Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Surprize de sărbători

Oficial, prima emisiune profesionistă de televiziune din România a avut loc în noaptea de 31 decembrie 1956 – 1 ianuarie 1957. Emisiunea a fost transmisă din primul sediu al Televiziunii, din Floreasca, strada Molière Nr. 2. Aproape întreg programul era înregistrat pe film de 35 de milimetri. După un reportaj, realizat de Alexandru Stark, au urmat filmul „O noapte furtunoasă” şi salutul lui Petru Groza, pe atunci preşedintele Marii Adunări Naţionale, cu prilejul Anului Nou.

Se împlinesc, de atunci, 60 de ani. Facem o buclă în timp și:

În 2 ianuarie 2017, Casa de Producție TVR vă propune o montare devenita clasică a aceleiași piese

O NOAPTE FURTUNOASĂ, de I.L. Caragiale


Scenariul și regia artistică Sorana Coroama Stanca
În distribuție: Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Valeria Seciu, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Horațiu Mălăele, Stelian Nistor, Doru Ana, Mimi Enăcescu, Romulus Dumitrescu, Mircea Dumitru, Eugenia Ardeleanu.

În 2016 am comemorat 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuți creatori ai tuturor timpurilor: William Shakespeare

Casa de Producție TVR v-a invitat ca în 2016  să fiți parte din Shakespeare 400. V-am adus în case montări ale unora dintre cele mai cunoscute scrieri, spectacole de dans, personaje puternice care au scris istoria, dar și istoria teatrului, actori cu har și forță.

Pe parcursul întregului an, piesele scrise de Shakespeare și-au găsit, aproape în fiecare lună, un loc la seara de Teatru TV de luni, de la TVR 2. De la cuplul vulcanic Gina Patrichi – Anton Tauf din „Antoniu și Cleopatra” (regia Mihai Mănuțiu), la debutantul (pe atunci) Sorin Leoveanu care apare alături de Bogdan Zsolt în „Hamlet”-ul lui Vlad Mugur; de la zburdalnica nebunie coregrafică a lui Gigi Căciuleanu, inspirată de bufonii lui Shakespeare, „Shakespeare,Folia&Co”, la inovativa „Furtună”(regia Cristi Juncu) cu muzică de Ada Milea; sau de la „simfonia urletului interior” cum caracteriza un cronicar, interpretarea în forță a lui Pálffy Tibor în rolul principal din „Othello – maurul din Veneție” (regia Laszlo Bocsardi), la psihedelicul „Poveștii de iarnă” în viziunea lui Alexander Hausvater, Shakespeare a fost prezent în viața noastră pe tot parcursul anului ce se încheie.

V-am adus un tumult de sentimente, un amestec de viziuni și reîntâlniri cu actori care au dus mai departe magnificul verb shakespearean.

În toamnă, pentru a-l aduce încă și mai aproape spectatorilor pe dramaturgul englez, valorile confirmate ale teatrului românesc au stat umăr la umăr cu cele tinere, în propunerile Casei de Producție TVR, prin două serii unice: „Shakesperia – Țara lui Will” și „Ne-bunia Shakespeare 400”.

Prima, o serie de 16 episoade a 10 min, este o incursiune elegantă într-un trecut teatral personal al creatorilor de teatru, bazat pe piesele dramaturgului. Astfel, fiecare episod din „Shakesperia – Țara lui Will”este structurat în jurul celor mai cunoscute şi jucate piese ale sale, împletind imagini de arhivă, unele în premieră, cu interviuri cu personalităţi marcante ale lumii teatrale româneşti, cum ar fi Mircea Albulescu a cărui ultimă apariție este consemnată într-un dialog-mărturie despre limba română și versul shakespearean.

A doua mini-serie de 20 de episoade de 10 min, „Ne-bunia Shekespeare 400”, îi prezintă pe tinerii actori care au concurat la Gala Hop din acest an cu fragmente din monoloagele personajelor shakespeareane, într-un joc al emoțiilor și al inventivității, căutând modernitatea și actualul în interiorul bătrânelor cuvinte.

Și asta nu este tot. Cu ocazia documentării de arhivă pentru „Shakesperia – Țara lui Will”, regizorul Andrei Măgălie a descoperit înregistrarea inedită a unui spectacol unic „Romeo și Julieta ” – spectacol de absolvență în regia Cătălinei Buzoianu, cu Adrian Pintea și Mariana Buruiană în rolurile titulare.

Serialul „Shakesperia – Țara lui Will” a fost difuzat în premieră pe canalul TVR1 şi redifuzat pe TVR2, TVR HD, TVR3 şi TVR International

Serialul „Ne-bunia Shakespeare 400” – fragmente din concurs Gala Hop 2016, se difuzează din data de 12 decembrie și până în 30 decembrie pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD.

Serialul “Shakespearia – Țara lui Will” are două episoade dedicate piesei “Romeo & Julieta”.

Căutând materiale de arhiva pentru a ilustra cât mai bine receptarea românească a piesei, regizorul Andrei Măgălie și realizatorul Lucia Constantinescu au descoperit un fragment de spectacol realizat în anul 1978 de către absolvenții IATC de atunci. O înregistrare care nu s-a difuzat niciodată și despre care nici protagoniștii nu știau că există.


Spectacolul a fost prezentat în 1979 la Festivalul Teatrelor Studențești de la Durham, Marea Britanie, iar regizoarea Cătălina Buzoianu împreună cu actorii au fost acoperiți de laude. Distribuția era strălucită: Romeo era jucat de Adrian Pintea, iar Julieta de Mariana Buruiană. Alături de ei: Adriana Trandafir, Mirela Gorea, Răzvan Vasilescu, Dan Nuțu, Florin Călinescu. Muzica a fost compusă în doar câteva zile de cunoscutul compozitor Mircea Florian.

În incheierea anului Shakespeare la TVR, Casa de Producție a realizat o emisiune document. Spectacolul de arhivă recuperat a fost prezentat în premieră la UNATC, acolo unde au fost prezenți o parte dintre actorii din distribuție, care au urmarit cu  emoție imaginile de acum 38 de ani. Pe ei, cei de atunci. Din pacate,nu le-au mai putut fi alături Adrian Pintea, Dinu Manolache, Șerban Ionescu…

Marți, 3 ianuarie, Casa de Producție TVR vă invită să fiți martorii acestui spectacol eveniment, pe TVR 2, la ora 14.40.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *