Shadow

Sisteme audio – de la primele difuzoare, la boxe portabile și alte tipuri de boxe moderne

Muzica și sunetele în general fac parte din viața normală a oamenilor, iar transmiterea acestora prin mijloace electronice a reprezentat o provocare încă din secolul al XIX-lea. Povestea sistemelor audio începe așadar cu aproximativ 150 de ani în urmă.

De atunci, progresul a fost unul imens, ajungându-se mai nou la boxe de mare putere, boxe integrate în fel de fel de dispozitive și desigur la boxe portabile, pe care le ai cu tine oriunde și oricând și care se conectează wireless prin bluetooth la gadgeturile tale favorite. Evoluția a fost atât funcțională, cât și estetică.

boxe audio

sursa foto

În anul 1861, Johann Philipp Reis a instalat o boxă electrică în interiorul telefonului, putând reproduce tonuri clare, chiar și un discurs. Alexander Graham Bell şi Ernst Siemens în 1876, respectiv 1877, au dus această invenție la un niver superior. Sistemele audio s-au dezvoltat pe măsură ce tehnologia a avansat în mod accelerat.

Ce este un difuzor și cum s-a progresat în acest domeniu

Ca definiție, un difuzor reprezintă un traductor electroacustic care convertește un semnal audio electric într-un sunet corespunzător. În anul 1898 a fost inventat difuzorul acționat de aer comprimat. Prima boxă se bazează pe principiul sistemului electrodinamic, utilizat în continuare. La începutul secolului al XX-lea au apărut producători de sisteme audio în Europa și în Statele Unite ale Americii. În 1937, primul sistem de difuzoare pentru industria cinematografică a fost introdus de Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), una dintre companiile de top în acest domeniu.

Ultimele decenii au adus însă o revoluționare a sistemelor audio. De la simple difuzoare, s-a ajuns la boxe capabile să transmită sunetul în condiții tot mai performante. Partea și mai bună este că boxele au devenit tot mai mici ca dimensiuni, ajungându-se și la boxe portabile. Mai mult decât atât, tehnologia modernă a făcut posibilă producția în masă, la costuri tot mai mici. Astfel, acum se pot cumpăra boxe portabile ieftine, prețurile fiind uneori incredibil de mici în raport cu performanța. Desigur, producătorii din Asia au devenit dominanți pe această piață de retail, capabili fiind să reducă la minim toate costurile de fabricare.

Boxe pentru oricine, simplu de achiziționat din mediul e-commerce

Astăzi se pot cumpăra din magazine online, inclusiv în România, boxe moderne portabile ce folosesc tehnologii precum bluetooth, boxe active ce pot fi luate oriunde de utilizator, inclusiv în călătorii sau pentru organizarea de evenimente în aer liber, în afara orașelor. Există atât modele de la producători consacrați, cât și modele de boxe low-cost de la producători care insistă mai puțin pe brand și mai mult pe furnizarea unui produs cât mai ieftin pentru clientul final.

Boxele moderne pot fi astăzi boxe de tip fagure, boxe în diverse forme, care se pot integra cu orice decor. În materie de design, nu mai există limite de multă vreme în acest domeniu. Estetica boxelor nu mai este limitată de forme convenționale, existând modele chiar integrate în anumite obiecte mai mari, boxe încorporate în tavan, boxe încorporabile pe modelul cunoscut al electrocasnicelor încorporabile din tot mai multe locuințe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.