Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Studiu: in caz de criza poti conta pe doar 4 dintre prietenii de pe Facebook

Facebook este o retea unde multi se lauda cu mii de prieteni online. Altii, poate mai circumspecti, au semnificativ mai putini prieteni, oameni pe care ii stiu din viata reala si cu care le place sa interactioneze. Dar pe cati oameni poate conta cineva in caz de nevoie? Un studiu arata ca doar pe 4 dintre prietenii online se poate baza o persoana intr-o situatie de criza.
Robin Dunbar, profesor la Oxford University, a analizat cu atentie rezultatele unor studii efectuate in UK in prima saptamana din aprilie 2015 si a treia saptamana din mai – esantion de 3.375 oameni cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. El a remarcat faptul ca numarul mediu de prieteni pe Facebook pe care il aveau aceste persoane era de 150, femeile avand mai multe conexiuni decat barbatii.

Cand au fost intrebati cati prieteni adevarati au intre cei de pe Facebook, participantii la studiu au zis ca 27.6% le sunt prieteni adevarati, iar cand au fost intrebati pe cati cred ca s-ar putea baza in caz de criza, au zis ca pe 4 prieteni (4.1, media finala). Numarul acestor prieteni apropiati din cadrul retelelor de socializare nu difera de numarul celor din viata reala, astfel ca nu se observa un mare impact al Facebook in aceasta directie. De altfel, Robin Dunbar voia sa descopere daca se pot depasi de constrangerile care limiteaza marimea unei retele sociale offline cu ajutorul social media.

Concluzia pare a fi simpla: limitarile din viata reala se pastreaza si in cadrul social media in ceea ce priveste numarul de prieteni adevarati, cu care se pot crea si pastra legaturi puternice, cu care se poate interactiona si cu care o persoana isi poate impartasi sentimentele.

Nici macar cei cu retele sociale foarte mari nu au mai multi prieteni – ci, mai degraba, ei au un sens mai larg pentru notiunea de prieten. Aici, am putea adauga, depinde mult si in ce scop este folosit Facebook-ul, intrucat multi il utilizeaza ca mijloc de promovare, drept pentru care isi creeaza retele mai mari.

Numarul de prieteni pe care ii poate avea cineva este 150 – indiferent ca reteaua unei persoane ajunge la 5000 de conexiuni.

Va surprinde numarul maxim de 4 persoane pe care puteti conta in caz de nevoie? Nu este el de fapt logic tinand cont de faptul ca o persoana poate avea prieteni din intreaga lume, poate stabili relatii cu oameni pe care nu i-a vazut niciodata? Voi pe cati prieteni puteti conta cu adevarat la nevoie – in viata reala si dintre cei online?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *