free download 78 travel guides written by experts

Sute de ocazii să citim împreună pentru a vindeca planeta! – Ziua Internațională a Cititului Împreună 2020

În data de 5 februarie 2020, Citim Împreună România(CIR) va celebra, împreună cu mii de copii și sute de părinți, educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară, Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI).

Aflată la a patra ediție națională organizată de CIR , ZICI este parte a unui eveniment global organizat de către LitWorld din 2010 și marcat anual de milioane de oameni în peste 100 de țări.

Tema de anul acesta – ZICI pentru Aici: Citim împreună pentru a vindeca planeta! – a adunat mai bine de 1500 de organizatori pe o pagină de Facebook dedicată evenimentului, unde în ultimele 3 săptămâni au fost împărtășite resurse, inclusiv ilustrații originale ale ilustratorului Zelmira Szabó.

Au fost propuse 7 recomandă de cărți, potrivite pentru copii între 0 și 18 ani, după caz, enumerate mai jos, precum și întrebări de discuție și activități oferite de invitați: autorii Mihaela Coșescu, Victoria Pătrașcu, și Andreia Petcu; Cătălina Murariu (WWF-Romania); Anca Stan (Educație în natură – Stejarul pitic, Cluj-Napoca); traducătoarea Gretei Thunberg, Felicia Ienculescu-Popovici (Greenitiative) și fondatoarea CIR, Brandi Bates.

ZICI pentru Aici

Au fost împărtășite idei pentru promovarea unui „ZICI fără Urmă” anul acesta, idei pentru sărbătorirea cu ajutorul unor materiale reciclate, biodegradabile sau minimale. A avut loc și o tombolă cu 30 de cărți cadou pentru educatorii și bibliotecarii care au organizat evenimente ZICI și un concurs foto de „Citit împreună în natură” pentru familii este încă în desfășurare, iar cei 5 câștigători se vor bucura de cărți cadou. (CIR mulțumește editurilor participante pentru cărțile donate: Anacronic, Arthur, Cartea Copiilor, Creștem Oamenii, Frontiera, Seneca, și Signatura.)

Dintre cei 966 de parteneri înscriși până acum (înscrierile se încheie la miezul nopții, pe 5 februarie), 76% sunt școli, 15% sunt biblioteci, iar restul sunt non-profituri, familii etc.

54% nu au mai participat înainte la ZICI!

Așa cum ziua femeii nu este singura zi din an când ar trebui să îi spuneți mamei că o iubiți, iar ziua tatălui nu este singura zi din an când îi spuneți tatălui că îl apreciați, noi sărbătorim ZICI o dată pe an pentru a face tare și clar mesajul esențial:
Citiți împreună.
20 de minute în fiecare zi.
Indiferent de vremea de afară și din interior.

De când se naște copilul și mult după ce va învăța să citească singur.

Când citim împreună cu copiii, schimbăm lumea! Când citim împreună pentru a vindeca planeta, plantăm semințele pentru o zi de mâine mai sănătoasă!

Spor la citire împreună pentru a vindeca planeta!

Ilustrații de Zelmira Szabó

Ce este „Citim Împreună România”

Un grup format din autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, profesori, bibliotecari, dar și părinți care au în comun nu doar dragostea pentru cărți, ci și bucuria de a vedea copii și adulți citind împreună. Grupul „Citim Împreună România” a fost lansat pentru a promova beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și al celor ce au grijă de ei.

Ce înseamnă „Citim Împreună”

Definiția citirii împreună: Când o carte aleasă cu grijă este citită cu voce tare pentru mai mulți ascultători de către un cititor pregătit, într-un mod captivant, care îi implică pe toți în poveste. Citirea împreună (cunoscută și sub numele de citire cu voce tare) s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de a ajuta tinerii să se îndrăgostească de cărți, oferind simultan multe beneficii pentru dezvoltarea competențelor de literație.

Cărți recomandate de CIR pentru ZICI pentru Aici: Citim împreună pentru a vindeca planeta!

1. Ce Faci Când Nu Faci Nimic
Beatrice Alemagna (Traducere din limba franceză de Ruxandra Tirean)
Editura Signatura, 2019

2. E și treaba mea!
Mihaela Coșescu, Ill. Ionuț Robert Olaru
Asociația Creștem Oameni

3. Lupul cel Mare și Lupul cel Mic. Frunza care nu voia să cadă
Nadine Brun-Cosme, Ill. Olivier Tallec (Traducere din limba franceză de Lavinia Braniște)
Editura Cartea Copiilor, 2019

4. Nimeni Nu E Prea Mic Să Facă Diferența
Greta Thunberg (Traducere din limba engleză de Felicia Ienculescu-Popovici
Editura Seneca, 2019

5. Pomul Cel Darnic
Shel Silverstein (Traducere din limba engleză de Florin Bican)
Editura Arthur, 2017

6. StrăbuniculMeu,EmilRacoviță
Andreia Petcu, Ill. Eugen Berlo Editura Frontiera, 2019

7. Șansa Lui Bilețel
Victoria Pătrașcu, Ill. Zelmira Szabó
Editura Cartier, 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *