free download 78 travel guides written by experts

Sfere. Perspective in Precizie

& Poezie pentru BMW, conceput de Alfredo Haberli. Prezentat la Salone del Mobile 2015

Pentru ediţia din acest an a Salone del Mobile, renumitul designer Alfredo Häberli şi-a unit forţele cu echipa de design BMW condusă de Karim Habib şi Martina Starke – şi aflată sub conducerea lui Adrian van Hooydonk – pentru a crea o instalaţie ce poate fi admirată de-a lungul evenimentului major de design de la Milano.

Preluând ideea de bază din laitmotivul BMW Design "Precizie & Poezie", această lucrare abordează valorile mobilităţii viitorului la un nivel conceptual. Pentru aceasta, designerul rezident în Zürich porneşte într-o călătorie care începe cu amintiri din copilărie, schiţe şi studii formale. Se încheie cu un model la scară mare şi conduce la o instalaţie spaţială care permite gânduri personale pentru ca mobilitatea viitorului să fie experimentată în prezent.

Perspective personale. Noi unghiuri

În viziunea lui Alfredo Häberli, scenariile de avangardă privind mobilitatea se întind pe o perioadă de şase luni. Instalaţia documentează dezbaterea personală intensă a lui Häberli asupra temei cu ajutorul a numeroase documente de cercetare, surse de inspiraţie, desene şi obiecte sculpturale. Karim Habib, directorul de design BMW, spune despre această instalaţie: "Aici, într-o dimensiune spaţială, devine evident că analizele se învârt mult mai mult în jurul a ceea ce ne dorim să ne înconjoare decât în găsirea unei forme potrivite". Accentul expoziţiei este un model cu nervuri din lemn, cu o lungime de zece metri şi o înălţime de peste patru metri, care transferă tema într-o formă de avangardă a preciziei şi dimensiunii impresionante. "Alfredo Häberli a conceput un univers asociativ, care conferă un nou sens luxului mobilităţii", completează Habib.

"Precizie şi Poezie" ca laitmotiv. ADN-ul BMW ca referinţă

Când vine vorba de designul instalaţiei, laitmotivul de design al BMW – "Precizie & Poezie" – furnizează cadrul tematic. Häberli menţionează ADN-ul de design al BMW, dar îl face vizibil pe un plan asociativ prin utilizarea unor forme libere. "Prin sculptura abstractă a unui automobil care proiectează glisarea luxoasă a unui sedan în viitor, viziunea mea devine tridimensională", spune Häberli despre procesul său de creaţie. Acesta este ilustrat, printre altele, de modelul suprafeţei prezentată la Milano. Häberli a implementat instrumente de design auto şi le-a combinat cu semnătura sa tehnico-filosofică pentru a genera noi forme geometrice.

Mobilitate şi lux. Mişcare şi comunicare

"Pentru mine, liniştea, spaţiul şi timpul sunt bunuri de lux ale viitorului", spune Häberli, iar în lucrarea sa defineşte conceptul de lux din nou, mult dincolo de dimensiunea materială. Pe fondul unui control foarte automatizat, designerul dizolvă arhitectura tradiţională a automobilului şi declară spaţiul interior al acestui ca fiind un hub social, un loc abstract unde întâlnirea şi comunicarea sunt vitale şi unde progresul de la A la B presupune o nouă calitate. Servind drept sinonime pentru acest mod nou de a călători Serving sunt numeroase scaune «Take a Line for a Walk» concepute de Häberli şi tapiţate cu materiale de înaltă calitate preluate din designul auto.

Cooperare şi schimb. Dialog şi noi forme de expresie

Discursul tematic intens dintre echipa de design BMW şi Alfredo Häberli, precum şi colaborarea activă cu laboratorul de dezvoltare şi atelierele de modelare ale BMW au făcut parte din proiect încă de la început. "Întotdeauna mi-a plăcut să filosofez cu Alfredo despre design şi mobilitate şi sunt încântat să văd că aceste idei iau formă acum într-o instalaţie", a declarat Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv BMW Group Design. Mai presus de orice, proiectul este văzut ca o cercetare bazată pe dialog pentru noi forme de exprimare a întâlnirii şi mişcării. Împărţit în patru unităţi tematice – de la "Sfere" şi "Locuinţă" la "Canapea" şi "Vase" -, instalaţia cu diferitele ei formate şi dimensiuni invită observatorul într-o călătorie individual în viitorul mobil. O broşură completă ce însoţeşte expoziţia oferă perspective detaliate asupra procesului conceptual şi de creaţie din spatele "Sfere. Perspective în Precizie & Poezie pentru BMW, conceput de Alfredo Häberli".

Instalaţia "Sfere. Perspective în Precizie & Poezie pentru BMW, conceput de Alfredo Häberli" este prezentată la Milano, în cadrul Salone del Mobile, în perioada 14-19 aprilie 2015: Area Sciesa Tre, Via Amatore Sciesa, 3, 20135 Milan

Milano / Bucuresti, 15.04.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *