bucharest tech week 2021

Sora‌ ‌mea,‌ ‌ucigașa‌ ‌în‌ ‌serie‌ ‌

Oyinkan Braithwaite
Editura Art

“Ayoola mă cheamă cu următoarele cuvinte: Korede, l-am omorât.

Cuvinte pe care sperasem să nu le mai aud niciodată.”

Așa începe povestea celor două surori nigeriene relatată de Oyinkan Braithwaite și recent apărută în colecția Musai a Editurii Art.

Korede este sora mai mare, care lucrează ca asistentă a unui doctor și care sare mereu în ajutorul Ayoolei, sora mai mică și atrăgătoare fizic. Korede este cea care o ajută pe Ayoola să-și să ascundă crimele.

Iată că este a treia oară când e pusă în această situație, de a curăța o scenă a unei crime.

Sora‌ ‌mea,‌ ‌ucigașa‌ ‌în‌ ‌serie‌ ‌recenzie

Oyinkan Braithwaite prezintă un criminal în serie – ajunsă astfel fără voia sa – dintr-o perspectivă umană, prin ochii surorii devotate. Relația între cele două surori nu este una idilică – sunt menționate invidii, apar frustrări, probleme în relația cu mama și multe alte elemente. Dar legătura de sânge este puternică, iar Korede nu o denunță pe Ayoola. Cel puțin nu a făcut acest lucru până acum.

Există și un motiv pentru care Ayoola face ceea ce face – de altfel, pe lângă tema relațiilor puternice între membrii unei familii, între cele două surori, se regăsește și problema abuzurilor generate de o anume cultură și de părinți.

Ce se întâmplă atunci când Ayoola se îndrăgostește de șeful lui Korede, mai ales ținând cont că de acest doctor era îndrăgostită și Korede? Îl va avertiza Korede pe doctor? Îl va omorî și pe acest bărbat Ayoola?

Întâmplările sunt relatate simplu și în roman veți găsi și replici care vă vor aduce zâmbetul pe buze precum:

“Îl ducem unde i-am dus și pe ceilalți – pe pod și în apă. Măcar n-o să se simtă singur.”

sau

“E greu să-ți dai seama ce gândește, în lobul ei frontal nu prea pare să se întâmple mare lucru.”.

Capitolele foarte scurte și pline de dialog fac ca lectura romanului să fie una ușoară.

Oyinkan Braithwaite scrie pragmatic, fără înflorituri, cumva în stilul personajului principal, Korede, femeia care găsește soluții întotdeauna pentru rezolvarea problemelor apărute.

Sora mea, ucigașa în serie este romanul de debut al autoarei, nominalizat la premiile goodreads pentru cel mai bun mystery & thriller și cel mai bun roman de debut, finalist Women’s Prize 2019 și câștigător al Premiului L.A. TIMES pentru cel mai bun Mystery/Thriller.

Cartea este o lectură interesantă pentru cei care vor să descopere un autor nou, o scriitură dintr-o bucată – relatarea se face la persoana întâi singular, din perspectiva lui Korede – și un thriller diferit, cu un final surprinzător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *