free download 78 travel guides written by experts

STELARC vine în aprilie la NOVA, festivalul de noi tehnologii în artele performative organizat de POINT

Stelarc, unul dintre cei mai controversați artiști contemporani, pionier al augmentării corporale prin intermediul tehnologiei, vine la NOVA, festival dedicat exclusiv explorării oportunităților aduse de cele mai recente dezvoltări ale tehnologiei în artele performative, aflat la prima ediție între 20 și 29 aprilie 2018, la POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10, București).

Stelarc, cercetător emerit al Universității Curtin (Australia) dezvoltă încă din anii ‘70 lucrări care cercetează extinderea capacităților corpului uman și reproiectarea sa sub forma unor arhitecturi anatomice alternative.

NOVA, Stelarc, conferinta

Artistul consideră că, în mod convențional, corpul este un aparat biologic care devine operațional, interactiv și conștient în mediul în care se desfășoară, iar pielea este granița dintre sine și restul lumii. Realitățile prezentului impun însă o nouă definiție a corpului și modului în care acesta funcționează într-un teren puternic tehnologizat. Corpul așa cum îl conștientizăm noi acum este perimat, iar augmentarea sa cu proteze biomecanice și noi tehnologii poate deveni o soluție pentru evoluția umanității.

Pe 20 aprilie, de la ora 21:00, Stelarc, care a uimit o lume întreagă prin hibridizările propriului corp, va susține la POINT conferința „Inadequate/ Ambivalent/ Indifferent: The Cadaver, the Comatose & the Chimera” (”Inadecvare/ Ambivalență/ Indiferență: Cadavrul, Inconștiența și Himera”). În prezentarea sa din cadrul festivalului, artistul explorează idei precum corpul postuman, arhitecturile anatomice alternative, trupul ca obiect care necesită reproiectare. Discuția este construită din perspectiva propriilor proiecte dezvoltate în acest spațiu polemic, cum ar fi urechea construită în brațul său stâng, augmentată electronic, sculptura inserată în propriul stomac sau explorările în care corpul artistului a fost suspendat sau extins prin mecanisme robotice.

Pe 21 aprilie, Stelarc continuă discuția despre conceptul de „corp ca obiect” aflat printre alte obiecte asemenea, cum ar fi mașini de calcul, sisteme informatice și algoritmi, în cadrul workshop-ului „Extreme Bodies to Virtual Selves: Sumo, Butoh, Performance Art and Phantom Flesh”.

Urechea construită în braț, care transmite prin internet sunetele percepute, lucrările ”site-specific” din propriul corp sau performance-uri cu extensii corporale robotizate ca Exoskeleton sau Third Arm sunt doar câteva dintre lucrările lui Stelarc, care au deschis drumul către forme inovatoare de expresie artistică, facilitate de tehnologii de ultimă oră.

Programul festivalului NOVA (20-29 aprilie 2018) include și performance-uri, conferințe, woskshop-uri, laboratoare de creație, sesiuni de networking, create și susținute și de alte nume sonore precum Numen, Christian “Mio” Loclair, Antoni Rayzhekov.

Creatorii invitați în cadrul NOVA vor prezenta în cele zece zile ale festivalului invenții artistice multimedia care transformă publicul în copilot și trasează noi universuri, cu noi experiențe.

Bio-senzori care scot sentimentele la suprafață și le transformă în timp real în imagine și sunet, instrumente digitale care redau compoziții olfactive, medii sonice tridimensionale, sinergii audio-vizuale, primul prototip de inteligență artificială destinat dansului, corpuri care își depășesc limitele fizice și se reconstruiesc în medii noi, cvasi-virtuale, cvasi-reale.

Video prezentare festival:

NOVA from Point on Vimeo.

Mai multe detalii despre festival – program și acces pe perioada festivalului.

NOVA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri strategici: Forumul Cultural Austriac, Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia al UNMB, CINETic, UNATC, UNArte, Modulab.

Parteneri media: Radio România Cultural, The Institute, Internetics, IQads, Igloo, Revista Scena, Feeder, Zeppelin, Modernism, WeArt, Designist, Ziarul Metropolis.

Despre Administrația Fondului Cultural Național

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Despre POINT

POINT este un hub dedicat manifestărilor cultural-artistice din București. Line-up-ul său cultural se află într-o continuă evoluție și merge dincolo de eclectic: teatru, dans, instalații performative și construcții artistice inovatoare în ton cu ultimele dezvoltări de pe scena contemporană internațională, expoziții de arte vizuale, concerte, workshop-uri, proiecții cinematografice, conferințe culturale.

POINT are un ADN multidisciplinar, își sincronizează activitatea cu hub-uri culturale internaționale și își propune să inspire oamenii în a descoperi și a iubi artele performative. Manifestările artistice care iau naștere sau sunt invitate la POINT deschid orizonturi noi și dialoguri între tehnologie și artă. Susținem curajul noii generatii de artiști si al noii generatii de public, pe care îi provocăm să exploreze noile dimensiuni ale artelor performative și impactul acestora în identitatea societății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *