metalshow

Sona Goldova castiga Henkel Art.Award. 2006

Premiul Henkel Art Award, initiat de Henkel Central Eastern Europe (CEE) cu sediul in Viena, acordat anul acesta pentru lucrari din domeniul fotografiei, a fost castigat de Soňa Goldová din Republica Ceha. Juriul reputat a selectat castigatorul premiului din peste 370 de inscrieri din 17 tari din Europa Centrala, Europa de Est si Asia Centrala. Pe langa valoarea financiara a premiului, ce se ridica la 5.000 Euro, artistei i se va organiza si o expozitie in Cehia, tara sa natala. Premiul Tanarului Artist 2006 a fost castigat de catre Igor Eskinja din Croatia si Gerlinda Miesenböck din Austria. Lucrarile tuturor finalistilor pot fi vizionate de catre public in perioada 3 – 11 nov. 2006 la Tresor, spatiul expozitional al BA-CA din Viena.

 

Henkel Art.Award. a fost acordat castigatoarei in cadrul unei ceremonii de gala, care a avut loc la Viena pe data de 2 noiembrie 2006. Artista ceha Soňa Goldová a primit premiul in prezenta d-lui Günter Thumser, Presedinte al Henkel CEE, a doamnei Ingried Brugger, Director al Forumului de Arta BA-CA si a domnului Riedel de la Departamentul pentru Arta al Cancelariei Federale Austriece. “Juriul a fost impresionat mai ales de varietatea creativa reflectata in lucrarile dramatice ale Soňei Goldová. Aceasta este preocupata de probleme sociale si incearca sa cerceteze cat mai profund sensibilitatile si senzatiile cotidiene, arhitectura, viata urbana si periferiile in contextul suburban. Strategiile vizuale utilizate de artista sunt extrem de diverse si remarcabile, de la un stil documentarist si fotografii prelucrate digital la fotografia in studio, in care sunt alaturate obiecte din viata cotidiana, cum ar fi pantofi, farfurii sau rufe, pentru a forma un peisaj imaginar“, a declarat domnul Carl Aigner, Director al Niederösterreichischen Landesmuseums St. Pölten, Presedintele juriului, explicand motivatia juriului.

Soňa Goldová s-a nascut in Hustopeče, Republica Ceha, in 1979. In anul 2004, artista si-a terminat studiile la Facultatea de Arte din Brno. Lucrarile ei au fost deja expuse in muzee si sali de expozitii din diverse orase, cum ar fi : Barcelona, Praga si Viena.

Promovarea tinerelor talente in Europa Centrala, Europa de Est si Austria
Premiul Tanarului Artist 2006 a fost acordat lui Ikor Eskinja din Croatia caruia i s-a atribuit suma de 1.500 Euro. Premiul a fost acordat unuia dintre participantii la programul Artists-in-Residence al organizatiei KulturKontakt Austria, partener al companiei Henkel in acest proiect. Ikor Eskinja, nascut in Rijeka in 1975, a convins juriul cu instalatiile si picturile sale murale.

Pentru prima data, Henkel CEE a acordat in 2006 si Premiul Tanarului Artist Austriac. Premiul in valoare de 1.500 Euro a fost acordat Gerlindei Miesenböck, artista-fotograf din Austria, nascuta in Freistadt in anul 1978. Punctul central al creatiei sale fotografice il reprezinta tensiunea dintre “a ramane in locurile natale” si “a trai in strainatate”, ea abordand diverse teme precum pierderea identitatii si contruirea acesteia.

Expozitia Henkel Art.Award. la Tresor in perioada 3-11 noiembrie 2006
Lucrarile celor mai buni sapte artisti partecipanti la editia 2006 a Henkel CEE Art Award– cinci finalisti la Henkel Art.Award. si doi castigatori ai Premiului Tanarului Artist – pot fi vizionate de catre public in cadrul unei expozitii organizate in spatiul expozitional Tresor al Forumului de Arta BA-CA in perioada 3-11 noiembrie 2006. Lucrarile de arta expuse aici sunt cele cu care artistii au concurat si cu care au convins juriul de excelenta eforturilor lor artistice. Vizitatorii vor avea privilegiul sa vizioneze fotografii originale ce demonstreaza diversitatea evidenta a lucrarilor lor, de la fotografia documentar la autoportrete conceptuale.

Henkel Art.Award. – o contributie la integrarea europeana
Henkel Art.Award. a fost initiat in 2002 si acopera la interval de trei ani trei domenii distincte ale artei contemporane – desen contemporan, arta fotografica si design. In concurs se pot inscrie artisti din 28 de tari din Europa Centrala si de Est, precum si din Asia Centrala. Henkel Art.Award. este menit sa imbunatateasca intelegerea intre oamenii din aceasta regiune geografica si zona culturala si sa promoveze procesul de integrare europeana. Pentru mai multe informati, vizitati: //artaward.henkel.at

Henkel Art.Award, 2006 in Romania
Pentru a doua oara in istoria competitiei, preselectia a fost organizata in Romania. Din numarul total de inscrieri au fost selectati cinci pentru semifinala de la Viena: Cosmin Bumbut (38 ani, fotograf freelance), Alexandra Croitoru (31 ani, asist.univ Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, sectia foto-video), Maria Draghici (28 ani, absolventa Universitatea Nationala de Arte Bucuresti), Iosif Kiraly (49 ani, asist.univ Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, sectia foto-video) si Alina Popa (24 ani, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti). Lucrarile acestor artisti au fost expuse la Galeria Noua din Bucuresti, in cadrul unui eveniment dedicat presei si lumii artistice care a avut loc pe data de 3 august 2006. Juriul din Romania a fost format din : Alex Leo Serban (critic), Dan Popescu (director H’art Gallery), Stefan Tiron (curator independent) si Lavinia Toma (Corporate Communications, Henkel Romania).  
 

Bucuresti, 7.11.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *