metalshow

ŠKODA RAPID SPACEBACK

Noutăţile dintr-o privire

Mladá Boleslav 2017. Modelul compact ŠKODA RAPID SPACEBACK îmbină avantajele practice ale tuturor modelelor ŠKODA cu caroseria sa de tip hatch. Designul dinamic face ca modelul să fie atractiv şi pentru clienţii mai tineri. Vă prezentăm aici o listă cu cele mai importante date şi caracteristici noi.
expuse pe scurt.

Skoda logo

› DESIGN: O caracteristică distinctivă a versiunii de top a modelului actualizat ŠKODA RAPID SPACEBACK este luneta extinsă. Proiectoarele de ceaţă modificate din partea inferioară a barei de protecţie sunt unite între ele de un bandou cromat îngust (o dotare standard pentru linia de echipare Style). Astfel, partea din faţă a maşini pare chiar şi mai lată. Blocurile optice spate, cu forma literei C, specifică mărcii, au carcase cu tentă închisă, ceea ce conferă părţii din spate un aspect şi mai sportiv.
› SPAŢIUL: Exterior compact, interior spaţios – având spaţiul la nivelul genunchilor de 65 mm şi spaţiul la nivelul capului în faţă şi în spate de 1.014 mm şi respectiv 980 mm, ŠKODA RAPID SPACEBACK are printre cele mai mari dimensiuni în segmentul din care face parte. Capacitatea portbagajului de 415 l sau 1.381 l cu scaunele din spate rabatate este, de asemenea, una dintre cel mai mari din acest segment.
› SISTEME INTELIGENTE DE ILUMINARE: Farurile principale dispun de becuri bi-xenon, iar luminile de zi de tehnologie LED (ca dotare opţională începând cu linia de echipare Ambition). Light Assist porneşte şi opreşte automat farurile. Funcţia High Beam Assist recunoaşte autovehiculele care se deplasează în faţă pe acelaşi sens, precum şi pe cele care vin din sens opus şi estompează farurile în funcţie de aceste situaţii, pentru a nu-i deranja pe ceilalţi participanţi la trafic.
› MOTORIZĂRI: Trei motoare pe benzină şi două motoare diesel, cu puteri între 66 kW (90 CP) şi
92 kW (125 CP). Cele două motoare TSI de 1,0 litru cu trei cilindri (70 kW şi 81 kW) înlocuiesc motoarele de 1,2 litri. Motoarele cu trei cilindri sunt eficiente şi funcţionează deosebit de lin şi în manieră rafinată.
› SISTEME DE ASISTENŢĂ: Funcţia de frânare Multi Collision Brake reduce riscul unor coliziuni multiple în cazul unui accident. Următoarele funcții sunt de asemenea disponibile ca dotare opţională: detectorul de oboseală, Front Assist inclusiv funcţia City de frânare de urgenţă, proiectoarele de ceaţă cu funcţie Cornering, asistentul pentru pornire din rampă Hill-Hold Control şi senzorii pentru parcare faţă şi spate.
› INFOTAINMENT: Dotări precum sistemul de sunet ŠKODA Surround, funcţia hands-free cu Bluetooth şi port-ul USB compatibil Apple sunt disponibile acum ca dotări standard sau opţionale. Interfaţa SmartLink+ pentru smartphone-uri – compatibilă cu standardele Apple CarPlay, Android Auto şi MirrorLink™ – permite utilizarea anumitor aplicaţii prin intermediul ecranului sistemului de infotainment.
› ŠKODA CONNECT: Şoferul şi pasagerii sunt acum mereu online. Infotainment Online pentru informaţii şi Care Connect pentru asistenţă şi servicii. SmartLink+ şi Media Command 2.0 pentru conectivitate mai facilă cu dispozitivele mobile.
› ‘SIMPLY CLEVER’: La bord găsiţi numeroase soluţii practice, precum cele două port-uri USB din spate. Podeaua falsă ajustabilă care permite divizarea portbagajului în două compartimente orizontale şi sistemul de acoperire a portbagajului care poate fi pliat vertical după banchetă sunt dotări concepute special pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK. Pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK sunt oferite în total 20 de soluţii inteligente ‘Simply Clever’.

Versiunea succintă

Modelul dinamic ŠKODA RAPID SPACEBACK – compact la exterior, imens în interior

› Faruri principale cu becuri bi-xenon eficiente, lumini de zi şi lumini de semnalizare cu LED
› Hatch compact, oferind mult spaţiu, un nivel ridicat de funcţionalitate şi numeroase idei ‘Simply Clever’
› Plafon panoramic mare şi o lunetă extinsă
› Motoare cu puteri între 66 kW (90 CP) şi 92 kW (125 CP), motor nou 1,0 TSI cu trei cilindri: eficienţă, dinamism şi sunet sportiv
› Sistemele de asistenţă asigură cel mai înalt nivel de siguranţă şi confort
› ‘Mereu on-line’ – sistemele de infotainment deschid noi perspective în privinţa conectivităţii

ŠKODA RAPID SPACEBACK îmbină avantajele practice ale tuturor modelelor ŠKODA, cu caroseria sa de tip hatch. Designul dinamic face ca modelul să fie atractiv şi pentru clienţii mai tineri. ŠKODA RAPID SPACEBACK impresionează cu calităţi specifice mărcii: spaţiu generos, numeroase idei Simply Clever, precum şi siguranţă activă şi pasivă la nivel ridicat. Începând cu linia de echipare Ambition, farurile principale dispun de lumini de zi cu LED. Farurile bi-xenon disponibile opţional sunt, de asemenea, combinate cu lumini de zi şi lumini de semnalizare cu LED. Luneta extinsă este acum o dotare standard începând cu linia de echipare Style şi conferă senzaţia plăcută de spaţiu mai vast, mai ales în combinaţie cu plafonul panoramic vitrat. Noile motoare dinamice şi eficiente 1,0 TSI înlocuiesc unităţile cu capacitatea de 1,2 l. ŠKODA RAPID SPACEBACK este disponibilă şi în versiunea sportivă MONTE CARLO.

Designul este distinctiv şi dinamic

Modificările aduse modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK sunt deosebit de bine vizibile mai ales când priviţi mașina din faţă. Proiectoarele de ceaţă modificate sunt integrate în partea inferioară a barei de protecţie şi sunt unite între ele de un bandou cromat îngust (o dotare standard pentru linia de echipare Style). Aceasta face ca partea din faţă a maşinii să pară chiar şi mai lată. Sunt disponibile cinci modele de jante cu design nou (opţional). Adiţional sunt disponibile 13 culori exterioare, dintre care 3 sunt noi, iar 9 sunt metalizate:

Partea din faţă a modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK are aceleași caracteristici ca versiunea hatchback, ŠKODA RAPID. Alături de grila marcantă a radiatorului, cu cele 19 lamele verticale şi ramă cromată, ar mai fi de menţionat aranjamentul în formă de trifoi cu patru foi al farurilor, inclusiv emblema ŠKODA. ŠKODA RAPID SPACEBACK cu liniile de echipare Ambition şi Style poate fi, de asemenea, comandată cu proiectoare de ceaţă, inclusiv funcţia Cornering.

Luneta extinsă este o altă caracteristică distinctivă a versiunii de top a modelului actualizat ŠKODA RAPID SPACEBACK. Carcasele cu tentă închisă ale blocurilor optice din spate, cu forma lor specifică mărcii, sugerând litera C, conferă părţii din spate un aspect şi mai sportiv. Elementul sugerând difuzorul negru şi reflectoarele din bara de protecţie din spate accentuează orientarea orizontală a designului.

În combinaţie cu luneta extinsă (dotare standard pentru linia de echipare Style), plafonul panoramic vitrat conferă modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK un aspect unic. Astfel, zona vitrată începe de la parbriz, se continuă cu plafonul şi ajunge până în hayon, oferind panorame neobstrucţionate şi o senzaţie deosebit de specială de spaţiu larg, pentru toţi ocupanţii. Plafonul din sticlă are dimensiunile 1.713 x 1.155 mm, zona transparentă fiind de 1.210 x 780 mm.

Profilul este conturat de ampatamentul cu o lungime de 2.602 mm, precum şi de silueta de coupe, cu aşa-numita linie tornado, care creează un joc interesant între lumină şi umbre pe suprafeţele caroseriei. În comparaţie cu modelele hatchback obişnuite, profilul modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK pare mai sportiv şi mai alungit. Al treilea geam lateral, între montantul C şi montantul adiţional D, optimizează vizibilitatea laterală în unghiurile moarte. Alături de suprafeţele mari din sticlă ale geamurilor, structura suplă de susţinere a plafonului contribuie la claritatea care asigură o ambianţă luminoasă şi plăcută la interior.

Compact la exterior, imens în interior – ŠKODA RAPID SPACEBACK stabileşte benchmark-ul

Deşi, la exterior, ŠKODA RAPID SPACEBACK este cu 18 cm mai scurtă decât versiunea hatchback a modelului RAPID, oferă practic acelaşi volum incredibil de mare de spaţiu interior, ca fratele său, modelul hatchback. Astfel, versiunea SPACEBACK are valori de vârf în acest sens în segmentul din care face parte: spaţiul la nivelul genunchilor este de 65 mm şi spaţiul la nivelul capului în faţă şi în spate de 1.014 mm şi respectiv 980 mm. Volumul portbagajului este, de asemenea, unul dintre cele mai mari în categoria sa: 415 l sau cu bancheta rabatată: 1.381 l.

Tehnologie nouă de iluminare – inteligentă şi eficientă

Începând cu linia de echipare Ambition, farurile principale sunt acum disponibile, ca dotare opţională, cu becurile eficiente bi-xenon, iar luminile de zi sunt asigurate de LED-uri, ca dotare standard. Luminile de semnalizare sunt, de asemenea, asigurate de LED-uri. Light Assist desăvârşeşte oferta. Sistemul aprinde luminile de zi când este conectată aprinderea motorului. Un senzor va evalua astfel continuu condiţiile de luminozitate şi va activa sau dezactiva automat farurile, în funcţie de necesar. Sistemul funcţionează atât în crepuscul, cât şi la deplasarea prin păduri şi tuneluri. De asemenea, luminile sunt aprinse automat odată cu acţionarea ştergătoarelor de parbriz. Funcţiile Coming Home şi Leaving Home aprind luminile pe o anumită perioadă de timp predefinită, pentru a ilumina zona din jurul maşinii. Astfel ocupanţii pot intra sau ieşi din mașină în siguranţă.

Asistentul pentru luminile de drum (High Beam Assist) asigură continuu iluminarea optimă a şoselei.

Pe întuneric şi la viteze de deplasare mai mari de 60 km/h, senzorul recunoaşte autovehiculele care se deplasează în faţa propriei maşini (pe o distanță de până la 400 m), precum şi traficul din sens opus (până la 1.000 m) şi estompează lumina farurilor când este necesar.

ŠKODA RAPID SPACEBACK cu liniile de echipare Ambition şi Style poate fi, de asemenea, comandată cu proiectoare de ceaţă, inclusiv funcţia Cornering.

Nivel superior de siguranţă activă şi pasivă

Ampatamentul lung, şasiul precis şi structura rigidă a caroseriei formează baza caracteristicilor dinamice stabile. ŠKODA RAPID SPACEBACK dispune de o gamă largă de sisteme de siguranţă. În dotarea standard include sistemul electronic de control al stabilității (ESC), precum şi funcţia de monitorizare continuă a presiunii din pneuri (în ţările din UE). Fiecare ŠKODA RAPID dispune acum de funcţia de frânare Multi Collision Brake în dotarea standard. Aceasta reduce riscul unor coliziuni multiple în cazul unui accident.

Pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK sunt oferite şi ale sisteme de asistenţă moderne, precum sistemul de monitorizare a nivelului de oboseală al şoferului, Driver Alert şi funcţia Front Assist, inclusiv funcţia City de frânare de urgenţă. Funcţii opţionale, precum proiectoarele de ceaţă cu funcţie Cornering sau funcţia de asistenţă la demararea din rampă Hill Hold Control cresc şi mai mult nivelul de siguranţă activă. Senzorii pentru parcare, din faţă şi din spate, oferă confort şi siguranţă.

Sistemele de siguranţă pasivă protejează ocupanţii în cazul unei coliziuni. Acestea includ, ca dotare standard, 6 airbag-uri (airbag-uri frontale, laterale şi pentru cap), precum şi centuri de siguranţă ajustabile pe înălţime, cu prindere în trei puncte şi cu sistem de tensionare în faţă. Caroseria rigidă se comportă în manieră excelentă în cazul unei coliziuni.

Motoare TSI eficiente şi dinamice de 1,0 litru, cu 3 cilindri

Sub capota motorului modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK se află tehnologie de ultimă oră: toate motoarele dispun de măsuri de eficientizare a consumului, precum funcţia de recuperare a energiei de frânare şi de sistemul Start-Stop şi îndeplinesc cerinţele normei de poluare Euro 6. În funcţie de versiunea de motor, transmisiile sunt manuale cu 5 sau 6 trepte de viteză sau opţional, automate DSG cu 7 trepte.

Motoarele 1,0 TSI sunt disponibile pentru prima dată pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK. Propulsoarele acestea deosebit de agile şi eficiente cu 3 cilindri sunt disponibile în două versiuni de putere:
1,0 TSI, 70 kW (95 CP), viteza maximă 184 km/h, 0-100 km/h în 11,0 secunde, consum mixt 4,4 l la 100 km, 101 g CO₂/km. Transmisia: manuală cu 5 trepte sau automată DSG cu 7 trepte.
1,0 TSI, 81 kW (110 CP), viteza maximă 198 km/h, 0-100 km/h în 9,8 secunde, consum mixt 4,5 l la 100 km, 104 g CO₂/km. Transmisia: manuală cu 6 trepte.
(Toate valorile indicate sunt valabile pentru versiunea cu transmisie manuală.)

Datorită structurii compacte şi a carterului din aluminiu, ambele versiuni sunt acum cu 10 kilograme mai uşoare decât motoarele de 1,2 litri pe care le înlocuiesc. De asemenea, funcţionează şi mult mai lin şi în manieră mai rafinată. Forţele inerţiale libere sunt reduse, ceea ce înseamnă că arborele de echilibrare folosit de obicei pentru motoarele cu trei cilindri nu mai este necesar. Astfel a fost economisită greutate şi au fost reduse consumul şi emisiile de CO₂.

Alături de cele două noi motoare cu trei cilindri, pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK mai sunt disponibile încă trei alte motoare. Sunt disponibile următoarele motoare:
1,4 TSI, 92 kW (125 CP), viteza maximă 205 km/h, 0-100 km/h în 8,9 secunde, consum mixt 4,8 l la 100 km, 113 g CO₂/km. Transmisia: DSG cu 7 trepte.
1,4 TDI – 66 kW (90 CP), viteza maximă 183 km/h, 0-100 km/h în 11,6 secunde, consum mixt 3,9 l la 100 km, emisii de CO2 mixt 138 g/km. Transmisia: manuală cu 5 trepte sau automată DSG cu 7 trepte.
1,6 TDI – 85 kW (116 CP), cuplu 400 Nm, viteza maximă 198 km/h, 0-100 km/h în 9,9 secunde, consum mixt 4,1 l la 100 km, emisii de CO2 mixt 107 g/km. Transmisia: manuală cu 5 trepte.
(Toate valorile sunt valabile pentru modelele TDI cu transmisie manuală, iar pentru TSI
cu transmisia automată DSG.)

Motoarele diesel funcţionează pe bază de injecție directă common rail şi au filtru de particule.

‘Mereu on-line’ cu ŠKODA Connect

Dacă doresc, ocupanţii modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK actualizat au opţiunea de a fi “mereu on-line”, folosind conexiunea WiFi. Noile servicii ŠKODA Connect sunt compuse din serviciile Infotainment Online care oferă informaţii, plus serviciile Care Connect, care oferă asistenţă şi service. Serviciile Infotainment Online includ informaţii în timp real din trafic (Online Traffic Information), informaţii privind staţiile de alimentare cu combustibil (inclusiv preţuri actualizate pentru combustibil), precum şi informaţii privind locurile de parcare, ştirile actuale şi meteo.

Serviciile Care Connect ajută şoferul în multe situaţii şi sunt disponibile pentru toate liniile de echipare, cu sistemele de infotainment Amundsen şi Swing. Gama de servicii include apelul de urgenţă automat (Emergency Call), care iniţiază conexiunea cu o centrală telefonică pentru urgențe atunci când a fost activat un sistem de reţinere al automobilului. Mai este inclus apelul pentru situaţii de pană (Breakdown Call) şi serviciul de service proactiv care realizează contactul direct cu un service ŠKODA, ales de către client, pentru a răspunde la întrebările acestuia sau a stabili următoarea programare la service.

Prin intermediul aplicaţiei ŠKODA Connect, şoferul poate oricând accesa de la distanţă informaţii despre automobil şi poate verifica statusul acestuia pe smartphone. De asemenea, aceasta permite trimiterea de destinaţii de navigaţie către automobil. Cei cărora li se întâmplă să nu-şi mai amintească unde exact este parcată maşina, pot solicita afişarea pe smartphone a poziţiei în care este parcată maşina.

Gamă cuprinzătoare de funcţii de infotainment

Sistemele audio şi de navigaţie disponibile pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK sunt bazate pe a doua generație a sistemului modular de infotainment MIB (Modular Infotainment Matrix). Dotări precum sistemul de sunet ŠKODA Surround, funcţia hands-free cu Bluetooth şi port-ul USB sunt disponibile acum ca dotare standard sau opţională. Interfaţa SmartLink+ pentru smartphone-uri – compatibilă cu standardele Apple CarPlay, Android Auto şi MirrorLink™ – permite utilizarea anumitor aplicaţii prin intermediul ecranului maşinii. Sistemul Media Command 2.0 Rear Seat Entertainment (disponibil ca dotare opţională începând cu linia de echipare Ambition) permite conectarea la sistemul de infotainment a două tablete fixate pe partea din spate a tetierelor scaunelor din faţă, prin intermediul hotspot-ului WiFi. Astfel, destinaţiile pentru navigaţie pot fi transferate din agenda tabletei la sistemul de infotainment, pentru a putea fi controlate de pe scaunele din spate.

‘Simply Clever’: două port-uri USB adiţionale în spate

Numeroasele dotări Simply Clever fac ca automobilele ŠKODA să fie deosebit de populare între clienţi. Printre noile dotări oferite pentru modelul actualizat ŠKODA RAPID SPACEBACK se numără şi cele 2 port-uri USB din spate, care pot fi utilizate pentru a încărca smartphone-urile sau dispozitivele mobile mai mici.

Adiţional, automobilul dispune (ca dotare standard sau opţională) de încă alte 20 de dotări Simply Clever, ca de exemplu: racleta pentru gheaţă din capacul buşonului de alimentare cu combustibil, podeaua cu două feţe pentru portbagaj (pe o parte mochetă, pe cealaltă cauciuc), suportul pentru vesta reflectorizantă de sub scaunul şoferului şi o umbrelă în compartimentul de sub scaunul pasagerului.

Portbagajul modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK se distinge prin podeaua falsă care permite împărţirea spaţiului din portbagaj în două compartimente separate. Sistemul de acoperire a portbagajului poate fi coborât vertical în spatele banchetei, fiind, de asemenea, foarte practic.

Sunt disponibile trei versiuni de echipare, plus varianta MONTE CARLO

ŠKODA RAPID SPACEBACK este disponibilă în versiunile de echipare Active, Ambition şi Style, la care se adaugă varianta MONTE CARLO, care conferă un plus de sportivitate modelului. Elementele negre de design îi accentuează caracterul dinamic, atât la interior, cât şi la exterior. Datorită lunetei sale extinse, ŠKODA RAPID ŠKODA MONTE CARLO are acum o parte posterioară şi mai atractivă. Vederea asupra cerului este aproape complet neobstrucţionată prin plafonul panoramic, care este echipat cu o jaluzea retractabilă şi este inclus în echiparea standard. Farurile bi-xenon, torpedoul iluminat şi oglinzile exterioare electrice şi încălzite sunt, de asemenea, incluse în dotarea standard.

Versiunea integrală

Designul exterior: hatch compact sportiv, cu plafon panoramic atractiv

› Hatch compact, dinamic şi elegant
› Designul barei de protecţie lăţeşte vizual secţiunea frontală
› Faruri principale cu becuri bi-xenon eficiente, lumini de zi şi lumini de semnalizare cu LED
› Plafon panoramic unic şi lunetă extinsă

Liniile precise, contururi dinamice, proporţii perfecte şi un joc aparte între lumină şi umbră pe suprafeţele caroseriei: ŠKODA RAPID SPACEBACK este caracterizată prin aspectul său clar şi distinctiv, combinat cu un stil aparte. Un model cu prospeţime tinerească şi eleganţă dinamică. Modificările aduse modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK sunt deosebit de bine vizibile mai ales când priviţi mașina din faţă. Proiectoarele de ceață modificate sunt incluse în partea inferioară a barei de protecţie cu design nou. Un bandou cromat îngust (dotare standard la linia de echipare Style) leagă cele două proiectoare între ele, făcând ca partea frontală să pară şi mai lată. Blocurile optice spate cu tentă închisă conferă maşinii un look sportiv, iar farurile principale cu becuri bi-xenon eficiente şi cu lumini de zi şi lumini de semnalizare asigurate de LED-uri oferă vizibilitate optimă.

Până la montantul B, designul este identic cu cel al versiunii hatchback ŠKODA RAPID.

Alături de grila marcantă a radiatorului, cu cele 19 lamele verticale şi cu ramă cromată, ar mai fi de menţionat aranjamentul în formă de trifoi cu patru foi al farurilor, inclusiv emblema ŠKODA. Special la emblemă este faptul că aceasta este montată pe o protuberanţă rotundă care se profilează din capota motorului. Opţional, ŠKODA RAPID cu liniile de echipare Ambition şi Style poate fi, de asemenea, comandată cu proiectoare de ceaţă, inclusiv funcţia Cornering.

Modelul actualizat ŠKODA RAPID SPACEBACK dispune, de asemenea, de o lunetă extinsă (dotare standard pentru linia de echipare Style). Hayonul deja familiar, de mari dimensiuni, permite încărcarea facilă a portbagajului. Carcasele cu tentă închisă ale blocurilor optice din spate, cu forma lor specifică tuturor modelelor mărcii, sugerând litera C, conferă părţii din spate un aspect şi mai sportiv, iar acest efect este şi mai mult accentuat de elementul sugerând difuzorul negru din partea inferioară a spoilerului posterior şi de cele două elemente triunghiulare, în stil cubist, dintre plăcuţa cu numărul de înmatriculare şi blocurile optice din spate. Inscripţia ŠKODA din partea stângă şi inscripţia RAPID din partea treaptă poziţionează central emblema mărcii.

Deosebit de atractiv este plafonul panoramic vitrat uriaş, oferit ca dotare opţională. Acesta se întinde de la parbriz la lunetă şi oferă o perspectivă neobstrucţionată asupra cerului, precum şi o senzaţie aparte de spaţiu vast, pentru toţi ocupanţii. Plafonul din sticlă are dimensiunile 1.713 x 1.155 mm, zona transparentă fiind de 1.210 x 780 mm. Luneta cu tentă închisă a fost extinsă pe lungime cu 10 cm şi acoperă vizual întregul hayon. În combinaţie cu luneta extinsă, plafonul panoramic vitrat conferă modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK un aspect unic. Dacă este nevoie, plafonul panoramic vitrat poate fi acoperit complet, din interior, cu două jaluzele glisante.

Având lungimea de 4.304 mm, caroseria modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK este cu 179 mm mai scurtă decât cea a versiunii hatchback. Astfel, caroseria are consola mult mai scurtă în spate, ceea ce sporeşte şi mai mult alura dinamică a compactei de tip hatch. Profilul este conturat de ampatamentul cu o lungime de 2.602 mm, precum şi de silueta de coupe, cu aşa-numita linie tornado, care creează un joc interesant între lumini şi umbre pe suprafeţele caroseriei. În comparaţie cu modelele hatchback obişnuite, profilul maşinii pare mai sportiv şi mai alungit. Astfel, compacta aceasta inovatoare se distinge faţă de concurenţii săi prin aspect şi prin funcţionalitate. Al treilea geam lateral, între montantul C şi montantul adiţional D, optimizează vizibilitatea laterală în unghiurile moarte. Alături de suprafeţele mari din sticlă ale geamurilor, structura suplă de susţinere a plafonului contribuie la claritatea care asigură la interior o ambianţă luminoasă şi plăcută.

Noi sisteme inteligente de iluminare

Începând cu linia de echipare Ambition, farurile principale sunt acum disponibile, ca dotare opţională, cu becurile eficiente bi-xenon, iar luminile de zi sunt asigurate de LED-uri, ca dotare standard. Şi benzile realizate din LED-uri sunt noi. Astfel, farul principal cu design nou formează o unitate datorită căreia partea frontală a modelului compact devine imediat recognoscibilă. Luminile de semnalizare sunt, de asemenea, asigurate de LED-uri. Funcţia Light Assist completează gama de sisteme de iluminare. Luminile de zi se aprind când este pus contactul. Un senzor va evalua continuu condiţiile de luminozitate şi va activa sau dezactiva automat farurile în funcţie de necesar. Sistemul funcţionează atât în crepuscul, cât şi la deplasarea prin păduri şi tuneluri. De asemenea, luminile sunt aprinse automat odată cu acţionarea ştergătoarelor de parbriz. Funcţiile Coming Home şi Leaving Home aprind luminile pe o anumită perioadă de timp predefinită de către proprietar, pentru a ilumina zona din jurul maşinii. Astfel ocupanţii pot intra sau ieşi din mașină în siguranţă.

Pentru ŠKODA RAPID, Light Assist include şi asistentul pentru luminile de drum (High Beam Assist). Sistemul acesta asigură continuu iluminarea optimă a şoselei. Pe întuneric şi la viteze de deplasare mai mari de 60 km/h, senzorul recunoaşte autovehiculele care se deplasează în faţa propriei maşini (pe o distanță de până la 400 m), precum şi traficul din sens opus (până la 1.000 m) şi estompează lumina farurilor când este necesar. Șoferul poate anula intervenţia sistemului în orice moment.

Opţional, ŠKODA RAPID cu liniile de echipare Ambition şi Style poate fi, de asemenea, comandată cu proiectoare de ceaţă, inclusiv funcţia Cornering.

Designul interior: calitate superioară, spaţiu generos, caracter practic – la interior, numeroase opţiuni permit personalizarea maşinii

› Elemente cu design nou pe bord
› Din interiorul spaţios este greu de crezut că lungimea exterioară a maşinii este de doar 4.304 mm
› Capacitatea mare a portbagajului şi hayonul cu deschidere largă permit încărcarea facilă a bagajelor
› Modelul este un real benchmark în termeni de generozitate a spaţiului general, precum şi de spaţiu la nivelul capului şi al picioarelor

Interiorul spaţios este cel mai bine descris prin atributele: claritate, spaţiu generos şi precizie. Modelul oferă suficient spaţiu pentru ocupanţi şi impresionează cu nivelul ridicat de calitate al materialelor şi al finisajelor. Noile inserţii decorative de pe cele patru portiere atrag imediat privirile. Forma bandoului decorativ de pe bord (începând cu linia de echipare Ambition), instrumentele rotunde şi panoul de comandă al sistemului de aer condiţionat şi încălzire au, de asemenea, un design nou. Orientarea bordului pe orizontală subliniază şi mai bine interiorul generos. Butoanele ergonomice sunt toate la îndemână. Printre avantajele oferite de ŠKODA RAPID SPACEBACK se mai numără spaţiul extraordinar la nivelul picioarelor şi al capului, precum şi capacitatea generoasă, de 415 litri a portbagajului. Hayonul de mari dimensiuni permite încărcarea facilă a portbagajului.

Spaţiu generos

ŠKODA RAPID SPACEBACK îmbină avantajele caracteristice modelelor ŠKODA: calitate superioară, menţinerea valorii de revânzare şi compatibilitatea pentru utilizarea în cotidian, cu spaţiul generos care sfidează lungimea exterioară de numai 4.304 mm. Acest automobil reprezintă astfel benchmark-ul categoriei compactelor de tip hatch în ceea ce priveşte spaţiul şi funcţionalitatea.

Pe un ampatament de 2.602 mm, la fel ca cel al hatchback-ului ŠKODA RAPID, acest automobil cu 5 locuri oferă spaţiu din plin, mai ales pentru pasagerii din spate. Astfel, aceştia beneficiază de un spaţiu de 65 mm la nivelul genunchilor şi de 980 mm la nivelul capului, de exemplu. În comparaţie cu ŠKODA RAPID, modelul ŠKODA RAPID SPACEBACK oferă cu 8 mm mai mult spaţiu la nivelul capului pe locurile din spate. Pentru ocupanţii locurilor din faţă, oferă spaţiu generos la nivelul capului, şi anume de 1.014 mm. Interiorul modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK garantează un nivel impresionant de confort în călătorii, inclusiv la drum lung.

Dimensiunile exterioare compacte asigură buna manevrabilitate în traficul urban şi oferă avantaje evidente la manevrele de parcare. Cu toate acestea, versiunea hatch a compactei dispune de un portbagaj cu o capacitate care se numără printre cele mai mari între concurenţii acestui model. Automobilul acesta cu 5 locuri impresionează cu volumul portbagajului de 415 l. Când scaunele din spate, fracţionate asimetric ca dotare standard, sunt rabatate, spaţiul de transport creşte la 1.381 l. Este un spaţiu care ușurează mult situaţiile cotidiene, sarcina utilă fiind de 580 kg (cu Pachetul de drumuri grele şi inclusiv greutatea de 75 kg a şoferului). De asemenea, deschiderea largă a hayonului permite încărcarea pe o lăţime de 1.004 mm. Având înălţimea de doar 677 mm, pragul coborât al portbagaj facilitează suplimentar încărcarea. Posibilitatea de încărcare prin cotiera centrală din spate, din portbagaj în interiorul automobilului, permite transportul obiectelor lungi (parte a pachetului opţional pentru transport).

Motorizări: noi motoare TSI, eficiente şi dinamice de 1,0 litru, cu 3 cilindri, cu sunet sport

› Nou: motoare 1,0 TSI dinamice şi eficiente, cu trei cilindri
› Gama include două motoare pe benzină cu trei variante de putere şi două motoare diesel
› Plaja de puteri se încadrează între 66 kW (90 CP) şi 92 kW (125 CP)
› Pompa de ulei cu flux liber controlabil economiseşte combustibil

Pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK sunt disponibile cinci motoare eficiente, cu funcţionare lină, emisii reduse şi cuplu puternic. Puterea motoarelor variază între 66 kW (90 CP) şi 92 kW (125 CP). Motorul 1,0 TSI cu 3 cilindri este nou şi este oferit în două variante de putere, ambele fiind eficiente şi totodată dinamice. Toate cele trei motoare pe benzină şi cele două motoare diesel dispun de supraalimentare turbo şi de injecție directă. De asemenea, toate motorizările sunt echipate cu sistemul Start-Stop şi funcţia de recuperare a energiei de frânare şi îndeplinesc cerinţele normei de poluare Euro 6. Noua pompă de ulei cu flux liber controlabil, de asemenea, ajută la economisirea de combustibil. La aceasta, presiunea necesară a uleiului este ajustată în funcţie de sarcina exercitată asupra motorului. În funcţie de versiunea de motor, transmisiile sunt manuale cu 5 sau 6 trepte de viteză sau opţional, automate DSG cu 7 trepte.

În urma modernizării modelului, motorul 1,0 TSI este disponibil pentru prima dată pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK . Motorul acesta cu 3 cilindri se distinge prin agilitatea sa şi economia de combustibil şi este disponibil în două versiuni de putere:
1,0 TSI, 70 kW (95 CP), viteza maximă 184 km/h, 0-100 km/h în 11,0 secunde, consum mixt 4,4 l la 100 km, 101 g CO₂/km. Transmisia: manuală cu 5 trepte sau automată DSG cu 7 trepte.
1,0 TSI, 81 kW (110 CP), viteza maximă 198 km/h, 0-100 km/h în 9,8 secunde, consum mixt 4,5 l la 100 km, 104 g CO₂/km. Transmisia: manuală cu 6 trepte.
(Toate valorile indicate sunt valabile pentru versiunea cu transmisie manuală.)

Motoarele oferă numeroase avantaje. Datorită structurii compacte şi a carterului din aluminiu, ambele versiuni sunt acum cu 10 kilograme mai uşoare decât motoarele de 1,2 litri pe care le înlocuiesc. De asemenea, funcţionează mult mai lin şi în manieră mai rafinată. Forţele inerţiale libere sunt reduse, ceea ce înseamnă că arborele de echilibrare folosit de obicei pentru motoarele cu trei cilindri nu mai este necesar. Astfel a fost economisită greutate şi au fost reduse consumul şi emisiile de CO₂. Acelaşi efect este obţinut şi de pompa de ulei cu flux liber controlabil. La aceasta, presiunea necesară a uleiului este ajustată în funcţie de sarcina exercitată asupra motorului. Sistemul de răcire a turbinei de supraalimentare este integrat în galeria de admisie. Astfel, presiunea poate fi crescută instantaneu la accelerările puternice. Alături de funcţionarea lină a motorului, acesta impresionează şi cu sunetul său dinamic şi sportiv. Motorul 1,0 pe benzină cu 70 kW este echipat cu transmisia manuală cu 5 trepte. Acest motor 1,0 TSI este de asemenea disponibil opţional cu transmisia automată DSG cu 7 trepte. Motorul 1,0 TSI cu 81 kW este echipat cu transmisia manuală cu 6 trepte.

Alături de cele 2 motoare 1,0 TSI, pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK mai sunt oferite încă alte trei motoare. Motoarele diesel funcţionează pe bază de injecție directă common rail şi au filtru de particule.

Sunt disponibile următoarele motoare:
1,4 TSI, 92 kW (125 CP), viteza maximă 205 km/h, 0-100 km/h în 8,9 secunde, consum mixt 4,8 l la 100 km, 113 g CO₂/km. Transmisia: DSG cu 7 trepte.
1,4 TDI – 66 kW (90 CP), viteza maximă 183 km/h, 0-100 km/h în 11,6 secunde, consum mixt 3,9 l la 100 km, emisii de CO2 mixt 138 g/km. Transmisia: manuală cu 5 trepte sau automată DSG cu 7 trepte.
1,6 TDI – 85 kW (116 CP), cuplu 400 Nm, viteza maximă 198 km/h, 0-100 km/h în 9,9 secunde, consum mixt 4,1 l la 100 km, emisii de CO2 mixt 107 g/km. Transmisia: manuală cu 5 trepte.
(Toate valorile sunt valabile pentru modelele TDI cu transmisie manuală, iar pentru TSI cu transmisia automată DSG.)

Motoarele diesel funcţionează pe bază de injecție directă common rail şi au filtru de particule.

O măsura tehnică importantă care contribuie la reducerea consumului este sistemul Start-Stop. Datorită acestuia, când aşteptaţi, de exemplu la lumina roşie a semaforului, motorul se va opri automat.

Funcţia de recuperare a energiei de frânare, de asemenea, reduce consumul, permiţând utilizarea optim posibilă a energiei în timpul condusului. Când şoferul ridică piciorul de pe pedala de accelerație sau când frânează, tensiunea alternatorului creşte, fiind folosită pentru reîncărcarea bateriei automobilului. În timpul accelerării sau a deplasării la viteză constantă, tensiunea alternatorului poate fi din nou redusă. Astfel, motorul este degrevat şi consumul este redus.

‘Mereu on-line’ cu ŠKODA Connect

› Online Traffic Information oferă informaţii în timp real din trafic
› SmartLink+ integrează aplicaţiile smartphone-urilor în ŠKODA RAPID SPACEBACK
› Care Connect: apel automat de urgenţă şi apel în caz de pană
› Aplicaţia ŠKODA Connect permite accesarea automobilului de la distanţă

Dacă doresc, ocupanţii modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK au opţiunea de a fi “mereu on-line”, folosind conexiunea WiFi. Parchetul de servicii ŠKODA Connect este compus din serviciile Infotainment Online care oferă informaţii şi entertainment, la care se adaugă serviciile Care Connect, care oferă asistenţă şi funcţii pentru service. Astfel este posibilă navigaţia în timp real, cu sugestii de rute alternative în cazul blocajelor din trafic. Sistemul permite, de asemenea, căutarea de locuri de parcare şi de staţii de alimentare cu combustibil. În cazul unei urgențe, maşina va chema automat ajutor. Aplicaţia ŠKODA Connect permite accesarea datelor autovehiculului şi trimiterea destinaţiilor de navigaţie de la distanţă către automobil. Cu SmartLink+ puteţi “oglindi” (engl. mirroring) aplicaţiile smartphone-urilor de pe telefon pe ecranul sistemului de infotainment.

ŠKODA Connect – Infotainment Online şi Care Connect

Dacă doresc, ocupanţii modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK actualizat au opţiunea de a fi “mereu on-line”, folosind conexiunea WiFi. Noile servicii ŠKODA Connect sunt compuse din serviciile Infotainment Online şi Care Connect. Pachetul de servicii Infotainment Online include funcţia Online Traffic Information, care afişează în timp real fluxul traficului pe ruta selectată şi sugerează rute alternative în cazul în care intervin ambuteiaje. Infotainment Online afişează, de asemenea, staţiile de alimentare (inclusiv preţurile actuale la combustibil) de-a lungul rutei selectate, oferă informaţii cu privire la disponibilitatea locurilor de parcare la destinaţie şi informează ocupanţii cu privire la ştiri şi datele meteo.

Serviciile Care Connect ajută şoferul în multe situaţii şi sunt disponibile pentru toate liniile de echipare, cu sistemele de infotainment Amundsen şi Swing.

Serviciile Care Connect includ funcţia de apel automat de urgență Emergency Call, care iniţiază conexiunea cu o centrală telefonică pentru urgențe atunci când a fost activat un sistem de reţinere. Apelul poate fi, de asemenea, iniţiat manual. Acest pachet de servicii cuprinde şi apelul pentru situații de pană, care poate fi utilizat pentru a obţine asistenţă sau pentru a primi răspunsuri la întrebările tehnice despre automobil. Pentru aceasta trebuie doar să acţionaţi un buton. Funcţia Proactive Service permite trimiterea de date relevante pentru întreţinerea maşinii către un service ŠKODA, în timp util, înainte de termenul scadent pentru executarea anumitor lucrări necesare.

Folosind aplicaţia ŠKODA Connect instalată pe smartphone-ul său sau Portalul ŠKODA Connect, şoferul poate să acceseze oricând informaţii de la distanţă. El poate afla, de exemplu, dacă uşile şi plafonul sunt închise, precum şi care este nivelul combustibilului în rezervorul propriei ŠKODA RAPID SPACEBACK. De asemenea, este posibilă trimiterea de destinaţii de navigaţie către automobil. Cei cărora li se întâmplă să nu-şi mai amintească unde exact este parcată maşina, pot solicita afişarea pe smartphone a poziţiei în care este parcată maşina.

Cea mai nouă generație de sisteme de infotainment

Sistemele audio şi de navigaţie care au la bază a doua generație a sistemului modular de infotainment MIB (Modular Infotainment Matrix) sporesc şi mai mult confortul la condus. Printre aceste dispozitive se numără şi sistemul Swing, care, în funcţie de linia de echipare a maşinii, este disponibil fie ca dotare standard sau ca dotare opţională cu sistemul de sunet ŠKODA surround sound, precum şi sistemul audio Blues şi sistemul de navigaţie Amundsen.

Sistemele Swing şi Amundsen dispun de un slot pentru card-uri SD, de un port Aux-In şi două port-uri USB. De asemenea, clienţii pot completa sistemul Amundsen cu SmartLink+, care le va permite să utilizeze numeroase aplicaţii de pe smartphone, prin intermediul ecranului automobilului, folosind standardul MirrorLink™. SmartLink+ suportă standardele MirrorLink™, Apple CarPlay şi Android.

Sistemul Media Command 2.0 Rear Seat Entertainment (disponibil ca dotare opţională începând cu linia de echipare Ambition) permite conectarea la sistemul de infotainment a două tablete fixate pe partea din spate a tetierelor scaunelor din faţă, prin intermediul hotspot-ului WiFi. Astfel, destinaţiile pentru navigaţie pot fi transferate din agenda tabletei la sistemul de infotainment, pentru a putea fi controlate de pe scaunele din spate. Fişierele video şi audio pot fi trimise de la o tabletă la alta, iar ocupanţii locurilor din față pot porni sau opri conţinutul şi pot controla volumul.

Sistemele de asistenţă a şoferului: tehnologii pentru siguranţă, la un nivel disponibil de regulă doar în segmentele superioare ale pieţei

› Hatch-ul compact cu dotări cuprinzătoare pentru siguranţă
› Sistemul de frânare Multi-Collision Brake inclus în dotarea standard, sistemul Front Assist cu funcţia City de frânare de urgenţă şi detectorul de oboseală oferite ca dotări opţionale
› Dotări standard: sistemele ABS şi ESC, plus 6 airbag-uri
› Direcţie servo-asistată electromecanic în funcţie de viteza de deplasare

ŠKODA RAPID SPACEBACK oferă tehnologie de ultimă oră, un nivel foarte ridicat de siguranţă, eficiență impresionantă şi confort la nivel înalt. Sistemele de siguranţă activă şi pasivă se ridică la un nivel disponibil de regulă doar în segmentele superioare ale pieţei. În dotarea standard sau ca dotări opţionale sunt oferite funcţii precum sistemul de frânare Multi-Collision Brake, sistemul Front Assist cu funcţia City de frânare de urgenţă, funcţia de asistenţă la demararea din rampă Hill Hold Control, sistemul de monitorizare a presiunii din pneuri şi detectorul de oboseală.

Siguranţa activă

Hatch-ul acesta compact oferă un pachet foarte vast de sisteme de siguranţă. Elementele cheie pentru siguranţă activă oferite ca dotare standard sunt sistemul anti-blocare la frânare (ABS), sistemul electronic de control al stabilității (ESC), sistemul de control pentru frâna de motor (EBC), sistemul de control al tracţiunii (TCS), sistemul de distribuţie electronică a forţei de frânare (EBD) şi asistentul pentru frânare.

Sistemele de asistenţă pentru siguranţă disponibile pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK includ sistemul de frânare Multi Collision Brake. Acesta reduce riscul ca maşina să fie implicată în coliziuni consecutive unei coliziuni iniţiale. Acest sistem intervine automat imediat ce a fost detectată o primă coliziune, chiar dacă şoferul nu mai ţine piciorul pe pedala de frână. Frânarea automată reduce viteza maşinii până la o viteză rămasă de 10 km/h. Șoferul poate anula intervenţia sistemului în orice moment, accelerând sau inițiind frânarea de urgență

Sistemul Front Assist va fi activat când apare riscul de coliziune. Un senzor radar integrat în partea din faţă a maşinii măsoară în permanenţă distanța faţă de vehiculul din faţă. Cu cât distanța faţă de acest vehicul din faţă devine mai mică, cu atât Front Assist intervine mai accentuat. În prima etapă, sistemul alertează prin intermediul afişajului. Ca o etapă următoare, sistemul emite alerte vizuale şi sonore privind apropierea de obstacol şi pregăteşte sistemul de frânare. Ca avertizare principală, a treia etapă constă în acţionarea scurtă a frânelor şi iniţierea automată a frânării parţiale. Etapa finală prevede setarea la nivel maxim a sensibilităţii asistentului pentru frânare, în vederea frânării automate. Apoi, frânele sunt acţionate pe deplin, dacă şoferul nu reacţionează.

La viteze între 5 şi 30 km, Front Assist este activ cu funcţia City de frânare de urgenţă. La viteze mai mici de 30 km/h, acţionarea automată a frânelor la nivel maxim va opri ŠKODA RAPID SPACEBACK complet, dacă şoferul nu reacţionează la un obstacol aflat în faţa automobilului său.

Oboseala şoferului este una dintre cauzele cele mai frecvente ale accidentelor. Detectorul de oboseală, oferit ca dotare opţională pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK, poate reduce consecinţele oboselii. În baza monitorizării modului caracteristic în care şoferul controlează volanul, detectorul de oboseală identifică devierile de la conduita normală a şoferului, detectând astfel situaţiile în care concentrarea șoferului scade. În acest caz, o avertizare vizuală pe panoul de instrumente recomandă şoferului să facă o pauză.

Sunt oferite şi alte sisteme opționale care optimizează nivelul de siguranţă. De exemplu, sunt oferite proiectoarele de ceaţă cu funcţie Cornering integrată. Această funcţie aprinde automat proiectorul de ceaţă din stânga sau pe cel din dreapta, în funcţie de unghiul de virare, optimizând astfel vizibilitatea asupra carosabilului şi ajutându-i pe ceilalţi participanţi la trafic să vadă mai bine maşina. Funcția de monitorizare a presiunii din pneuri (dotare standard pentru ţările UE) informează șoferul în cazul scăderii presiunii din pneuri. O altă dotare opţională este funcţia de asistenţă la demararea din rampă Hill Hold Control. Aceasta îi permite şoferului să manevreze maşina pe teren înclinat, fără riscul de deplasare nedorită în spate. Nu este necesar să fie utilizată frâna de mână. Pe teren cu înclinaţie de 3% sau mai mare, Hill Hold Control previne automat deplasarea înapoi a maşinii timp de 2 secunde.

Siguranţa pasivă

Pachetul de dotări de siguranţă pasivă disponibil pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK este, de asemenea, foarte cuprinzător. În cazul unei coliziuni, mai multe sisteme conlucrează pentru a reduce riscul de rănire a ocupanţilor. În cazul în care are loc un accident, toţi ocupanţii maşinii sunt protejaţi de centuri de siguranţă cu prindere în trei puncte. Centurile pentru locurile din faţă au şi sistem de tensionare. În câteva milisecunde, sistemul de tensionare strânge centurile de siguranţă fixate. Dispozitivul de limitare a forţei centurilor reduce presiunea exercitată asupra toracelui persoanei care poartă centură. Şase airbag-uri incluse în echiparea standard oferă un plus de siguranţă. Airbag-ul pasagerului din faţă poate fi dezactivat pentru transportarea unui scaun pentru copii. În cazul unei coliziuni laterale, airbag-urile cortină laterale protejează capul ocupanţilor aflaţi pe scaunele laterale din spate şi pe scaunele din faţă. Pentru un nivel optimizat al siguranţei copiilor, pe scaunele laterale din spate cu prinderi Top Tether pot fi prinse scaune pentru copii cu sistem Isofix.

În cazul unui accident şi când airbag-urile sunt activate, va fi întreruptă alimentarea cu combustibil şi vor fi întrerupte, de asemenea, anumite circuite electrice, astfel încât să se reducă riscul aprinderii scurgerilor de combustibil. Deblocarea automată a sistemului de închidere centralizată permite părăsirea mai facilă a automobilului şi deschiderea acestuia din exterior. Aprinderea luminilor de la interior îi ajută pe ocupanţi să se orienteze pe întuneric. În astfel de cazuri sunt acţionate şi luminile de avarie. Şi desigur că ŠKODA RAPID SPACEBACK este astfel concepută încât să reducă la minimum riscul de rănire a participanţilor la trafic care sunt mai vulnerabili, adică a pietonilor.

Modelul ŠKODA RAPID SPACEBACK dispune şi de un sistem de direcţie servo-asistat electromecanic (CEPS – Column Electric Power Steering), care funcționează adaptat la viteza de deplasare. Astfel, un actuator electric de pe coloana de direcţie ajută şoferul să vireze în direcţia dorită. Printre avantaje se numără optimizarea caracteristicilor direcţiei, masa redusă şi necesarul mai redus de spaţiu. Un alt avantaj este faptul că sistemul funcţionează, şi deci utilizează energie, doar atunci când asistarea direcţiei este cu adevărat necesară. Deci, CEPS contribuie, de asemenea, la reducerea consumului de combustibil.

Listă selectivă a dotărilor de siguranţă activă şi pasivă

› Sistemul anti-blocare la frânare (ABS)
› Sistemul de control al tracţiunii (TCS)
› Sistemul de distribuţie electronică a forţei de frânare (EBD)
› Asistentul pentru frânare
› Sistemul electronic de control al stabilității (ESC) cu diferenţialul blocabil electronic (EDL)
› Sistemul de frânare pentru prevenirea coliziunilor multiple (Multi Collision Brake)
› Sistemul Front Assist inclusiv funcţia City de frânare de urgenţă
› Detectorul de oboseală Driver Alert
› Sistemul de direcţie servo-asistat electromecanic (CEPS)
› Airbag pentru şofer şi airbag pentru pasagerul din faţă (acesta poate fi dezactivat), airbag-uri cortină, airbag-uri laterale în faţă
› Avertizare fixare centuri de siguranţă
› Centuri de siguranţă ajustabile pe înălţime, cu prindere în trei puncte şi cu sistem de tensionare şi de limitare a forţei, în faţă
› Centuri de siguranţă cu prindere în trei puncte, în spate
› Întreruperea alimentării cu combustibil în cazul unei coliziuni
› Deblocarea automată a uşilor şi activarea automată a luminilor de avarie în cazul unei coliziuni
› Activarea automată a luminilor de avarie la frânarea de urgenţă
› Prinderi ISOFIX şi sistem de ancorare Top Tether pentru scaune copii pe locurile laterale din spate
› Luminile de zi din farurile principale pot fi dezactivate
› Sistemul de protecţie a pietonilor

‘Simply Clever’: soluţii practice şi utile

› Două port-uri USB pentru pasagerii din spate
› Sistem pliabil de acoperire a portbagajului
› Podea falsă ajustabilă a portbagajului
› Plase, cârlige şi inele de amarare pentru păstrarea ordinii în portbagaj
› KESSY – sistem de acces, pornire şi închidere fără cheie, inclusiv alarmă

ŠKODA RAPID SPACEBACK este un automobil deosebit de practic, nu în ultimul rând deoarece oferă numeroase soluţii inteligente. Pentru ŠKODA, Simply Clever este un principiu călăuzitor, încă de la începutul fazei de dezvoltare a automobilului. Astfel, şi ŠKODA RAPID SPACEBACK dispune de numeroase soluţii Simply Clever. Pasagerii din spate au la dispoziţie două noi port-uri USB pentru a-şi încărca smartphone-urile sau alte dispozitive mobile mai mici. Printre dotările utile Simply Clever se mai numără KESSY – sistemul de acces, pornire şi închidere fără cheie, suportul pentru vesta reflectorizantă şi umbrela de sub scaunele din faţă, plasele pentru portbagaj, covoraşul cu două feţe (mochetă/material textil) pentru portbagaj, recipientul detaşabil pentru resturi, diferite suporturi pentru pahare şi racleta din clapeta rezervorului.

De asemenea, ŠKODA RAPID SPACEBACK dispune şi de un sistem de acoperire a portbagajului care dispare în spatele banchetei când portbagajul este încărcat pe întreaga sa înălţime. Sistemul suplu de ghidare a centurilor de siguranţă din spate este, de asemenea, foarte practic, permiţând rabatarea mai facilă a scaunelor din spate.

Printre noile dotări oferite pentru modelul ŠKODA RAPID SPACEBACK se numără cele 2 port-uri USB în spate, care pot fi utilizate pentru a încărca smartphone-urile sau dispozitivele mobile mai mici.

Foarte utilă în cotidian este şi podeaua falsă a portbagajului. Cu ajutorul acesteia, portbagajul poate fi împărţit în două compartimente orizontale, pentru a transporta bagajele separat. Pentru a ridica nivelul podelei portbagajului, podeaua poate fi inserată în prinderile laterale superioare. Pentru a facilita încărcarea și descărcarea, panoul poate fi blocat într-o poziţie înclinată. Când nu mai este nevoie ca podeaua să fie în poziţia mai înaltă, aceasta poate fi coborâtă până jos.

Vesta reflectorizantă de sub scaunul şoferului şi umbrela de sub scaunul pasagerului din faţă sunt dotări caracteristice modelelor ŠKODA. KESSY – sistemul practic de acces, pornire şi închidere fără cheie face ca accesul în maşină şi pornirea să devină extrem de simple. Sistemul de alarmă, inclusiv funcţia de monitorizare a interiorului şi un sistem de blocare pentru siguranţă, care este o componentă KESSY, sporesc toate protecția anti-furt a modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK.

Recipientul detaşabil şi practic din portieră este destinat resturilor: o altă dotare Simply Clever. Racleta pentru gheaţă din clapeta buşonului de alimentare este o dotare standard inovatoare pentru toate versiunile de model. Ca dotare opţională, ŠKODA oferă, de asemenea, un covoraş cu două feţe pentru portbagaj. Când este nevoie, acest covoraş, care are pe o parte mochetă de calitate superioară, poate fi întors pentru a fi utilizat pe cealaltă faţă. Aceasta este acoperită de cauciuc rezistent la murdărie.

Designerii au investit mult timp în echiparea modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK. Pentru acest model, caracterul practic înseamnă, înainte de toate: suficient spaţiu pentru compartimentele de depozitare. Nu este irosit nici cel mai mic locşor. Suportul multimedia din suportul pentru pahare de pe consola centrală este destinat păstrării telefonului mobil, a iPod-ului sau a altui dispozitiv mobil de mici dimensiuni.

Biletul de parcare poate fi prins în clipsul special de la parbriz. Suportul pentru sticle din fiecare portieră din partea din faţă a modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK oferă suficient spaţiu pentru sticlele de 1,5 litri. În spate mai este loc pentru încă o sticlă de 0,5 litri. În funcţie de linia de echipare, în portbagaj pot fi găsite şi alte detalii utile, care fac viaţa de zi cu zi mai uşoară. Printre acestea se numără cârligele pentru genţi, spaţiile de depozitare (în lateral, după pasajele roţilor), trei plase (1 orizontală şi 2 verticale) pentru fixarea obiectelor mai mici în portbagaj, precum şi sisteme de prindere a acestor plase. Adiţional, pe laturile interioare ale scaunelor din faţă sunt aplicate şi ale buzunare de depozitare. ŠKODA RAPID SPACEBACK poate fi, de asemenea, echipată cu port-uri USB şi Aux-In pe consola centrală, precum şi cu funcţia de interconectare (pairing) a smartphone-ului cu automobilul prin intermediul funcţiei SmartLink+ (dotare opţională începând cu linia de echipare Ambition). Gama de accesorii include un dispozitiv cu asamblare facilă care permite montarea barelor de plafon fără scule.

Selecţie de dotări ‘Simply Clever’ disponibile pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK:
› Două port-uri USB în spate (nou)
› Sistemul de acoperire a portbagajului poate fi coborât vertical în spatele banchetei
› Podea falsă ajustabilă în portbagaj
› Recipient detaşabil pentru resturi
› Umbrelă sub scaunul pasagerului din faţă
› Suport pentru vesta reflectorizantă sub suportul şoferului
› Racletă pentru gheață în clapeta rezervorului de combustibil
› Clips pentru păstrarea la vedere a biletului de parcare pe parbriz
› Suport multimedia universal în suportul pentru pahare al consolei centrale
› Suporturi pentru sticle în toate portierele
› Buzunare de depozitare pe laturile interioare ale scaunelor din faţă
› Compartiment pentru ochelari la nivelul plafonului
› Cârlige pentru genţi şi compartimente de depozitare în portbagaj, precum şi sisteme de prindere a trusei de prim ajutor şi a triunghiului reflectorizant
› Plase de fixare în portbagaj
› Elemente Cargo de fixare în portbagaj
› Cârlige pe montantul B
› Poziţionare corespunzătoare a centurilor siguranţă când nu sunt folosite
› Port-uri USB şi Aux-In pe consola centrală din față
› Suport tabletă în spate
› Bare plafon – asamblare facilă, fără să fie necesare scule (Accesorii Originale ŠKODA)

Dotările: trei linii de echipare şi
› Patru noi modele de jante spre alegere
› Linia de echipare Ambition include sistemul de aer condiţionat, interfaţa USB, computerul de bord
› Linia de echipare Style include sistemul de climatizare Climatronic şi proiectoare de ceaţă
› Dotări cuprinzătoare pentru siguranţă

ŠKODA oferă trei liniile de echipare atractive pentru RAPID SPACEBACK: Active, Ambition şi Style. Opţional sunt disponibile şi alte dotări inteligente pentru confort şi siguranţă, ca de exemplu funcţia de asistenţă la demararea din rampă Hill Hold Control. Pe teren cu înclinaţie de 3% sau mai mare, asistentul previne automat deplasarea înapoi a maşinii timp de circa 2 secunde. Pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK mai sunt disponibile şi alte dotări opţionale, ca de exemplu volanul multifuncţional cu butoane soft-touch, tempomatul, sistemul de infotainment şi navigaţie Amundsen, sistemul de aer condiţionat Climatronic cu control electronic, senzorii de parcare în spate şi afișajul multifuncţional Maxi DOT.

Interiorul a fost rafinat şi mai mult, cu noi elemente de decor pe panourile uşilor şi pe bord, precum şi cu guri de ventilaţie cu design nou. Panoul de instrumente are, de asemenea, un design nou. Gama de culori şi modele pentru tapiţerii a rămas generoasă, incluzând şi tapiţerii în combinații de piele şi material textil, precum şi scaune sport. De regulă, pentru acest segment de automobile, camera video pentru monitorizarea zonei din spatele automobilului este o dotare opţională.

Începând cu prima linie de echipare, Active, hatch-ul acesta compact este echipat cu sistemul de închidere centralizată sau cu geamuri cu acţionare electrică în faţă. Filtrele de polen şi praf sunt, de asemenea, dotări standard, la fel ca şi scaunele rabatabile din spate, care pot fi fracţionate asimetric 60:40, iluminarea pentru portbagaj şi racleta practică pentru gheaţă din clapeta buşonului de alimentare.

Linia de echipare Ambition, cea de mijloc, oferă sistemul de aer condiţionat ca dotare standard, alături de încălzirea pentru oglinzile exterioare. Fără a fi nevoit să plătească adiţional, clientul va beneficia şi de o cheie de tip briceag, cu telecomandă pentru sistemul de închidere centralizată şi de un compartiment destinat ochelarilor, la nivelul plafonului.

Linia superioară de echipare Style nu lasă dorinţe neîndeplinite, oferind o cotieră centrală cu spaţiu de depozitare în faţă, scaunul şoferului ajustabil pe înălţime şi proiectoare de ceaţă. Linia de echipare Style se caracterizează prin bandoul decorativ Dark Brushed de pe bord.

Noile capace Costa sunt disponibile pentru roţile de 15 inchi din oţel. Opţional mai sunt oferite şi următoarele modele de jante: Vigo (finisaj argintiu/negru metalizat) şi Evora (finisaj argintiu) – ambele de 16 inchi – şi Trius (finisaj argintiu) şi Braga (finisaj gri antracit) de 17 inchi.

Gama de culori exterioare oferite pentru ŠKODA RAPID SPACEBACK este la fel de proaspătă ca designul său. Clienţii pot alege dintre nouă culori metalizate: Alb Moon, Albastru Race, Argintiu Brilliant, Bej Cappuccino, Maro Maple, Albastru Denim, Negru Magic, Gri Quartz şi Verde Rally, precum şi patru culori uni: Alb Candy, Albastru Pacific, Alb Laser şi Roşu Corrida.

Siguranța joacă un rol foarte important pentru ŠKODA. Gama de dotări standard pentru siguranţă include: ESC, sistemul de monitorizare a presiunii din pneuri, airbag-urile pentru şofer şi pasagerul din faţă (poate fi dezactivat), airbag-urile laterale în faţă, airbag-urile cortină, sistemul de control al tracţiunii, sistemul de control al tracţiunii, sistemul de distribuţie electronică a forţei de frânare, asistentul pentru frânare, sistemul de frânare Multi Collision Brake, direcţia asistată electromecanic, funcţia de avertizare pentru fixarea centurilor de siguranţă, prinderi Isofix şi sistem de ancorare Top Tether pentru scaune copii pe locurile laterale din spate, sisteme de deblocare automată a uşilor, activare automată a luminilor de avarie şi întreruperea circuitului de alimentare cu combustibil în caz de accident, precum şi activarea automată a luminilor de avarie la frânarea de urgenţă.

Versiunea sport: ŠKODA RAPID SPACEBACK MONTE CARLO cu elemente de design negre sport

› Grilă neagră la radiator, eleron pe hayon şi jante negre din aliaj uşor de 16 inchi
› Pragurile sunt accentuate, fiind negre, la fel ca şi carcasele oglinzilor exterioare; geamuri cu tentă închisă în spate lateral şi la lunetă
› Fundal negru la proiectoarele de ceaţă cu funcţia Cornering

Designul dinamic al modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK arată deosebit de bine în versiunea MONTE CARLO. Numeroasele elemente negre de design fac ca modelul compact să fie identificat de la prima privire ca fiind un atlet dinamic. Printre acestea se numără grila radiatorului, jantele negre din aliaj uşor de 16 inchi Italia (dotare standard; noile jante negre gloss din aliaj Torino MC, de 17 inchi sunt o dotare opţională), pragurile negre, carcasele negre ale oglinzilor exterioare, proiectoarele de ceaţă cu funcţie Cornering, luneta şi geamurile laterale din spate cu tentă închisă (SunSet), eleronul negru de pe hayon şi bara spate de protecţie cu design de difuzor. Privind maşina din spate, se observă deosebit de bine luneta extinsă.

De la plafon, la podea, negrul domină şi interiorul. Scaunele sport sunt acoperite cu o tapiţerie textilă specială Monte Carlo (negru/gri/roșu). Volanul sport cu 3 spiţe şi schimbătorul de viteze îmbrăcate în piele, cotiera centrală şi cotierele de pe portiere au toate cusături decorative roşii. Pedalierul are clapete din oţel inoxidabil, iar bandourile decorative au aspect de carbon. Pragurile cu design special poartă inscripţia Monte Carlo.

În dotarea standard a modelului ŠKODA RAPID SPACEBACK MONTE CARLO mai sunt incluse un plafon panoramic vitrat de mari dimensiuni, cu suprafaţa transparentă de 1.210 x 780 mm şi cu jaluzea retractabilă manual. În afară de luneta extinsă, acum maşina are şi o suprafaţă vitrată care se întinde mult în hayon. În echiparea standard mai sunt incluse şi farurile eficiente bi-xenon, sistemul de aer condiţionat, sistemul de închidere centralizată cu telecomandă, torpedoul iluminat şi oglinzile exterioare ajustabile electric şi încălzite.

Cele două motoare pe benzină cu trei versiuni de putere şi cele două motoare diesel descrise anterior sunt disponibile şi pentru ŠKODA RAPID MONTE CARLO. Motorizările moderne şi eficiente generează între 66 kW (90 CP) şi 92 kW (125 CP). Sistemul Start-Stop şi funcţia de recuperare a energiei de frânare sunt incluse în echiparea standard a tuturor motoarelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *