free download 78 travel guides written by experts

Spectacolul „Felii” de Lia Bugnar, productie a Teatrului National

Radiofonic, nominalizat la Prix Europa 2011

Spectacolul ‘Felii’ de Lia Bugnar, regia artistică Gavril Pinte, producţie a Teatrului Naţional Radiofonic din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost nominalizat la secţiunea tradiţională de teatru radiofonic – ‘Radio-Drama’ – Prix Europa 2011, care se va desfăşura la Berlin, în perioada 22 – 29 octombrie.

Felii de Lia Bugnar – cu Ofelia Popii în toate rolurile – este un spectacol în regia lui Gavriil Pinte, realizat şi prezentat în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani –  program complex de promovare şi aprofundare a dramaturgiei naţionale contemporane, coordonat de Magda Duţu.

Varianta radiofonică propusă de Gavriil Pinte, are la bază textul Liei Bugnar şi a fost difuzată în premieră, în luna ianuarie a acestui an, la Radio România Cultural.

Lia Bugnar – actriţă, dramaturg, autoare a unor piese jucate în ultimii ani, în ţară şi în străinătate

(Aici nu se simte, Femeia din manuscris, Felii, Firmituri, Camera cu portrete, Oase pentru Otto, Omul de zăpadă, Stă să plouă, ş.a.) – este şi regizoarea unora dintre piesele sale. Este şi cazul spectacolului „Felii”, a cărui premieră absolută a avut loc la Sibiu, în septembrie 2010, cu Ofelia Popii în toate rolurile. Textul a fost prezentat prima oară publicului, sub forma unui spectacol –lectură, în cadrul ediţiei de anul trecut a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. La scurtă vreme, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, prezenta în premieră, această producţie, cu Ofelia Popii interpretând şapte personaje diferite – şapte femei al căror destin îşi schimbă traiectoria odată cu moartea unui bărbat. Un spectacol de tip one woman show, în care Ofelia Popii – câştigătoarea premiului UNITER 2007 pentru cea mai bună actriţă în rolul principal, pentru creaţia Mefisto din mega-producţia „Faust” – poate fi urmărită în şapte ipostaze diferite; şapte tipologii feminine conturate de fâşii de viaţă. Felii sau porţiuni din viaţa, sentimentele şi trăirile a şapte femei, într-un spectacol emoţionant scris şi regizat de Lia Bugnar.

Felii e o înlănţuire de poveşti, o intersectare de destine care gravitează în jurul unui bărbat, cu a cărui moarte începe piesa. Felii, adică mai puţin decât bucăţi şi mai mult decât firimituri” – îşi descrie Lia Bugnar piesa.

Spectacolul radiofonic gândit de Gavriil Pinte, propune o altă cheie în care se poate citi şi recepta textul Liei Bugnar; un univers sonor astfel construit încât să pună în evidenţă calităţile interpretative deosebite ale Ofeliei Popii, pe de o parte şi să stimuleze, pe de altă parte, imaginaţia fiecărui ascultător, în încercarea sa de a detecta tipologiile feminine prezentate.

Echipa de realizatori:
Gavriil Pinte – adaptarea radiofonică şi regia artistică
Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic
Patricia Prundea – regizor muzical
Milica Creiniceanu – regior de studio
Magda Duţu – redactor şi coordonator de proiect

Bucuresti, 05.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *