free download 78 travel guides written by experts

Simptome diabet – cum afli că suferi de această boală?

Diabetul este una dintre cele mai complexe și răspândite boli cronice, care se manifestă printr-un nivel foarte ridicat al glicemiei. În lipsa tratamentului, această boală poate duce la complicații foarte grave și chiar la moarte. Iată de ce trebuie să știi ce înseamnă diabetul și mai ales care sunt simptomele bolii.

Ce este diabetul

sursa foto

Ce este diabetul

Diabetul este o boală metabolică incurabilă, care apare atunci când pancreasul nu mai secretă insulină sau o produce într-o cantitate prea mică. Hormonul numit insulină este responsabil cu reglarea nivelului glicemiei, iar în lipsa acestuia, glicemia din sânge rămâne foarte ridicată. Hiperglicemia produce diferite simptome și, în timp, dacă nu este ținută sub control prin tratament cu insulină, poate duce la complicații.

Tipuri de diabet

Există mai multe forme de diabet, cele mai răspândite sunt diabetul tip 1 și diabetul tip 2. Diabetul tip 1 este diagnosticat de obicei în copilărie și apare din cauza unei predispoziții genetice. Este o boală autoimună în care anticorpii produși de organism atacă în mod eronat pancreasul și îl distrug. Astfel, acest organ nu mai produce insulină și singura soluție o reprezintă injecțiile zilnice cu insulină.

Insulina

Sursa foto

Diabetul tip 2 este cea mai răspândită formă a bolii și este asociată de obicei cu un stil de viață nesănătos și cu obezitatea. Pancreasul produce insulină, dar într-o cantitate prea mică și de aceea nu poate regla eficient nivelul glicemiei. Din fericire, prin schimbarea stilului de viață, adică prin regim alimentar, mai multă mișcare și pierdere în greutate, această formă a bolii este mai ușor de controlat. În anumite cazuri însă, poate fi nevoie și de tratament cu insulină.

Simptome ale diabetului

Boala are numeroase manifestări, imposibil de trecut cu vederea, dar, din păcate, mulți le atribuie altor cauze și astfel ajung foarte târziu la medic. Diabetul poate fi diagnosticat simplu și rapid, printr-o analiză de sânge care să arate care este nivelul glicemiei. Această analiză poate fi făcută gratuit, cu trimitere de la medicul de familie.

Iată care sunt semnele de alarmă, care trebuie să te trimită cât mai repede la control:

  • Foame și oboseală nejustificate: corpul unui bolnav de diabet nu mai poate transforma eficient hrana în energie, pentru că nu poate metaboliza glucoza din alimente. De aceea, bolnavul se va simți mereu obosit și flămând, chiar dacă doarme suficient și se hrănește corect.
  • Urinare frecventă și sete accentuată: la un diabetic, rinichii produc o cantitate mare de urină, încercând în zadar să regleze nivelul glicemiei. Astfel, bolnavii de diabet sunt mereu însetați și urinează foarte des.
  • Senzație de gură uscată: apare din cauza deshidratării, ca urmare a urinării foarte dese.
  • Vedere neclară: pot să apară și tulburări de vedere, din cauză că un nivel crescut al glicemiei poate afecta cristalinul.

laborator analize

Sursa foto

  • Predispoziție la infecții cu ciuperci: bolnavii de diabet sunt mai predispuși la apariția ciupercilor, mai ales în zona degetelor de la picioare sau a organelor sexuale.
  • Vindecare foarte dificilă a rănilor: glicemia ridicată distruge nervii și afectează circulația sângelui, de aceea organismul se va vindeca mult mai greu. Crește foarte mult riscul de infecții la nivelul pielii și de complicații, care, dacă nu sunt tratate corect și la timp, pot duce chiar la amputarea unor degete sau membre.
  • Durere și senzație de amorțeală la nivelul picioarelor: acest disconfort apare tot din cauza distrugerii nervilor, în urma unui nivel foarte ridicat al glicemiei.

Prin urmare, dacă recunoști aceste simptome, mergi la medic și fă analizele de sânge pe care ți le recomandă. Diagnosticat din timp, diabetul, la fel ca orice altă boală, poate fi ținut mai ușor sub control, astfel încât simptomele să fie ameliorate și să nu apară complicații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *