metalshow

SHINTO – Calea zeilor

Octavian Simu
Editura Herald

Tocmai am terminat de citit SHINTO – Calea zeilor, o lucrare deosebit de interesanta, bine scrisa, o carte-sinteza despre shinto. Pentru toti cei ce nu stiu nimic despre aceasta… religie japoneza, Octavian Simu si Editura Herald propun o lectura placuta, revelatoare. Paginile cartii "schiteaza evolutia istorica si devenirea religiei shinto". Mai mult insa veti afla informatii interesante despre anumite ritualuri, despre credintele japonezilor ce adera la shinto, veti afla cum sunt locurile de rugaciune si exista si un capitol dedicat interferentelor intre shintō si alte religii, precum si un glosar de termeni util.

"Nu putem afirma ca shinto este pe de-a intregul o religie pentru ca, la aparitia sa, in manifestarile de inceput, nu a avut un fondator, un intemeietor si nici profeti prevestitori. A fost lipsita de dogme, texte sacre, cod moral si elemente filosofice speculative. Nu a avut, cu alte cuvinte, o teologie bine definita. Se poate spune insa ca s-a nascut spontan din gandirea primitiva a oamenilor care intelegeau simplitatea aparenta a naturii, dar coplesitoare prin maretie, forta, frumusete si puritate." (p. 51)

Un alt element interesant pe care il veti descoperi este: "Contrar budismului, shinto nu a admis ideea transmigrarii sufletelor. Pentru adeptii shinto-ului manifestarile religioase nu imbracau un caracter de obligatie stricta, tiranica. In shinto nimeni nu a recurs la calugarie ca in religia budista." (p. 56).

"Indiferent de forma, varietatea sau secta shinto acceptata de japonezul actual, pentru el exista o certitudine de nezdruncinat. In jurul lui este prezenta si misuna o lume nevazuta, alcatuita din sute si mii de spirite kami care supravegheaza ce fac si ce gandesc oamenii pentru a interveni, de cele mai multe ori in mod benefic, in favoarea lor." (p 113)

O carte ce are meritul de a oferi o privire de ansamblu asupra unei religii dintr-o cultura deosebit de diferita de cea europeana – totul intr-un limbaj accesibil, astfel incat intreaga lucrare devine una de descoperire, o lectura placuta si revelatoare.

Va invitam sa cititi aceasta lucrare si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *