metalshow

Sofia bate Bucurestiul! Autoritatile bulgare au dat unda verde sterilizarilor in masa

Desi in ultimii ani numarul cainilor fara stapan din Bucuresti dar si din intreaga tara a continuat sa creasca, autoritatile se incapataneaza sa aplice masuri ineficiente, inumane si primitive, dorind eutanasierea cainilor fara stapan.

Spre deosebire de omologii lor romani, bulgarii au inteles ca singura solutie pentru a rezolva problema cainilor fara stapan este sterilizarea acestora din urma. Astfel, primarul Sofiei a declarat ca orasul va scapa de cainii comunitari in trei ani, adaugand ca in urma sterilizarilor, „potrivit datelor de care dispune primaria, in ultimii ani numarul cainilor de pe strazile Sofiei a scazut la jumatate, de la peste 20.000 de animale, la sub 10.000“. Iordanka Fandikova a mentionat si ca, „fiind vorba de fiinte vii, este necesara mai multa rabdare din partea cetatenilor.“ (sursa: evz) Proiectul Stray Animal Care al VIER PFOTEN se deruleaza in prezent la Sofia iar sterilizarile vor continua. Alte tari din fostul bloc comunist care se confrunta cu problema cainilor fara stapan au realizat de asemenea importanta majora a aplicarii sterilizarilor pe scara larga, VIER PFOTEN Romania primind o cerere oficiala in acest sens chiar de la primarul capitalei Republicii Lituania.

In Romania situatia sta insa altfel: acum zece ani, aici, s-a luat decizia eutanasierii cainilor comunitari. Rezultatul acelei decizii poate fi vazut astazi pe strazi, in orase si sate: un numar impresionant de caini fara stapan care continua sa se inmulteasca pe teritoriile ramase libere dupa masacrarea semenilor lor.

Desi la vremea respectiva ONG-urile au tras nenumarate semnale de alarma in ceea ce priveste caracterul profund incorect al deciziei de a da unda verde eutanasierilor, vocea lor nu a fost ascultata. Autoritatile nu au luat in seama nici macar recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii care specifica foarte clar ca situaţia legala corecta consta in evitarea uciderii animalelor sanatoase si sustinerea soluţiei de control durabil al reproducerii, prin demersul "prindere, castrare, eliberare". (Geneva, Raport tehnic, Comitet experţi nr.824/1992)

Solutia problemei cainilor fara stapan s-a aflat si se afla in continuare in mainile autoritatilor si acestea din urma trebuie sa dea dovada de responsabilitate si celeritate in luarea celei mai indicate decizii: sterilizarea in masa a cainilor fara stapan, la nivel national.

Bucuresti, 31.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *