsta sub 18 ani, însă succesul proiectului și prietenia legată cu minunații tineri artiști și campioni, asemenea spadasinei Amalia Tătăran, de asemenea ambasador al programului, i-au determinat pe inițiatori să includă o nouă categorie de beneficiari, cei cu vârste peste 18 ani.

În total, de la înființare și până în prezent, prin intermediul programului au fost acordate finanțări în valoare totală de 1,870 milioane lei unui număr de 1.698 de tineri artiști și sportivi talentați. Din județul Cluj au fost susținuți 55 sportivi și artiști tineri și 3 echipe cu suma de 258.000 lei.

Ghidul programului şi formularele de aplicare se găsesc pe site-ul www.pentrucomunitate.ro, precum și www.molromania.ro.

Ivan Patzaichin despre program //youtu.be/66yIOGye4Co.

Bucuresti, 20.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *