free download 78 travel guides written by experts

Speranta la o viata mai buna pentru cinci lei din Romania

Medicii VIER PFOTEN au efectuat primele examinări și proceduri medicale necesare viitorului transfer în Africa de Sud

Soarta a 5 feline mari de la o fostă grădină zoo din România va cunoaște în curând o îmbunătățire majoră. Lidia, Lavinia, Petrică, Tarhon și Mărin – cinci lei de la fosta grădină zoo din Baia Mare – vor fi transferați de organizația VIER PFOTEN în sanctuarul LIONSROCK din Africa de Sud, unde își vor petrece restul vieții într-un habitat adaptat nevoilor speciei lor.

Primele proceduri necesare trasferului de anul viitor au început deja. Dr Cornel Stoenescu și Dr Ovidiu Roșu, medici VIER PFOTEN specializați în tratamentul animalelor sălbatice, s-au deplasat săptămâna trecută la Baia Mare pentru a vasectomiza leii masculi și pentru a verifica starea de sănătate a tuturor animalelor. În ultimii ani, leii s-au aflat în îngrijirea medicului veterinar Adin Miclăuș, care a depus eforturi pentru a le oferi condiții cât mai bune.

”Animalele, deși au o vârstă destul de înaintată, se prezintă într-o stare foarte bună. Domnul doctor Miclăuș are grijă de acești lei de ani de zile, timp în care a dezvoltat o relație specială cu ei. Operațiile de vasectomizare au decurs cu bine, iar alături de colegul meu Ovidiu Roșu am efectuat toate tratamentele necesare. Leoaicelor le-am aplicat implanturi hormonale care suprimă perioada de călduri”, a explicat Dr Cornel Stoenescu.

Deși bine întreținuți, leii stau în prezent într-un țarc de mici dimensiuni, care nu le asigură spațiul necesar mișcării. La LIONSROCK, ei vor trăi sub cerul liber, în țarcuri generoase de peste 1 hectar, unde specialiștii în feline mari le vor asigura atât hrana și tratamentul medical specific, cât și metode de stimulare a comportamentului natural.

Animalele au vârste cuprinse între 10 și 14 ani, iar toată viața lor au trăit în spații îngrădite, cu podea de ciment, fără contact direct cu natura. Doi dintre lei fuseseră preluați în urmă cu 10 ani de la Circul Globus din București. Grădina zoo din Baia Mare a fost închisă în vara anului trecut la dispoziția primarului orașului.

În grădinile zoo din România trăiesc în prezent 175 de feline mari, potrivit datelor oficiale. Cei mai mulți sunt lei (82), tigri (57) și jaguari (17), restul fiind lincși (12), leoparzi (4) și pume (3). 24 dintre aceste animale trăiesc în prezent în grădini zoo care și-au pierdut autorizația, precum cea de la Craiova, Râmnicu Vâlcea, Turda sau Galați. În multe dintre aceste grădini, animalele sunt ținute în condiții mizere, în țarcuri foarte mici, fără un tratament medical de specialitate sau hrană adecvată.

Din 2007 și până astăzi, VIER PFOTEN a transferat la LIONSROCK 37 de lei și 5 tigri din România, proveniți din grădinile zoo sau din captivitate privată.

Foto: George Nedelcu/VIER PFOTEN

Bucuresti, 13.11.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *