free download 78 travel guides written by experts

Sprijin UE de 485 de milioane de euro pentru 328 de cercetatori

de elita aflati la inceputul carierei

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a selectat 328 de oameni de știință de nivel înalt care vor beneficia de prestigioasele sale granturi pentru cercetători aflați la începutul carierei, în valoare de până la 2 milioane de euro fiecare. Suma alocată – 485 de milioane de euro – contribuie la sprijinirea, în Europa, a unei noi generații de oameni de știință de elită , pentru a dezvolta așa-numita „cercetare fundamentală”: proiecte de cercetare ambițioase, cu grad ridicat de risc și rezultate concrete valoroase din orice domeniu.

Proiectele selectate acoperă o gamă largă de teme, printre care articolele de îmbrăcăminte din textile electronice alimentate cu căldura corpului, detectarea bacteriilor prin miros, „competența în materie de toxicitate” din industria petrochimică, originile raționalității umane, combaterea inflamațiilor legate de cancer, precum și optimizarea designului interfețelor cu utilizatorul. Citiți aici despre unele dintre proiectele selectate.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Cercetarea de vârf este indispensabilă pentru a crea inovarea și creșterea de mâine. Prin granturile destinate cercetătorilor aflați la începutul carierei, Consiliul European pentru Cercetare promovează generația viitoare de oameni de știință de elită, oferindu-le posibilitatea de a-și pune în valoare curiozitatea științifică și de a-și asuma riscuri. Pentru a fi în avangardă, Europa are nevoie de acest spirit îndrăzneț și are nevoie să investească în tinerele talente.”

În acest an, se acordă granturi unor cercetători cu 38 de naționalități diferite, care lucrează în 180 de instituții din întreaga Europă. În ceea ce privește instituțiile gazdă, Germania (70 de granturi) și Marea Britanie (55 de granturi) sunt în frunte, urmate de Franța (43) și Olanda (34). Ceilalți cercetători lucrează în Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Suedia și Turcia, dar există și un proiect CERN în Elveția.

Aproximativ 40 de cercetători sunt de naționalitate neeuropeană; de exemplu, printre beneficiarii granturilor se numără cercetători din America de Nord și de Sud, din Asia, din Australia, din Noua Zeelandă și din Rusia. Mulți dintre aceștia sunt deja stabiliți în Europa.

Există, de asemenea, 18 cercetători care vin în Europa special pentru a-și realiza proiectele finanțate de CEC, inclusiv 13 europeni care se întorc acasă, precum și oameni de știință care se mută din Australia și America de Nord în Europa. Această situație este în concordanță cu misiunea CEC de a atrage în Europa mai mulți cercetători excelenți.

Vârsta medie a cercetătorilor selectați este de aproximativ 35 de ani.

Context

Această a șaptea ediție a concursului de granturi pentru cercetătorii aflați la începutul carierei este prima care se desfășoară în cadrul programului Orizont 2020 al UE. Concursul a atras 3 273 de cereri, dintre care 10% au fost acceptate. Dintre beneficiarii granturilor, 143 activează în domeniul „științe fizice și inginerie”, 124 în domeniul „științe ale vieții” și 61 în domeniul „științe sociale și umaniste”. În acest an, proporția femeilor în rândul beneficiarilor a crescut la 33%, față de 30% anul trecut.

Finanțarea le va permite beneficiarilor de granturi să-și creeze propriile echipe de cercetare, angajând în total peste 1 400 de doctoranzi și postdoctoranzi ca membri ai echipelor. CEC contribuie astfel la sprijinirea apariției unei noi generații de cercetători de vârf în Europa.

Granturile CEC pentru cercetători aflați la începutul carierei sunt acordate cercetătorilor de orice naționalitate cu o experiență de 2-7 ani după finalizarea doctoratului (sau echivalent) și cu o evoluție foarte promițătoare a carierei lor științifice. Cercetarea trebuie să se desfășoare într-o organizație de cercetare publică sau privată cu sediul într-unul dintre statele membre ale UE sau în țările asociate. Finanțarea (maximum 2 milioane de euro per grant) este furnizată pe o perioadă de până la cinci ani.

Creat în 2007 de către UE, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) este prima organizație europeană de finanțare a cercetării de vârf în domenii de frontieră. În fiecare an, se selectează și se finanțează cei mai buni și mai creativi cercetători indiferent de naționalitate și de vârstă, pentru a desfășura în Europa proiecte de cinci ani. De asemenea, CEC se străduiește să atragă în Europa cercetători de nivel înalt din întreaga lume. Până în prezent, Consiliul European pentru Cercetare a finanțat peste 4 500 de cercetători de nivel înalt aflați în diferite etape ale carierei lor.

Pagini Utile

Bucuresti, 17.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *