free download 78 travel guides written by experts

Soni

Andrei Ruse
Editura Tritonic

Daca ne uitam pe blogul lui Andrei Ruse – care are o modalitate interesanta de promovare a cartii – Soni vs bloggeri – vedem ca sunt multi cei ce spun ca au inceput lectura si nu au lasat cartea din mana pana nu au aflat finalul povestii. Un prim argument in favoarea romanului: o actiune ce atrage.

Inceputul este si el in forta: "ma cheama sonia. am 26 de ani, cancer la stomac si inca sase luni de trait.". Din acest punct incepe de fapt povestea: de la cateva ore de la aflarea de catre Soni a faptului ca are cancer si ca mai are 6 luni de trait. Cu siguranta ca o astfel de veste bulverseaza complet pe oricine. La fel se intampla si in cazul ei: viata este altfel vazuta – lunile sunt cele ce exista si nu anii; planurile… visurile… acum nu mai au cum sa se implineasca. Soni nu va imbatrani, nu va avea copii. Incepe asadar o explorare a trairilor interne si a metaforfozelor Soniei: aceasta incepe sa traiasca viata din plin, sa nu isi refuze nimic. Romanul are o tehnica interesanta. Dincolo de literele mici la inceput de propozitie/fraza, se remarca pe de o parte povestea Soniei (persoana I singular) si apoi capitole cu unele conversatii intre autor si persoana care i-a servit drept muza. Din acele discutii s-ar putea intelege ca autorul a cautat sa realizeze o carte cu sex si moarte – elemente care sigur atrag. Ar fi pacat insa ca povestea din Soni sa se reduca la atata lucru.

Intr-adevar experientele Soniei sunt cele implicate de libertatea totala oferita de perspectiva a doar 6 luni de viata. Soni nu ajunge insa o criminala, nici nu isi incheie socotelile cu toti cei ce nu s-au purtat frumos cu ea. Soni incearca sa traiasca fiecare clipa, sa fructifice momentul constientizand scurgerea fiecarei secunde. Dana, prietena ei, devine chiar invidioasa pe libertatea ei (uneori) chiar daca libertatea la Soni inseamna mai degraba libertatea sexuala.

Sfarsitul romanul este insa unul extrem de interesant – diferit de ceea ce s-ar astepta poate cititorii. A va spune mai multe si a-l comenta ar insemna sa scad din placerea de a descoperi chiar voi cum se incheie romanul si de ce spunem ca este interesant, inedit.

Despre autor putem spune ca ""Andrei Ruse s-a nascut pe 16 decembrie 1985, in Bucuresti. Este initiatorul si administratorul mai multor comunitati online din domeniul cultural, precum ROcultura (www.rocultura.ro), FILMdeBlog (www.filmdeblog.ro), fiind implicat de-a lungul timpului si in alte proiecte precum Sketche (locul al III-lea in topul blogurilor de cultura, la RoblogFest 2007) sau Hyperliteratura. A debutat in 2007 cu volumul de poezie Black Job (ed. Vinea), distins cu premiul pentru debut la Premiile Vinea, editia a XVI-a. Detine un portofoliu de peste 40 de videopoeme (www.youtube.com/supraego) sau lucrari asemanatoare care au fost premiate si proiectate in diverse cluburi din tara." //tritonic.ro/autor-Andrei%20Ruse.htm

Va invitam asadar sa lecturati romanul si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *