free download 78 travel guides written by experts

Subventionarea carbunelui in Romania

În cadrul unei conferințe de presã urmatã de o dezbatere pe teme energetice, Greenpeace România a fãcut public studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cãrbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile”.1 Studiul aratã un sprijin de aproape patru ori mai mare pentru cãrbune fațã de regenerabile în perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subvențiilor pentru cãrbune, începând din 1990, ajunge la 13.8 miliarde de lei.

Studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cãrbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile” a fost realizat de firma de cercetare Candole Partners pentru Greenpeace România. Lansarea studiului a fost urmatã de o dezbatere marca Expert Forum, cu participarea reprezentanților din diverse ramuri ale sectorului energetic.

Bazatã pe date oficiale, analiza estimeazã cã sprijinul public pentru cãrbune se ridicã la nivelul a 2,3% din PIB-ul pe un an al țãrii, fãrã a include în calcul externalitãțile – acele costuri indirecte asupra sãnãtãții și mediului.

Ajutorul primit de sectorul energetic asociat cãrbunelui nu se limiteazã la subvențiile directe, ci include o multitudine de alte cãi de sprijin, precum alocãri gratuite de certificate de emisii, de 300 mil EUR – 2 mld EUR*, bonus pentru cogenerare, sau acces la piața de echilibrare.

Studiul comparã sprijinul acordat cãrbunelui cu cel pentru regenerabile și proiecteazã trei scenarii energetice cu orizont 2020. Cel mai economic scenariu energetic, în urma comparației, se dovedește a fi cel cu dependențã redusã de cãrbune și nuclear, cu pondere ridicatã a energiilor regenerabile.

„Valorile pentru sprijinul cãrbunelui, din studiul lansat astãzi, ne-au depãsit așteptãrile, însã realitatea este chiar mai gravã: existã o serie întreagã de subvenții ascunse, al cãror calcul nu a fost posibil din lipsa de date.” declarã Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.

„Cu aceleași resurse cu care statul subvenționeazã acum sectorul energetic asociat cãrbunelui, guvernul ar putea sprijini investițiile în eficiența energeticã și în modernizarea infrastructurii energetice astfel încât sã fie posibilã preluarea integralã a energiei regenerabile. Prețul plãtit de societate ar putea fi astfel chiar mai mic, dacã luãm în calcul costurile de sãnãtate și de mediu pe care le cauzeazã arderea cãrbunelui și care nu se regãsesc în costurile energiei.” adaugã Ionuț Cepraga.

Studiul lansat astãzi vine într-un moment în care guvernul remodeleazã strategia energeticã naționalã, pe fondul crizei ucrainene și a crizei economice prelungite. Independența energeticã, accesibilitatea și siguranța energeticã sunt deziderate ce nu mai admit risipirea resurselor pentru întreținerea artificialã a unui sector în pierdere.

1 studiul integral poate fi consultat pe pagina web www.greenpeace.ro.

Bucuresti, 15.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *