free download 78 travel guides written by experts

Stai la oraș? Află ce măsuri de prevenție iei atunci când aerul depășeste norma recomandată de poluare

Poluarea fură bucureștenilor patru ani din viață și omoară anual, la nivel mondial, șapte milioane de oameni, din care 600.000 sunt copii. Sunt cifre îngrijorătoare, care ar trebui să ne alarmeze și să ne facă să luăm măsuri în fața acestui fenomen.

Situația nu stă mai bine nici în alte orașe ale României, precum Craiova, Cluj, Timișoara, Constanța, Brăila, Turnu Măgurele, Galați, Bacău, Ploiești și Pitești, care ar trebui să pregătească un plan preventiv de reducere a nivelului poluării si de evidenta si gestiune a deseurilor.

Infarctul acut de miocard, infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, accidentul vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică, fertilitatea scăzută, tumorile maligne și stresul, sunt doar câteva dintre efectele poluării asupra organismului uman.

Cum putem reduce aceste efecte nefaste ale poluării și cum ne putem proteja de “otrava” pe care ajungem să o respirăm, zi de zi?

masca poluare

Designed by jcomp / Freepik

1. Planifică-ți activitățile în aer liber la prima oră a zilei sau seara, târziu

Cel mai mare nivel de poluare prezent în atmosferă se regăsește în mijlocul zilei, așa că, pentru a evita să respirăm aerul intoxicat, este recomandat să ne planificăm activitățile în aer liber, precum mersul la cumpărături, jogging sau medic, fie dimineața devreme sau seara, după orele 19-20. Dacă programul nu-ți permite, alege să-ți desfășori activitățile în interior – mall-uri, săli de sport etc.

2. Verifică nivelul poluării înainte de a ieși din casă

Pentru a te asigura că ești oarecum în siguranță, verifică nivelul poluării în timp real, pe diverse site-uri avizate și dacă procentajul este peste medie, amână activitățile pe mai târziu, dacă îți poți permite acest lucru. Daca ai un business, poti merge mai departe si poti discuta cu specialisti in domeniu precum consultantii de la Smart Environment.

3. Alege cu atenție locul în care alegi să faci sport în aer liber

Dacă îți place să faci jogging sau orice alt tip de mișcare în aer liber, alege să faci asta în parcuri sau în zone fără trafic intens. Chiar dacă nivelul de poluare la momentul respectiv pare a fi în limite normale, conform site-urilor de specialitate, vehiculele de pe străzile aglomerate pot crea niveluri ridicate de poluare până la 1 km distanță.

4. Redu consumul de energie în casă

Folosește mai puțină electricitate în casă, pentru că, în acest fel, vei contribui la reducerea nivelului de poluare, la creșterea calității aerului și la reducerea facturilor la curent. Nu ține televizorul deschis dacă nu te uiți, nu lăsa lumina aprinsă în camerele în care nu petreci timp și scoate din priză tot ce nu folosești constant.

5. Înlocuiește mașina cu transportul în comun

Cel puțin câteva zile pe lună, încearcă să lași mașina acasă și să iei metroul sau autobuzul până la birou. Iar în zilele în care alegi să conduci, împarte-ți mașina cu acei colegi care se află în drumul tău. Chiar dacă nu pare o măsură de prevenție în fața poluării, acest simplu gest îi poate reduce nivelul considerabil, ceea ce are beneficii pentru toată lumea, inclusiv pentru tine;

6. Spune nu focului

Evită să dai foc lemnului sau gunoiului, numai dacă este absolut necesar. Acest gest este unul din principalii factori care cauzează particule de poluare pe tot teritoriul țării.

7. Reduceți consumul de benzină și motorină

Înlocuiți autovechiculele pe bază de benzină sau motorină cu cele electrice iar dacă folosiți echipamente de îngrijire a gazonului sau suflante, înlocuiți-le cu cele manuale sau electrice, pentru că acestea pot polua aerul chiar mai mult decât mașinile.

8. Evită să fumezi în interior

Și țigările sunt un factor care contribuie la creșterea nivelului de poluare, deoarece conțin substanțe toxice care se răspândesc în aer. Pentru a-ți proteja atât sănătatea, cât și mediul înconjurător, redu consumul de țigări pe cât posibil sau renunță la acest obicei.

9. Cumpără-ți un purificator de aer

Purificatorul te ajută la îmbunătățirea calității aerului din casă, deoarece elimină bacteriile, virusurile, precum și factorii alergeni, ceea ce înseamnă că-ți vei îmbunătăți considerabil sănătatea. În același timp, evită utilizarea spray-urilor sau lumânărilor parfumate, deoarece conțin substanțe toxice și periculoase pentru sănătate.

10. Păstrează filtrul aerului condiționat curat

Chiar și filtrul aerului condiționat trebuie întreținut, deoarece acesta acumulează acarieni, alergeni și bacterii care cauzează boli respiratorii, alergii, iritații și multe alte probleme de sănătate.

11. Fă curățenie în casă cât mai des

Praful și bacteriile se acumulează și în casă și contribuie la creșterea nivelului de poluare. Din acest motiv, este necesar să dai cu aspiratorul frecvent, să ștergi praful, să speli așternuturile, precum și jucăriile de plus ale copiiilor. Toate acestea acumulează mult praf, care provoacă alergii și alte boli respiratorii.

12. Aerisește casa zilnic

La prima oră a dimineții sau seara, înainte de culcare, aerisește casa și lasă aerul din exterior să circule, mai ales atunci când nivelul de poluare este în limite normale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *