free download 78 travel guides written by experts

Solutiile anticriza propuse de membrii Guvernului Privat au fost preluate de Guvernul Boc

Premierul Romaniei, Emil Boc, s-a intalnit astazi cu reprezentantii mediului de afaceri, in cadrul unei noi dezbateri a Guvernului Privat, pentru a analiza cele mai importante decizii de politica economica aflate pe agenda Executivului, la cinci luni de la preluarea mandatului. Evenimentul a fost organizat de cotidianul Business Standard la implinirea a doi ani de la aparitie si dupa o serie de intalniri cu membri ai Cabinetului.
 
Lipsa unei colaborari mai stranse intre Executiv si mediul de afaceri, excesul de declaratii publice ce nu au corespondenta in deciziile luate de Guvern, dialogul social excesiv, precum si sistemul fiscal impredictibil sunt cateva dintre reprosurile pe care membrii Guvernului Privat le-au facut ministrilor Cabinetului Boc, prezenti astazi la bilantul a cinci luni de guvernare. In replica, premierul Emil Boc a precizat ca a preluat unele dintre masurile prezentate de Guvernul Privat, iar altele sunt analizate. El a trecut in revista starategia energetica a Romaniei, aflata in curs de evaluare, comandamentul pentru infrastructura ce functioneaza la nivelul Guvernului, legea parteneriatului public-privat, ce intra astazi in prima lectura in Guvern, inceperea procesului de descentralizare, precum si facilitatile acordate angajatorilor la incadrarea somerilor, masuri ce s-au regasit si printre cerintele mediului de business. O alta solicitare a membrilor Guvernului Privat, respectiv prefinantarea pentru accesarea fondurilor europene, Emil Boc a precizat ca aceasta a fost majorata de la 15 la 20 la suta, iar Guvernul are in vedere cresterea pana la 30 a acestui procent. Simplificarea legii achizitiilor publice, introducerea asigurarilor private de sanatate, reducerea de taxe si impozite, legea salarizarii unice pentru functionarii publici, neimpozitarea profitului reinvestit sunt alte solutii propuse de liderii de business ce se afla deja pe agenda Excutivului.

"In aceste vremuri dificile am facut ceea ce trebuie. Am evitat derapajele sociale, am mentinut un climat investitional, atat cat se poate, pastrand cota unica de impozitare si nemodificand TVA-ul”, a spus Emil Boc adaugand ca, desi a fost o masura nepopulara, introducerea impozitului minim a fost obligatorie, pentru evitarea majorarii TVA-ului sau a cotei unice de impozitare. Impactul impozitului minim va fi evaluat in ultima parte a anului, a dat asigurari premierul, fara a preciza insa daca aceasta masura este una temporara ori daca va fi eliminata in 2010. El a precizat insa ca se afala in pregatire o masura privind neimpozitarea profitului reinvestit pentru tehnologie şi cercetare.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, considera ca o solutie pentru o cercetare eficienta in Romania ar fi crearea unor parteneriate publice private. “Sunt 14 institute de cercetare aflate in administrarea noastra si foarte putine dintre ele raspund menirii pentru care au fost infiintate”, a punctat Videanu. De asemenea, el a amintit faptul ca Romania valorifica numai 48% din potentialul sau hidroenergetic, anuntand ca pana la finele acestui an va fi identificata locatia pentru o noua hidrocentrala pe Dunare, care va fi amplasata, cel mai probabil, la Macin (jud. Tulcea). “Daca Romania are un domeniu unde poate juca un rol de excelenta in Europa, acela este energia”, a afirmat Adriean Videanu.

La randul lor, oamenii de afaceri au cerut, in primul rand, identificarea prioritatilor pe care le are Romania in acest moment si stabilirea unor strategii pe baza acestor prioritati. "Agricultura este o prioritate de 15 ani si acum suntem in acelasi stadiu, iar infrastructura la fel. Cand va fi si IT-ul o prioritate?", a intrebat Sorin Mindrutescu, CEO Oracle si Presedinte al AmCham.

Constantin Stroe, Presedinte ACAROM, a explicat ca dezvoltarea infrastructurii rutiere trebuie sa se gaseasca pe agenda Guvernului la capitolul urgente, in conditiile in care Romania pierde investitii straine din aceasta cauza."Sunt unul dintre oamenii care a fost implicat in discutiile referitoare la venirea Mercedes-Benz in Romania. Va spun ca daca am fi avut infrastructura, nu am fi pierdut investitia Mercedes", a spus Stroe. El i-a cerut ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, prezent la dezbaterea Guvernului Privat, ca Executivul sa stabileasca lucrarile multianuale si sa aloce finantarea necesara.

Doru Lionachescu, CEO Capital Partners, a reprosat actualului Guvern lipsa colaborarii cu mediul de afaceri si lipsa interesului fata de piata de capital, tratata ca o "Cenusareasa" de catre Executiv. "Pierdeti prea mult timp cu dialogul social. Lucrurile trebuie facute. Daca avem de traversat o mlastina nu intrebam broastele daca putem s-o facem", a spus omul de afaceri. El a propus ca premierul sa-si ia un consultant din mediul de business cu care sa comunice si care sa vina cu propuneri din economia reala. In replica, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a accentuat importanta dialogului pentru pastrarea echilibrului social, in conditiile diminuarii salariilor si a somajului in crestere.

Frecventele modificari de natura fiscala au cauzat nemultumiri, de asemenea, in mediul de business. "Intelegem necesitatea fiscalizarii. Ceea ce nu intelegem este aceasta schimbare de la o zi la alta a filosofiei bugetare. Modificarile fiscale trebuie stiute cu un an inainte, este inacceptabil sa se dea o HG pe 15 aprilie, si sa intre in vigoare la 1 mai. In ceea ce priveste impozitul minim, colectarile in urma introducerii lui vor fi o gluma", a spus Doru Lionachescu

Alaturi de premierul Emil Boc si membri ai Cabinetului sau, la eveniment au mai fost prezenti peste 100 de consultanti, bancheri si top-manageri printre care: Radu Gratian Ghetea – Presedinte Asociatia Romana a Bancilor, Ion Nestor – Managing Partner Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson, Tinu Sebeseanu – CEO Trend Hospitality, Florin Andronescu – Presedinte  Sanador, Valentin Tomsa – Director General SAP Romania, Dan Schwartz – Managing Partner Scot&Company Consulting, Mihai Tudor – General Manager IBM Romania, George Mucibabici – Presedinte Deloitte Romania, Maria Grapini  – Presedinte FEPAIUS.

Dezbaterea a fost moderata de Dan Suciu, realizator The Money Channel, si Adrian Mirsanu, redactor sef Business Standard.

Proiectul Guvernul Privat, initiat de Business Standard in septembrie 2008 si sustinut de Camera de Comert Americana in Romania, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania si de Consiliul Investitorilor Straini, are ca obiectiv dezvoltarea unei platforme permanente de dialog, utila atat oamenilor de afaceri, in contextul crizei economice, cat si factorilor de decizie, care beneficiaza, in acest mod, de know-how-ul elitei comunitatii de afaceri din Romania.

Evenimentul a fost transmis in direct de postul de televiziune de business The Money Channel, iar concluziile intalnirii se vor regasi in paginile cotidianului de afaceri Business Standard si pe www.guvenulprivat.ro. Tot aici pot fi gasite mai multe informatii despre calendarul proiectului, temele de discutie, concluziile dezbaterilor si participanti.

Bucuresti, 27.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *