free download 78 travel guides written by experts

SULEYMAN MAGNIFICUL si SULTANA HURREM. Dragoste si moarte la Istanbul

SULEYMAN MAGNIFICUL si SULTANA HURREM. Dragoste si moarte la IstanbulErhan Afyoncu
Editura Corint

Chiar daca ati ales sa il urmariti sau nu, cel mai probabil ati auzit despre seriatul difuzat de unul dintre posturile noastre care prezinta, asemenea unei telenovele, povestea de dragoste dintre Suleyman si Hurrem (Vesela). In Turcia insa acest serial a dat nastere la numeroase discutii si a fost criticat pentru ca ar deforma realitatea istorica. Iata insa un volum care prezinta atat elementele definitorii ale domniei lui Suleyman Magnificul  (cu perioada de inceput de glorie, dar si cu problemele care au aparut ulterior), cat si povestea de dragoste intre el si Hurrem.

Iubirea dintre Suleyman si Roxolana, "fiica unui preot sarac din Rutenia, rapita de tatari, cumparata de marele vizir Ibrahim Pasa si oferita de acesta sultanului" (p 12), strabate veacurile. Roxolana, supranumita Hurrem (Vesela) a reusit sa il cucereasca pe sultan si sa fie singura lui sotie din harem – lucru deosebit pentru acele vremuri. O poveste de dragoste cu bune si rele, cu probleme dar si cu momente frumoase.

Viata personala nu poate fi insa zugravita fara a tine cont si de viata "profesionala" a sultanului. Suleyman ramane in istorie ca fiind "autorul celui mai important corpus de legi din istoria Imperiului Otoman, cunoscut sub numele de cartea Legilor Dinastiei lui Osman." (p 10)

Suleyman a fost constient de realizarile sale si de influenta pe care a avut-o asupra epocii in care a trait, fapt demonstrat si de modul in care se prezinta: "Eu sunt Sultanul Sultanilor, Suveranul Suveranilor, cel care imparte Coroane Monarhilor Globului, umbra lui Allah pe Pamant, Sultanul si Padisahul Marii Albe (Mediterana), Marii Negre, al Rumeliei, Anatoliei, Karamaniei, al tinutului Rum, al Zuldakirului, Diarbekrului, al Kurdistanului, Azerbaidjanului, al Persiei, stapanul oraselor Damasc, Alep, Cairo, Mecca, Medina si Ierusalim, al intregii Arabii, al Yemenului si al mai multor tinuturi pe care nobilii mei stramosi si ilustri mei strabuni le-au cucerit prin forta armelor si pe care preaslavita mea Maiestate le-a cucerit si ea cu pumnalul meu stralucitor si cu victorioasa mea sabie." (p 11)

O carte menita a prezenta intamplarile prin perspectiva adevarului istoric asadar, insa una scrisa intr-o maniera prietenoasa, cu multe pasaje din scrieri oficiale ale vremii, o carte care ii va incanta pe cei pasionati de epoca, tara si de cunoastere.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *