bucharest tech week 2021

Studiu global arată că programul de lucru flexibil schimbă regulile în lupta companiilor pentru profesioniști

• Studii recente arată că 83% dintre angajații din întreaga lume ar refuza o slujbă care nu le-ar oferi un program de lucru flexibil
• Mai mult de jumătate (54%) dintre repondenți spun că posibilitatea de a-și alege locul în care muncesc este mai importantă pentru ei decât o slujbă într-o companie de prestigiu
• Ca urmare, în ultimii zece ani, 85% dintre firme au introdus o politică a spațiului de lucru flexibil sau intenționează să adopte o astfel de politică.

Studii recente arată că firmele care nu au o politică a spațiului de lucru flexibil* riscă să piardă cei mai buni angajați. Cercetările realizate de liderul mondial în furnizarea de soluții flexibile de lucru, IWG, arată că 83% dintre angajați ar alege o slujbă care le oferă un program de lucru flexibil, față de o slujbă care nu oferă acest lucru, și aproape o treime (28%) dintre respondenți apreciază mai mult posibilitatea de a-și alege locul în care să muncească, față de o creștere a primei de vacanță. Având la bază aceste constatări, nu este surprinzător faptul că 75% dintre cei 15.000 de repondenți din 80 de țări diferite consideră că programul de lucru flexibil a devenit noua normalitate. Ca urmare, în ultimii zece ani, 85% dintre firme au introdus o politică a spațiului de lucru flexibil, sau intenționează să adopte o astfel de politică. Constatările semnalează faptul că, atunci când vine vorba despre a defini ce înseamnă o zi de muncă obișnuită, balanța se înclină acum în favoarea angajaților.

Totuși, nu toate firmele au putut îmbrățișa conceptul. 60% dintre cele care au participat la sondaj au afirmat că schimbarea culturii organizaționale este principala barieră în calea implementării unei politici a spațiului de lucru flexibil, în special în cadrul firmelor cu o abordare inflexibilă a modului de muncă. Mai mult de o treime (41%) au afirmat că teama de impactul pe care l-ar putea avea un program de lucru flexibil asupra întregii culturi a firmei este cel mai mare obstacol.

Spaces, Private Office

Mark Dixon, Director Executiv și fondator al IWG, a afirmat: “Anul trecut, Sondajul nostru la nivel global privind spațiul de lucru a adus în discuție atingerea unui punct de cotitură, dar ceea ce vedem acum este faptul că programul de lucru flexibil este considerat de mulți a fi noul standard pentru orice firmă care privește cu seriozitate productivitatea, agilitatea și câștigarea luptei pentru atragerea de profesioniști. Într-adevăr, jumătate din toți repondenții noștri pretind muncă în afara locului lor de muncă obișnuit de la birou cel puțin jumătate din săptămână.

Firmele din întreaga lume se confruntă cu provocări multiple, care includ asigurarea faptului că afacerile lor sunt suficient de agile pentru a se adapta la schimbări. Cercetările noastre arată că firmele care nu au luat încă în considerare beneficiile din punct de vedere financiar și strategic ale spațiului de lucru flexibil trebuie să facă acest lucru acum. În caz contrar, vor constata că vor fi copleșite atât de competitori, cât și de cererile forței de muncă moderne referitoare la o zi de muncă normală, ceea ce înseamnă că vor pierde cei mai buni profesioniști.

Atragerea și păstrarea profesioniștilor

Constatările arată că 71% dintre firme cred că oferirea unui program flexibil de lucru le permite să își mărească echipa de profesioniști. De fapt, multe firme (77%) se adaptează pentru a îmbunătăți rata de păstrare a profesioniștilor prin introducerea unui program de lucru flexibil. Din punctul de vedere al angajaților, o treime dintre persoane declară că programul de lucru flexibil este atât de important, încât surclasează un rol mai prestigios în cadrul companiei (32%).

Poate că acest lucru se datorează unui accent tot pronunțat pus pe echilibrul muncă / viață personală: se consideră că programul de lucru flexibil îmbunătățește acest echilibru cu 78%. Constatările mai arată că se crede că spațiul de lucru flexibil încurajează un mediu de lucru mai incluziv, cu beneficii pentru părinții care revin la muncă, angajații mai în vârstă, persoane care suferă din cauza stresului.

Productivitatea

Flexibilitatea nu face doar angajații mai fericiți și mai sănătoși, ci face și forța de muncă mai productivă: 85% dintre firme confirmă faptul că productivitatea lor a crescut datorită unei flexibilități mai mari. Mai mult chiar, peste 40% dintre intervievați au raportat o îmbunătățire cu cel puțin 21% a productivității datorită programului flexibil de lucru. Aceste cifre sunt chiar mai importante dacă luăm în considerare faptul că Națiunile Unite afirmă că scăderea la nivel global a productivității este una dintre cele mai marcante caracteristici ale economiei globale din ultimii ani¹.

Agilitate și incertitudine

În aceste vremuri cu incertitudini este clar că firmele pun pe primul plan agilitatea și eficiența costurilor. 55% dintre firmele intervievate au afirmat că mizează pe agilitate în 2019. Peste o treime dintre firme intenționează să se extindă pe plan internațional anul acesta, iar majoritatea repondenților (64%) spun că au ales programul de lucru flexibil pentru că accelerează pătrunderea pe noi piețe. 66% dintre companii aleg programul de lucru flexibil pentru că astfel își pot îmbunătăți performanțele. Spațiul de lucru flexibil a mai fost ales ca soluție de 65% dintre firme, pentru a reduce cheltuielile de capital și operaționale. Același număr de repondenți a adoptat un spațiu de lucru flexibil pentru a-și gestiona mai bine riscurile și pentru a-și consolida portofoliul.

Renunțăm la navetă?

Constatările mai arată că două cincimi dintre persoanele din întreaga lume consideră naveta cea mai ineficientă parte a zilei (40%), iar mai mult de jumătate dintre repondenți cred că aceasta ar putea deveni un lucru demodat în următorii zece ani (2030). Presiunea a crescut în ultimul timp, pe măsură ce navetiștii sunt tot mai nemulțumiți de faptul că trebuie să se deplaseze la locul de muncă, iar unul din cinci repondenți (22%) ar spune că ei ‘întârzie în mod regulat’ la muncă din cauza traficului. Aproape jumătate (48%) dintre angajați încearcă să lucreze în perioada deplasării casă-servici și, ca urmare, aproape jumătate (42%) cred că programul de lucru oficial ar trebui să includă timpul alocat deplasării, pentru că acesta nu constituie ‘timp liber’ pentru ei în cursul zilei.

Noua normalitate

Pentru mulți angajatori și angajați, programul de lucru flexibil constituie acum standardul. Jumătate (50%) dintre cei intervievați au afirmat că acum lucrează în afara principalei locații a companiei lor timp de cel puțin jumătate din săptămâna de lucru sau mai mult, iar pentru 70% dintre persoane, alegerea mediului de lucru este un factor cheie în evaluarea noilor oportunități de carieră. Programul de lucru flexibil este un model care le oferă angajatorilor oportunitatea de a mări productivitatea, de a atrage profesioniști și de a se adapta la condițiile în schimbare, ceva care prin urmare se va dovedi de neprețuit în perspectiva vremurilor nesigure care vin.

Despre Sondajul global privind spațiul de lucru

Sondajul global al IWG privind spațiul de lucru este în derulare de 10 ani. Peste 15.000 de profesioniști dintr-o serie de domenii diferite din peste 80 de țări au fost intervievați în cadrul Sondajului global al IWG privind spațiul de lucru. Sondajul s-a desfășurat la începutul anului 2019 și s-au extras contacte dintr-o bază de date cu clienți, potențiali angajați și directori de firme din peste 100 de țări. Sondajul a fost gestionat în mod independent de către MindMetre Research. Repondenților li s-a cerut să își exprime părerea despre locurile de muncă în schimbare și despre programul de lucru flexibil.

Grupul de repondenți din România a cuprins 200 de persoane.

Pentru a citi întregul raport al cercetării, accesați: click here.

Mai multe informații sunt disponibile la adresa: www.iwgplc.com.

*Pentru majoritatea intervievaților, politica spațiului de lucru flexibil se definește ca fiind abilitatea de a-și alege și de a-și modifica locul în care își desfășoară munca.
¹ https://www.un.org/development/desa/dpad/publication/development-issues-no-11-the-slowdown-in-productivity-growth-a-view-from-international-trade/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *