Joi, 5 noiembrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Gian Luigi Zampieri, vă oferă, de la ora 19.00, un program semnat de Constantin Silvestri, Ludwig van Beethoven și Felix Mendelssohn, în cadrul stagiunii online. Concertul va fi înregistrat, fără spectatori, în Sala mare a Ateneului Român, și va fi transmis pe canalele online ale instituției. Programul este alcătuit din Dansuri din Bihor de Constantin Silvestri, Simfonia nr. 4, în la major, op. 90, „Italiana“ de Felix Mendelssohn.
De asemenea, în anul Beethoven, la 250 de ani de la nașterea marelui compozitor german, Filarmonica „George Enescu“ a programat Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în do major, op. 15, cu pianistul Andrei Licareț în ipostază solistică. Prima audiţie a acestui concert a avut loc în anul 1800. „La Beethoven, pianul se integrează într-o ţesătură încărcată de subtile detalii motivice, armonice, uneori jucând chiar rol de acompaniament pentru un solo de suflători. Dincolo de ceea ce moşteneşte, Concertul nr. 1 conţine deja fermenţii ale capodoperelor viitoare: modulaţii neaşteptate şi îndrăzneţe, greutate principală acordată secţiunilor dezvoltătoare, amploare a construcţiei fiecărei părţi, limbaj fundamental simfonic“, apreciază muzicologul Mihai Cojocaru.
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“
Joi, 5 noiembrie 2020, ora 19.00
Dirijor
GIAN LUIGI ZAMPIERI
Solist
ANDREI LICAREŢ
Program
Constantin Silvestri – Dansuri din Bihor
Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în do major, op. 15
Felix Mendelssohn -Simfonia nr. 4, în la major, op. 90, „Italiana“
Concertul transmis live de pe scena Ateneului Român va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).
Partenerii media ai evenimentului sunt TrinitasTV și Radio România Muzical.
Trinitas TV va transmite acest concert la o dată ulterioară.
Concertul este transmis, joi-seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990).
GIAN LUIGI ZAMPIERI
Născut în 1965 la Roma, Gian Luigi Zampieri este reprezentant al școlii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara.
A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia și apoi la Accademia Chigiana, obținând în 1998 Diploma de Onoare.
În calitate de organist și dirijor, s-a perfecționat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco de Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski și Leonard Bernstein.
La vârsta de 15 de ani a devenit Organist la Basilica di Santa Maria în Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani.
În 1997 a câștigat Concursul Internațional de dirijat “A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs.
Lansat din anii studenției în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din Romania (filarmonicile din București, Craiova, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Orchestra de Cameră Radio), precum și din străinatăte. La Londra a fost asistentul lui Ghenadi Rojdestvenski la orchestrele London Symphony și BBC, precum și la cursurile de la Accademia Chigiana.
A fost, de asemenea, asistentul lui Lorin Maazel la realizarea Recviemului de Verdi cu Orchestra Sinfonică Toscanini din Parma.
De mai mulți ani se ocupă de repunerea în valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara).
De la mijlocul anilor 80 s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla. A fost invitat de Festival Musică în Aulis din Bolzano să dirijeze concertul oficial de comemorare a zece ani de la moartea pianistului Arturo Benedetti Michelangeli (2005).
A organizat și a condus transmisiuni pentru Radio Vatican.
Intrat foarte de tănăr în lumea cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului Amadeus de Milos Forman (1984). Din 1986 este profesor titular de studii orchestrale la Conservatoarele italiene de Stat. Dirijorul Gian Luigi Zampieri deține titlul de merit de Cavaler al “Ordine Costantiniano di San Giorgio”.
În prezent este Dirijor permanent al Orchestrei “A. Salieri” din Roma; a fost dirijor permanent al Orchestrei Simfonice de Ribeirão Preto (Brazilia), dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia) și Dirijor permanent al Filarmonicii “Oltenia” din Craiova (România).
ANDREI LICAREȚ
Născut la Bucureşti, Andrei Licareţ a început studiile de pian cu tatăl său, la vârsta de 5 ani. La 11 ani a debutat ca solist, interpretând Concertul pentru pian în do major, KV 246 de Mozart alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bucureşti. A urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, unde a studiat cu Gabriela Enăşescu.
La Universitatea de Muzică București, i-a avut ca profesori pe Viniciu Moroianu, Dana Borşan, Steluța Radu, Șerban Soreanu şi Dan Dediu, cu care a studiat şi compoziţia. Andrei Licareţ a obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha şi a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport.
În aprilie 2013, Andrei Licareţ a susţinut un recital foarte aplaudat la Chamber Hall al Filarmonicii din Moscova iar în februarie 2013, şi-a făcut debutul la Carnegie Hall cu un recital de succes, la Weill Recital Hall. Ca solist, a fost invitat de cele mai importante orchestre româneşti, precum şi de ansambluri din Lübeck, Würzburg, Cagliari şi Mexico City, colaborând cu dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Gerd Schaller, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăescu, Anthony Bramall, Justus Franz şi José Areán. Pianistul a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu lucrări de Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin şi Ravel.