free download 78 travel guides written by experts

Situatia de la Copsa Mica, in direct la „Atunci si Acum”

Marţi, 17 februarie, de la ora 18.00

Ediţia „Atunci şi Acum", moderată de Marian Voicu, ce va fi difuzată pe TVR 1 în data de 17 februarie, de la ora 18.00, revine asupra situaţiei dramatice de la Copşa Mică, acolo unde fabrica producătoare  de metale grele Sometra continuă să facă ravagii.  

Invitaţi în studio, alături de Marian Voicu, vor fi Silvian Ionescu – Comisar General, Garda de mediu, Minerva Boitan – senator de Sibiu, PNL.

Se spune că centrul Transilvaniei adăposteşte cel mai poluat oraş din Europa. Dioxidul de sulf sau acidul sulfuric sunt substanţele care pătrund zilnic în plămânii locuitorilor din Copşa Mică, li se scurg încet prin vene şi sfârşesc în sertarele cu statistici bine încuiate ale medicilor şi autorităţilor sanitare care se feresc să facă o legătură directă între boli şi metalele grele din sol şi aer. Analizând situaţia populaţiei din zonă s-a ajuns la concluzia că majoritatea oamenilor suferă de un sindrom specific, şi anume: saturnismul cronic (intoxicare masivă cu plumb). Iar copiii prezintă anemii, întârzieri de creştere şi osificare, sau o dezvoltare mai redusă.

Din 2000 până în prezent, Garda de mediu a amendat fabrica Sometra, principalul poluator din zonă, de câteva zeci de ori cu sume ce depăşesc 10 miliarde de lei vechi. Conform unui studiu însă, situaţia de la Copşa Mică este atât de gravă, încât chiar dacă unităţile de producţie s-ar închide mâine, natura nu s-ar putea regenera în totalitate nici peste 30 de ani. În ianuarie 2009 Sometra şi-a scăzut temporar activitatea şi peste 800 de oameni au fost concediaţi, în momentul de faţă fabrica lucrând la o capacitate de 20%.

Bucuresti, 16.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *