free download 78 travel guides written by experts

ŠKODA CITIGOe iV: sportivul urban cu zero emisii

› Primul model pur electric din istoria de 124 de ani a mărcii ŠKODA
› Sportivul urban cu zero emisii este echipat cu un motor electric de 61 kW
› Bateria litiu-ion de 36,8 kWh permite o autonomie de 265 km conform ciclului WLTP

Lansând ŠKODA CITIGOe iV, producătorul auto ceh intră într-o nouă eră, la 124 de ani de la înfiinţarea sa. Maşina de oraş cu patru locuri este primul automobil din producţia de serie a mărcii ŠKODA pus în mişcare de un motor electric de 61 kW. Aceasta înseamnă că CITIGOe iV este propulsat exclusiv de baterie, fără a genera emisii. Bateria litiu-ion de 36,8 kWh permite o autonomie, de până la 265 km conform WLTP, ceea ce înseamnă că CITIGOe iV este un automobil perfect pentru traficul urban. Producţia de serie a speedster-ului urban ecologic va începe în a doua jumătate a anului 2019.

Cu zero emisii, agilă şi spaţioasă, în ciuda dimensiunilor compacte de la exterior, ŠKODA CITIGOe iV este maşina perfectă pentru oraşele moderne. Deşi are o lungime de doar 3.597 mm şi lăţimea de 1.645 mm, cea mai mică ŠKODA oferă un interior spaţios pentru până la patru pasageri, plus o capacitate a portbagajului de 250 l. Aceasta poate fi chiar crescută la 923 l, pliind scaunele din spate. CITIGOe iV este primul model din producţia de serie a mărcii ŠKODA cu propulsie pur electrică, având un motor electric de 61 kW şi tracţiunea pe faţă. Cuplul maxim de 210 Nm este relativ ridicat, graţie sistemului ingenios de propulsie şi, de asemenea, este instantaneu disponibil, în manieră specifică motoarelor electrice. Astfel, CITIGOe iV accelerează de la 60 la 100 km/h în doar 7,6 secunde şi de la 0 la 100 km/h în 12,5 secunde. Viteza sa maximă este de 130 km/h.

Skoda logo 2017

Autonomie de 265 km şi încărcare la 80% într-o singură oră

ŠKODA CITIGOe iV îşi ia energia din bateria litiu-ion de 60‑Ah ce are o capacitate de 36,8 kWh. Bateria din podea măsoară 1,1×1,7 m şi are o grosime de doar 0,3 m şi este construită din în total 168 celule, oferind o autonomie de 265 km conform WLTP. Când se termină curentul din baterie, aceasta poate fi reîncărcată la 80% în doar 1 oră, de la un sistem de încărcare rapidă în curent continuu de 40 kW, folosind un cablu de încărcare CCS (Combined charging system – Sistem combinat de încărcare). Cu un wallbox de 7,2 kW în curent alternativ, bateria va fi încărcată la 80% în 4 ore şi 8 minute sau în 12 ore şi 37 de minute de la o staţie de încărcare casnică de 2,3 kW. Sistemul CCS şi cablul de încărcare în curent alternativ sunt incluse în echiparea standard a versiunii Style şi sunt opţionale pentru ŠKODA CITIGOe iV Ambition. Dacă această opţiune de încărcare nu este disponibilă, bateria cu care este echipată ŠKODA CITIGOe iV poate fi încărcată şi de la o priză casnică standard.

Semnul distinctiv: grila radiatorului în culoarea caroseriei

ŠKODA oferă CITIGOe iV exclusiv în varianta cu 5 uşi şi echipat cu liniile de echipare Ambition şi Style. Primul model ŠKODA 100% electric arată diferit faţă de modelele CITIGO cu motor cu ardere internă, mai ales când este privit din faţă, deoarece grila radiatorului, cu designul specific mărcii ŠKODA, este vopsită în culoarea caroseriei. Dar şi bara de protecţie de dedesubt are un design nou. În dotarea standard sunt incluse proiectoarele de ceaţă şi luminile de zi cu LED. Funcţia Cornering este opţională. Luminile de semnalizare sunt integrate în carcasele negre sau vopsite în culoarea caroseriei ale oglinzilor exterioare. Pe hayon este aplicat înscrisul „ŠKODA”. De la exterior, ŠKODA CITIGOe iV poate fi identificat şi datorită emblemei CITIGOe din spate.

ŠKODA CITIGOe iV Ambition este echipată cu jante din oţel de 14 inchi inclusiv capace Indus şi roţi de 165/70 R14 în dotarea standard. Jantele din aliaj de 16 inchi numite Scorpius au accente negre şi anvelope de 185/50 R16 şi sunt oferite opţional pentru Ambition, dar ca dotare standard pentru ŠKODA CITIGOe iVStyle. Jantele Scorpius sunt disponibile şi cu finisaj argintiu. Pentru culoarea caroseriei sunt oferite patru nuanţe standard: Alb Candy, Roşu Tornado, Galben Sunflower şi Verde Kiwi, acesta fiind un verde oferit în exclusivitate pentru modelul CITIGO. Culorile metalizate Negru Deep pearleffect, Albastru Crystal şi Argintiu Tungsten completează gama.

Interior cu panou de instrumente nou

Pentru versiunea iV a fost, de asemenea, revizuit interiorul modelului ŠKODA CITIGO. Panoul de instrumente negru şi zona de deasupra sa (negru pentru Ambition şi argintiu pentru Style) au fost, de asemenea, refăcute. Printre dotările standard se numără geamurile faţă cu acţionare electrică, sistemul de climatizare Climatronic, închiderea centralizată cu telecomandă, sistemul radio Swing II şi compartimentul docking station Move&Fun pentru smartphone pe bord. Folosind aplicaţia Move&Fun, telefonul mobil poate fi folosit pe post de display adiţional pentru datele autovehiculului, pentru redarea de fişiere media sau pe post de sistem de navigaţie. În plus, ŠKODA CITIGOe iV aduce noi servicii on-line mobile pentru aplicaţie, permiţând accesul de la distanţă la baterie sau la sistemul de aer condiţionat. ŠKODA CITIGOe iV mare include în dotarea standard sistemul de asistenţă Lane Assist, precum şi airbag-uri frontale şi airbag-uri pentru cap şi torace pentru locurile din faţă.

Linia de echipare Style oferă iluminarea ambientală la nivelul bordului, oglinzi exterioare ajustabile electric şi încălzite şi pachetul cu detalii din piele care include piele pe volan, schimbătorul de viteze şi levierul frânei de mână. Scaunele din faţă sunt ajustabile pe înălţime şi au tapiţerie textilă de calitate superioară. Mânerele uşilor au decor cromat. Opţional poate fi comandat şi pachetul Confort, cu scaune încălzite în faţă, patru difuzoare adiţionale şi senzori de parcare în spate. Pachetul de iarnă este, de asemenea, disponibil exclusiv pentru ŠKODA CITIGOe iV Style. Acesta include scaune încălzite în faţă, sticlă cu izolaţie termică pentru parbriz şi senzorul de ploaie şi lumină inclusiv funcţia animată Coming Home/Leaving Home. Lista de opţiuni conţine şi podeaua falsă ajustabilă a portbagajului, tempomat şi luneta şi geamurile spate cu tentă închisă Sunset, de exemplu.

* Toate valorile menţionate sunt încă provizorii şi ar putea fi eventual revizuite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *