free download 78 travel guides written by experts

Simpozion Patrimoniu romanesc – patrimoniu european

Prima ediţie – 2008 : Roşia Montana

Simpozionul « Patrimoniu românesc – patrimoniu european », organizat de asociaţia RPER – Rencontres du Patrimoine Europe–Roumanie, a avut loc la Paris în zilele de 26 şi 27 mai 2008.

Sub înaltul patronaj al Academiei Române, această primă ediţie a simpozionului a fost dedicată Roşiei Montana, regiune din Carpaţii Occidentali cunoscută pentru bogăţia patrimoniului său natural şi cultural, dar şi pentru zăcământul său aurifer. În timpul celor două zile de discuţii şi proiecţii cinematografice, această manifestare a reunit mai mult de 200 de persoane: personalităţi ştiintifice şi culturale, membri ai organizaţiilor civice şi ecologice, cât şi un larg public interesat de această temă.

În cadrul simpozionului a fost lansată prima ediţie a festivalului de film documentar despre patrimoniul românesc, la cinematograful Arlequin din Paris. Spectatorii au asistat cu emoţie şi interes la proiecţiile unor filme inedite, dar si ale unor producţii premiate în numeroase festivaluri internaţionale.

Problematica patrimoniului natural şi cultural al Roşiei Montana a dat ocazia unor dezbateri profunde şi pasionate participanţilor la mesele rotunde şi publicului prezent.

Două viziuni divergente s-au conturat:
Una susţine dezvoltarea unui proiect de exploatare minieră pe termen scurt, pentru extragerea aurului prin măcinarea munţilor şi tratarea cu cianuri. Ca măsură compensatorie se prevede construirea unui parc de atracţii cu tematică istorică în vecinătatea zonelor de depozitare a deşeurilor cianurate, fara a da posibilitatea locuitorilor actuali să revină în regiune.
Cealaltă cristalizează refuzul strămutării populaţiei, a distrugerii unui patrimoniu natural şi cultural unic in lume însoţită de consecinţe ireversibile asupra mediului. Pentru dezvoltarea economică a regiunii au fost evocate diverse posibilităţi, printre care valorificarea siturilor arheologice daco-romane şi a farmecului specific local, în cadrul unor proiecte de turism rural şi cultural.

Pentru prima dată se întrevede perspectiva conservării acestui patrimoniu românesc. Decizii juridice şi politice recente deschid calea spre alternative de dezvoltare durabilă a acestei regiuni.

Materialele prezentate in cadrul simpozionului vor fi în curând disponibile pe situl www.patrimoineroumain.fr, sau se pot solicita prin mail la adresa patrimoineroumain@gmail.com.

Bucuresti, 24.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *