Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Suplimentele nutritive: energie şi performanţă

Nimic nu se compara cu un corp tonifiat, puternic, pregatit atat pentru sesiuni de sport uzuale, cat si pentru antrenamente indelungate, solicitante pentru corp si minte. De aceea, suplimentele nutritive pentru sport sunt tot mai apreciate si mai utilizate.

Acestea pot fi vitamine, minerale, proteine, creatina sau extracte din plante, insa lista nu se opreste aici. Folosirea suplimentelor nutritive este atat de apreciata pentru ca in ultimii ani, din cauza nivelului crescut de stres fizic si mental, dar si din cauza alimentelor procesate intens, corpul nu isi mai poate prelua si gestiona in mod natural cantitatea de nutrienti atat de vitali pentru activitatea ideala. Aceste carente se simt mai ales in cazul sportivilor care fac antrenamente solicitante, de lunga durata, care necesita o cantitate mare de energie.

Suplimentele nutritive consumate cel mai des sunt anti-oxidantii, proteinele, diferite tipuri de aminoacizi, dar si cofeina. Au rol atat in imbunatatirea performantei, cat si in acoperirea lipsurilor nutritive, oferind sportivilor posibilitatea de a atinge performanta dorita in timp ce isi protejeaza si isi ingrijesc corpul.

sursa foto: https://www.prwave.ro/wp-content/uploads/2019/09/suplimente.jpg

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/melting-yellow-tablet-in-the-filled-drinking-glass-34505/

Suplimentele nutritive au, astfel, atat rol de a oferi energie, cat si de a ajuta la imbunatatirea masei musculare si la vindecarea rapida. Iata care sunt cele doua grupe de suplimente atat de necesare in antrenamente:

Proteina

Proteina este cel mai important supliment nutritiv, pentru ca ajuta la cresterea masei musculare si la mentinerea acesteia. Recomandat atat sportivilor, cat si persoanelor care nu practica sporturi, consumul de proteine ajuta la echilibrarea corporala, prin atingerea si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor si hormonilor, dar si pentru sustinerea oaselor, a cartilajelor, a parului si a pielii. Produsele de proteina ca supliment alimentar sunt recomandate pentru ca organismul nu este capabil intotdeauna sa produca moleculele esentiale – enzime, hormoni si anticorpi, fara un pic de ajutor. Proteinele ajuta, de asemenea, si la energizarea corpului si la imbunatatirea metabolismului acestuia, ajutand astfel la obtinerea unor rezultate favorabile in activitatile de zi cu zi, dar si in sport.

gym

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-woman-lifting-two-dumbbells-1638324/

Specialistii au ajuns la concluzia ca o persoana care nu practica sport, are nevoie de 0.5g de proteine/kilogram de masa corporala. Din aceasta cantitate, doar 60% se absoarbe din alimente, si asta in cazul unei diete corecte. Pentru sportivi, cantitatea necesara poate fi si de patru ori mai mare, aportul ideal fiind astfel tot mai greu de obtinut din alimentatia clasica.

Carbohidrati

In antrenament, corpul are nevoie de o mare doza de combustibil. Aici intra in joc carbohidratii, transformati de corp in glucoza si inmagazinati in masa musculara sub forma de glicogen. In timpul sportului, organismul transforma glicogenul in energie.

Cheia pentru antrenamente reusite este una simpla, dar care necesita pregatire constanta. Astfel, pentru sesiuni sportive cu recurenta ridicata, o persoana are nevoie de o dieta echilibrata, in care 55-60% din calorii sa provina din carbohidrati – paine, cereale, paste, fructe si legume. Insa nu intotdeauna poate fi urmata o dieta echilibrata, atunci cand stilul de viata este unul solicitant. Aici intervin suplimentele pe baza de carbohidrati, ce alimenteaza muschii pentru a lucra eficient.

sala

foto via

Pentru o activitate sportiva indelungata, fiecare sportiv are nevoie de suplimentele necesare in functie de durata si tipul antrenamentelor. Consumul responsabil de suplimente este vital, de aceea se recomanda intotdeauna consultanta specializata inainte de a incepe orice tip de dieta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *