metalshow

Sonae Sierra, APG, Allianz și Elo anunță lansarea Sierra Prime, un joint venture strategic în valoare de 1.8 miliarde în centre comerciale iberice

Sonae Sierra, APG, Allianz și Elo au încheiat un acord pentru a forma un nou joint venture strategic, format din 6 centre comerciale iberice emblematice, cu o valoare brută a activelor de peste 3 miliarde de euro (1.8 miliarde de euro în mod proporțional).

Portofoliul Sierra Prime include 3 active în Lisabona (Centro Colombo, Centro Vasco da Gama, CascaiShopping), NorteShopping în Greater Porto, Plaza Mayor Málaga și McArthurGlen Designer Outlet Málaga deschis recent.

Proprietățile au împreună o suprafaţă totală închiriabilă de 380.000 mp și sunt centre comerciale de top aflate în locații importante din Portugalia și Spania, având în total aproximativ 90 milioane vizitatori în fiecare an.

Portofoliul a cunoscut o performanță operațională remarcabilă pe parcursul ciclurilor economice, susținută de rata de ocupare completă, vânzări ridicate și mixul de chiriași excelent și oferă, de asemenea, oportunități atractive de creștere a venitului operațional net, prin gestionarea activelor și inițiative de creare a valorii.

În urma unui parteneriat de succes 50/50 de lungă durată în cadrul fondului Sierra, Sonae Sierra și APG au decis să formeze un nou joint venture pe termen lung – Sierra Prime – concentrat exclusiv pe aceste 6 proprietăți¹ și să aducă doi noi investitori instituționali de top – Allianz și Elo – pentru a sprijini în continuare dezvoltarea și creșterea portofoliului.

Sonae Sierra logo

Fiecare investitor va păstra un interes economic de 25% în cadrul acestui joint venture, care are un orizont de 15 ani. Allianz, reprezentând un grup german de companii de asigurări, și Elo, un fond de pensii finlandez, au achiziționat fiecare un pachet de 25% din acțiuni de la Sonae Sierra și APG.

Tranzacția va genera venituri estimate în numerar de aproximativ 525 de milioane EUR către Sonae Sierra și APG, permițând în același timp ambelor companii menținerea unei expuneri considerabile la aceste proprietăți importante.

Sonae Sierra se ocupă de gestionarea acestor proprietăți încă de la început și va continua să furnizeze servicii de investiții și de administrare a proprietăților, profitând de cunoștințele și expertiza sa de neegalat, experiență dovedită prin activele curente în valoare de 7,2 miliarde de euro pe care le administrează și de cele peste 100 de active gestionate.

„Aceasta este o tranzacție de referință pentru piața imobiliară iberică și pentru Sonae Sierra. Suntem încântați să continuăm parteneriatul de succes și de lungă durată cu APG și că Allianz și Elo se alătură Sierra Prime”, a declarat Fernando Guedes de Oliveira, Director Executiv la Sonae Sierra.

„În urma tranzacției, Sonae Sierra va continua să gestioneze proprietățile din portofoliu și ne luăm angajamentul de a dezvolta și de a crește portofoliul unic Sierra Prime pe viitor.”

„APG investește în acest portofoliu de centre comerciale de top din 2003. În ultimii 17 ani activele și-au dovedit potențialul și forța. Acum suntem încântați să luăm parte la crearea Sierra Prime, permițându-ne să ne menținem expunerea la aceste active și de acum înainte, în timp ce Allianz și Elo, doi investitori instituționali respectați, se alătură în calitate de parteneri noi ai proiectului.
Împreună cu Sonae Sierra, toate cele patru părți sunt încântate să sprijine în continuare dezvoltarea și creșterea acestor active principale”, a declarat Robert-Jan Foortse, Director APG European Property Investments.

„Portofoliul principal Sierra subliniază angajamentul nostru de a colabora cu parteneri, investitori și alte părți interesate. Suntem încântați să construim un parteneriat cu APG, Sonae Sierra și Elo, care ne împărtășesc abordarea strategică pe termen lung și focusul pe activele principale”, a declarat Jerome Berenz, Director Investiții Indirecte, Allianz Real Estate.

„Centrele comerciale fac parte din portofoliul imobiliar diversificat al Elo și punem accentul pe cele mai bune centre comerciale reprezentative la nivel local, care satisfac așteptările actuale și viitoare ale clienților. Joint venture-ul Sierra Prime bine administrat este în concordanță cu strategia de investiții Elo și cu portofoliul imobiliar.
Suntem încântați să facem prima noastră investiție imobiliară iberică alături de investitori instituționali de top”, a declarat Directorul Timo Stenius în cadrul Elo.

Tranzacția a fost finalizată sâmbătă, 29.02.2020 și nu este supusă altor autorizații.

Sonae Sierra și APG au fost consiliate în această tranzacție de Morgan Stanley & Co. International plc („Morgan Stanley”), de Santander Corporate & Investment Banking (“Santander”) și de firma de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

Allianz și Elo au fost consiliate de firma de avocatură Uría Menéndez și, în ceea ce privește chestiunile de drept olandez, de De Brauw.

Despre Sonae Sierra

Sonae Sierra este liderul principal al investițiilor, proprietăților și dezvoltării din Portugalia, cu birouri globale care se întind din Europa până în America de Sud, Asia și Africa de Nord. Sonae Sierra are aproximativ 7,2 miliarde EUR de active aflate în administrare, deține [29] centre comerciale și administrează în total peste 100 de active. Compania face parte din grupul Sonae, un conglomerat portughez, cu un portofoliu diversificat de afaceri din retail, servicii financiare, tehnologie și telecomunicații. Grupul este listat la Bursa de Valori din Lisabona.

Despre APG

APG este cel mai mare furnizor de pensii din Olanda; c. 3.000 de angajați furnizează servicii de consultanță executivă, administrarea activelor, administrarea pensiilor și servicii pentru angajatori. APG realizează aceste servicii în numele fondurilor (pensiilor) și angajatorilor din sectoarele educației, guvernului, construcțiilor, curățenie și curățare ferestre, asociații de locuințe, companii de energie și utilități, organizații pentru ocuparea forței de muncă și specialiști medicali.

APG gestionează aproximativ 544 miliarde EUR (din ianuarie 2020) în active de pensii pentru fondurile de pensii din aceste sectoare. APG lucrează pentru aproximativ 21.000 de angajatori, asigurând pensia pentru una din cinci familii din Olanda (aproximativ 4,6 milioane de persoane. APG este investitor alături de Sonae Sierra în cadrul fondului Sierra din 2003.

Despre Allianz Real Estate

Allianz Real Estate este administratorul de investiții imobiliare dedicat din cadrul grupului Allianz și a devenit cel mai mare investitor global din domeniul imobiliar. Firma dezvoltă și execută portofolii și strategii de investiții adaptate la nivel mondial în numele unei serii de investitori generali cu răspundere globală, inclusiv companiile Allianz, creând valoare pentru clienți prin investiții directe, precum și indirecte și împrumuturi imobiliare.

Gestionarea operațională a investițiilor și a activelor se realizează din 21 de birouri din orașe-cheie din 5 regiuni (Europa de Vest, Europa de Nord și Centrală, Elveția, SUA și Asia Pacific). La 30 iunie 2019, Allianz Real Estate deținea active administrate de 67,1 miliarde de euro. Pentru mai multe informații, accesați: http://www.allianz-realestate.com.

Despre Elo

Elo este o companie finlandeză de asigurări de pensii reciproce, cu investiții diversificate la nivel global de peste 25 de miliarde de euro. Elo este responsabil pentru securitatea pensiilor a peste 700.000 de persoane și este unul dintre investitorii imobiliari din Finlanda. Valoarea investițiilor Elo în active reale este de aproximativ 4 miliarde EUR.

¹ Portofoliul cuprinde 50% de interese în Centro Colombo, Centro Vasco da Gama, NorteShopping și McArthurGlen Designer Outlet Málaga și 100% interese în CascaiShopping și Plaza Mayor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *