free download 78 travel guides written by experts

Sfaturile privind siguranta jucariilor ar trebui sa garanteze siguranta cadourilor

Comisia Europeană a lansat ieri, 3 Decembrie 2009, 12 sfaturi privind alegerea jucăriilor pentru Crăciun sau orice alte ocazii. Acestea includ sfaturi privind importanţa citirii tuturor informaţiilor de pe etichetele jucăriilor înainte de achiziţionare, alegerea cu atenţie a jucăriilor potrivite pentru copiii de diferite vârste şi cumpărarea acestora doar de la comercianţii cunoscuţi.

 Organizaţia Europeană a Consumatorilor – BEUC, şi Vocea Consumatorilor Europeni în Domeniul Standardizării – ANEC, consideră binevenite cele 12 sfaturi ce sunt, în parte, rezultatul colaborării dintre BEUC şi ANEC în urma consultărilor avute şi cu Comisia Europeana. În plus, acestea au fost aprobate şi de mai multe grupuri de producători de jucării.

 „Cu toţii ştim faptul că o jucărie aduce întotdeauna un zâmbet pe faţa unui copil dar ar trebui sa fim conştienţi de faptul că o jucărie folosită necorespunzător poate provoca foarte mult rău. Deşi consumatorii europeni se aşteaptă ca jucăriile pe care le cumpără de la comercianţii cu renume în acest domeniu să fie sigure, acestea nu întotdeauna sunt. Cele 12 sfaturi ar trebui să asigure că timpul de joacă al copiilor să nu fie doar distractiv şi educativ, ci şi lipsit de accidente sau răniri” a declarat Domnul Costel Stanciu, Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din Romania.

Jucării – 12 sfaturi utile pentru un Crăciun sigur

Jucăriile aduc o contribuţie esenţială la dezvoltarea copilului dumneavoastră. Siguranţa jucăriilor este o prioritate şi pentru a le asigura o vacanţă de iarnă de vis copiilor noştri, dumneavoastră, în calitate de consumator, ar trebui să ţineţi cont de o serie de sfaturi atunci când alegeţi/cumpăraţi o jucărie:
·    Asiguraţi-vă că aţi citit toate etichetele de pe jucării. Fiţi conştienţi de vârstă şi recomandări de siguranţă – se iau în serios. Nu cumpăraţi jucării care nu au marcajul CE pe jucărie sau pe  ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferenţiere a produselor de  consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectăcerinţele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, acestea fiind cele mai stricte din lume.
·    Alegeţi jucăriile adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui. Jucăriile care nu sunt destinate unui copilde o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţă sa. Asiguraţi-vă că aţi citit şi  urmat recomandările privind vârsta -în special simbolul 0 – 3 (a se vedea mai jos), şi cuvintele "nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni"însoţite de o indicaţie de pericol. Acest simbol şi formularea sunt un avertisment, şi nu o recomandare.

                           
·    Nu cumpăraţi jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani, aceştia având  tendinţa de a băga în gură jucăriile, piesele de mici dimensiuni prezintă un risc de sufocare. Asiguraţi-vă că ochii, nasul ( la jucăriile din plus) şi alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.
·    Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de folosire.
·    Întotdeauna cumpăraţi jucării de la comercianţii cu amănuntul cunoscuţi şi de la puncte de vânzare on-line. Comercianţii cu amănuntul cunoscuţi au grijă de produsele pe care le vând şi de obicei  acceptă să primească înapoi produsul. De asemenea există şi comercianţi care nu ţin seama de cerinţele de siguranţă a produselor pe care le vând şi pot să ofere spre vânzare jucării contrafăcute. O atenţie deosebita trebuie acordată jucăriilor achiziţionate on-line, jucăriile primite de copii sub formă de cadouri, şi jucăriile cumpărate la mâna a doua.
·     Supravegheaţi copiii când se joacă – asiguraţi-vă că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de  vârsta şi abilităţile copilului. Cu anumite jucării – cum ar fi scutere, biciclete şi patine cu rotile – căştile de protecţie şi alte echipamente de protecţie trebuie să fie întotdeauna purtate.
·    Examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sănătatea şi siguranţă copilului. Aruncaţi jucăriile stricate.
·    Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinuţi departe de  copii cu vârsta sub 36 de luni.
·    Scoateţi şi aruncaţi (dacă este posibil păstraţi acumulatorii pentru reciclare) toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hârtie şi bucăţi de plastic (dar se păstrează întotdeauna instrucţiunile!). Asiguraţi-vă că, copiii mai mici nu se joaca cu materialele din plastic de la ambalaje,  putând exista riscul de sufocare. Aveţi grijă, de asemenea, să reciclaţi bateriile în condiţii de siguranţă.
·     Învăţaţi-vă copiii să pună frumos jucăriile, pentru a evita accidentele. Nu lăsaţi jucăriile pe scări sau pe podea în zonele aglomerate ale casei.
·     Întotdeauna anunţaţi producătorul şi autorităţile publice competente dacă dumneavoastră, sau copilul dumneavoastră,  găsiţi o problemă de siguranţă la o jucărie.
Nu ezitaţi să consultaţi site-ul (RAPEX) //ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/ . Acest site oferă detalii cu privire la produsele periculoase retrase de pe piaţă din ţara dumneavoastră, inclusiv jucării.
·    Aceste sfaturi se aplică tot anul şi nu numai în preajma Crăciunului!

               Bucuresti, 04.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *