Simpozionul „Beer and Health”, Bruxelles: consumul moderat de bere poate face parte dintr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos

Experți și oameni de știință din întreaga lume s-au reunit săptămâna trecută la Bruxelles la cea de-a opta ediție a „European Beer and Health Symposium”. Aceștia au dezbătut cele mai recente concluzii ale cercetărilor științifice privind efectele berii pentru organism și au confirmat că atunci când este consumată moderat, berea poate fi integrată într-un regim alimentar echilibrat și sănătos.

În premieră în istoria simpozionului, un reprezentant al comunității științifice din România, dr. Corina-Aurelia Zugravu, Președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a fost invitat să prezideze și să modereze evenimentul: „Prezentările și dezbaterile au oferit opiniei publice o imagine completă și corectă asupra a ceea ce spune astăzi știința cu privire la efectele consumului moderat de bere asupra sănătății. Deși atunci când avem de-a face cu un consum în exces de băuturi alcoolice pot apărea efecte adverse, concluziile prezentate în cadrul acestei ediții a Simpozionului «Beer and Health» de la Bruxelles au arătat că berea consumată cu moderație de către adulți sănătoși, se poate încadra într-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată”, a declarat dr. Corina Zugravu.

corina-aurelia-zugravu_bah
Principalele concluzii ale simpozionului

Consumul moderat de bere poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare cu 25% comparativ cu abstinenții

Prima sesiune a simpozionului, „Efecte benefice ale consumului moderat de bere: realitate sau ficțiune?”, s-a concentrat pe evaluarea incidenței afecțiunilor cardiovasculare în relație cu consumul de alcool. Astfel, s-a demonstrat că cel mai scăzut risc de incidență (risc relativ mai mic cu 25%) se observă la un consum de aprox. 375 – 660 ml de bere pe zi.

Consumul moderat de bere poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2

Sesiunea intitulată „Consumul moderat de bere și afecțiunile legate de stilul de viață” a pus accentul pe impactul consumului moderat de bere asupra a două tipuri de afecțiuni a căror prevalență este din ce în ce mai crescută în Europa: diabetul de tip 2 și bolile legate de înaintarea în vârstă. Consumul moderat de bere este asociat cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2 și poate contribui la diminuarea riscului de apariție a bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.

La nivel mondial, 415 milioane de persoane suferă de diabet, iar până în anul 2040 se estimează că numărul acestora va ajunge la peste 640 de milioane¹. Un consum de bere de până la aprox. 500 ml bere pe zi poate reduce cu până la 30% riscul relativ de diabet de tip 2. La persoanele cu diabet, doar în cazul în care medicul specialist al persoanei în cauză nu recomandă abstinența, consumul moderat de bere poate contribui la îmbunătățirea controlului glicemic și poate duce la o reducere a riscului cardiovascular. Totodată, un consum moderat de bere nu duce la o creștere a nivelului de glucoză în sânge în rândul persoanelor cu diabet de tip 2.

Despre Simpozionul European Beer and Health

Prima ediție a Simpozionului Beer and Health a avut loc în anul 1999 în Bruxelles, iar de atunci se organizează o dată la doi sau trei ani. Simpozionul pune accent pe eforturile științifice care studiază legătura dintre consumul moderat de bere și posibilele beneficii asupra sănătății și reunește reprezentanți de marcă ai comunității medicale din Europa. Comitetul Organizatoric este format din patru cercetători independenți, din patru țări europene, care stabilesc atât programul științific, cât și lista de invitați care prezintă concluzii ale studiilor și cercetărilor întreprinse.

¹ https://www.diabetesatlas.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *