free download 78 travel guides written by experts

Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje, mai eficient decat oricand

la cea de-a 30-a sa aniversare

Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (SARAF) – un instrument important pentru eforturile UE de asigurare a siguranţei alimentare – împlineşte anul acesta 30 de ani.Cifrele arată că SARAF este mai eficient acum decât oricând.Raportul pentru anul 2008 privind sistemul, dat publicităţii astăzi, arată că numărul de notificări de alertă din 2008 s-a redus aproape la jumătate faţă de 2007. Numărul total de notificări s-a menţinut stabil, la aproximativ 7 000. Aceasta nu înseamnă că, în 2008, au fost mai puţine probleme de raportat. Cifrele indică mai curând faptul că cei care contribuie la sistem se concentrează acum mai bine asupra riscurilor şi le clasifică în categoria „notificări de alertă” numai dacă se consideră că acestea sunt „grave”, iar produsul se află deja în circulaţie pe piaţă. Tot în această situaţie este necesar ca statele membre să întreprindă acţiuni rapide pentru reducerea riscului. În 2008, s-au înregistrat 528 de alerte dintr-un total de aproximativ 3 000 de notificări. Comisia a primit, de asemenea, aproximativ 4 000 de notificări de urmărire pe care le-a transmis tuturor statelor membre.

Comisarul UE pentru sănătate, Androulla Vassiliou, a declarat astăzi în faţa conferinţei internaţionale SARAF, intitulată „Atenţi la ceea ce mâncaţi”: „Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje reprezintă un instrument crucial pentru eforturile noastre de asigurare a siguranţei alimentare în Europa. Acesta s-a transformat într-o perioadă de 30 de ani într-un instrument de mare valoare folosit de către operatorii săi pentru schimb de informaţii, în timp real, cu privire la acţiunile pe care le întreprind pentru asigurarea siguranţei alimentare şi a furajelor. SARAF este, cu adevărat, una dintre marile poveşti de succes ale abordării integrate de către UE a siguranţei alimentare, folosind cu maximă eficacitate puterea comunicării şi colaborarea.”

Incidente importante de siguranţă alimentară

În 2008, SARAF a fost pus din nou la încercare în unele dintre cele mai importante incidente de siguranţă alimentară din ultimii ani. Printre cazuri se numără descoperirea de ulei mineral în uleiul de floarea soarelui din Ucraina (39 de ţări implicate, 99 de notificări de urmărire), descoperirea de melamină în alimente din China (incident cu impact global, 84 de notificări SARAF şi 101 notificări de urmărire) şi urmele de dioxină detectate în carnea de porc din Irlanda (54 de ţări implicate şi 230 de notificări de urmărire).

În fiecare dintre aceste cazuri, SARAF a contribuit la coordonarea acţiunilor statelor membre şi a redus, astfel, la minimum, consecinţele incidentelor de contaminare. Cazul melaminei a fost un exemplu excelent de conectare a SARAF la o problemă globală şi de schimb de informaţii cu reţeaua internaţională a autorităţilor în siguranţa alimentară a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, INFOSAN.

Creşterea siguranţei importurilor

Peste patru din 10 notificări în 2008 s-au referit la produse respinse la frontiera UE din cauză că prezentau un risc de siguranţă alimentară. Atunci când se identifică un astfel de produs, SARAF informează ţara terţă în cauză, pentru a preveni reapariţia problemei. În 2008, s-au transmis 2 342 note informative către ţări terţe cu privire la produse periculoase originare de pe teritoriul acestora. Atunci când se detectează o problemă gravă şi persistentă, Comisia trimite autorităţilor naţionale din ţara terţă în cauză o scrisoare, pentru ca acestea să pună în aplicare măsuri de corectare a situaţiei, de exemplu radierea unităţilor de pe lista întreprinderilor autorizate, blocarea exporturilor sau intensificarea acţiunilor de control.

Alerte, informări şi respingeri la frontieră

Raportul anual al SARAF defalchează numărul total al notificărilor din 2008 în notificări de alertă (528), de informare (1 138) şi de respingere la frontieră (1 377). Notificările de alertă se trimit atunci când alimentele sau furajele care prezintă un risc grav se află deja pe piaţă şi este nevoie să se treacă imediat la acţiune. Majoritatea (62%) notificărilor de alertă din 2008 s-au referit la produse originare din UE şi cele mai multe dintre aceste probleme au fost detectate prin acţiuni de control efectuate pe piaţă. În cadrul acestei categorii de notificări, riscurile constatate la alimente sau furaje raportate cel mai des au fost legate de microorganisme potenţial patogene, metale grele şi micotoxine.

Notificările de informare se trimit atunci când s-a identificat un risc, dar nu sunt necesare acţiuni imediate din partea altor state membre. În 2008, cele mai multe notificări de informare (54%) s-au referit la produse originare din ţări terţe. În cadrul acestei categorii de notificări, riscurile raportate cel mai des au fost legate de microorganisme potenţial patogene, reziduuri de pesticide şi aditivi alimentari.

În 2008, s-a introdus un nou tip de notificare:respingeri la frontieră.Înainte, acestea făceau parte dintre notificările de informare.Acestea sunt notificări cu privire la produse cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul Comunităţii şi li s-a dat o altă destinaţie sau au fost distruse.56% dintre respingerile la frontieră s-au referit la produse cărora li s-a refuzat intrarea din cauza nivelurilor prea mari de micotoxine.

Ce face SARAF

SARAF oferă posibilitatea unui schimb rapid şi eficient de informaţii între statele membre şi Comisie atunci când se detectează riscuri pentru sănătatea umană în lanţul alimentar şi furajer.Toţi membrii SARAF (UE-27, Comisia, EFSA, Norvegia, Liechtenstein şi Islanda) posedă un serviciu 24 de ore din 24 pentru a se asigura că notificările urgente se trimit, se recepţionează şi primesc un răspuns în cel mai scurt timp posibil.Datorită SARAF s-au evitat numeroase riscuri pentru siguranţa alimentară înainte ca acestea să producă orice fel de probleme consumatorilor.

Pagini Utile

* Conferinţa de presă susţinută de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru sănătate

Înregistrarea conferinţei de presă susţinute de comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou poate fi urmărită pe pagina de internet a EbS.

* Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje
//ec.europa.eu/rasff

* Raportul anual pe 2008
//ec.europa.eu/food/food/rapidalert/report2008_en.pdf

* Sistemul de alertă rapidă: întrebări şi răspunsuri
MEMO/09/339

Bucuresti, 17.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *