Shadow

Storia.ro: Cum s-a încheiat 2022 în imobiliare și care sunt primele date despre 2023

Anul imobiliar 2022 s-a încheiat cu un număr total de 175.387 de unități individuale tranzacționate (cf. ANCPI), cu 4% mai puține comparativ cu anul 2021, care a fost considerat un an record. În 2021 s-au înregistrat cu 49% mai multe tranzacții ca în 2020 și cu 61% mai multe față de anul 2019. Luna decembrie, în general una lentă, prin prisma sezonalității, s-a încheiat cu 14.848 de unități individuale tranzacționate, conform ANCPI, unele dintre tranzacții posibil încheiate mai rapid, în contextul în care noul cod fiscal a introdus impozit pe venitul din vânzarea imobilelor și în cazul proprietăților care nu depășesc 450.000 lei.

Cum a arătat 2022 pe Storia.ro

Conform datelor Storia.ro, pe parcursul anului 2022, numărul de contactări în categoria de închiriere a crescut cu 14% față de cel din 2021, în timp ce numărul de anunțuri active (anunțuri nou adăugate și anunțuri prelungite) a scăzut cu 12%. Așadar, în condițiile unui număr mai mic de oferte, numărul de contactări a crescut, element care ne arată efervescența pieței și un interes semnificativ pentru categoria de închirieri.

În categoria locuințelor de vânzare, pe parcursul anului 2022 oferta de apartamente și case disponibile a scăzut cu 5% față de cea din 2021, an în care, în perioada august-noiembrie, s-a înregistrat o creștere de 13%, ceea ce arată că scăderea din 2022 contrabalansează o creștere anterioară. În același timp, se observă o scădere de 32% a numărului de contactări față de anul precedent, un efect al creșterii costurilor de creditare, al inflației și al altor factori care au scăzut puterea de cumpărare și au creat un climat de instabilitate.

Numărul total de utilizatori a scăzut cu 13% în 2022 față de 2021, iar numărul de utilizatori care au contactat un vânzător în platformă a scăzut cu 8%. Datele ne arată că cei care au continuat să utilizeze platforma sunt cei mai implicați activ în căutarea unei locuințe, iar utilizatorii care nu au mai accesat site-ul fac mai degrabă parte din categoria celor care doar prospectau piața, fără o intenție clară și imediată de achiziție sau închiriere.

Storia.ro: Cum s-a încheiat 2022 în imobiliare și care sunt primele date despre 2023

Începutul anului 2023 în imobiliare

Anul 2023 a început cu o rată a dobânzii de referință a Băncii Naționale a României de 6,75%, în timp ce la începutul anului 2022 avea o valoare de 2%. În același timp, indicele de referință trimestrial pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 5,71%, în timp ce în prima parte a anului 2022 a fost de 1,25%.

„Ne propunem să fim în continuare alături atât de cumpărători, proprietari și chiriași, cât și de agenți și dezvoltatori. În perioada următoare avem programate numeroase inițiative care să îi ajute pe aceștia în îndeplinirea obiectivelor, dar și pentru a-i susține să ia decizii bune și informate. Așadar, vom extinde indexul T.R.A.I cu câteva criterii și cartiere noi, index care până acum a fost consultat de 250.000 de vizitatori. De asemenea, pentru că suntem platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri, vom continua să oferim către presă date relevante legate de evoluția cererii și a ofertei în cadrul inițiativei Drumul inteligent spre acasă și să organizăm webinarii informative. Pentru profesioniști, am lansat noile funcționalități parte din SMART PACKS, care să îi ajute în creșterea performanței anunțurilor și urmează să le completăm cu unele noi, bazate pe tehnologii noi de inteligență artificială”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro și OLX Imobiliare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *