free download 78 travel guides written by experts

Sfaturi utile pentru montarea si intretinerea unui cos de fum

Casele cu o soba sau cu un semineu si numeroasele cladiri industriale care includ in activitate arderea diverselor materiale, au nevoie de un cos de fum. Cosul de fum este elementul care asigura functionalitatea corecta a sobei si indeparteaza orice risc de accidente.

Conform celor de la abccontrol.ro, constructia cosului de fum trebuie sa tina cont de o serie de reguli, iar intretinerea trebuie sa se faca cu foarte mare grija de catre un cosar autorizat.

cosar

sursa foto

Care sunt principalele reguli de care trebuie sa se tina cont la constructia cosului de fum?

1. Cu cat cosul este mai inalt, cu atat tirajul este mai bun. Este o regula simpla si cat se poate de utila pentru cei care isi doresc confort si siguranta;

2. Diametrul cosului trebuie sa fie suficient de mare pentru a evacua fumul fara blocaje, insa destul de mic incat sa nu se piarda foarte repede caldura si sa nu se consume foarte mult combustibil;

3. Un cos bine proiectat nu trebuie sa aiba multe cotituri. La fiecare cotitura scade destul de mult capacitatea de aerisire;

4. Desi foarte multe cosuri de fum ale caselor au forma dreptunghiulara sau patrata, sunt recomandate cele rotunde. Acestea faciliteaza o distributie uniforma pe suprafata hornului si asigura o curatare mult mai usoara;

5. Trebuie sa se acorde o foarte mare atentie modului in care cosul este izolat. O izolare corecta va permite caldurii sa se mentina mult mai mult timp si va asigura un flux continuu pentru eliminarea fumului.

Cate tipuri de cosuri de fum exista?

In principiu exista doua tipuri de cosuri de fum:

  • Cele din tub ceramic sau metalic, protejate de caramida sau de beton usor. Sunt cosuri moderne, ce pot fi folosite deopotriva in interiorul sau in exteriorul casei. Marele avantaj al acestor cosuri este faptul ca ofera o etanseitate foarte buna.
  • Cele din prefabricate. Pot fi din prefabricate din beton, ceramice sau metal si au marele avantaj de a fi montate foarte rapid. De asemenea, aceste cosuri nu permit acumularea de funingine si pot fi instalate atat in interior, cat si in exterior. Din pacate, nu sunt intotdeauna cele mai stabile cosuri.

Cum se intretine corect cosul de fum?

Este esential sa se acorde o atentie maxima acestui element al casei, deoarece acumularea unei cantitati mari de funingine poate sa duca la destul de multe probleme.

Odata cu trecerea timpului si odata cu un numar mare de focuri, cosul tinde sa acumuleze o cantitate din ce in ce mai mare de funingine care duce la aparitia pericolelor. Daca nu se apeleaza frecvent la servicii de curatare cos de fum, funinginea poate sa ingreuneze tirajul si poate chiar sa se autoaprinda.

Intervalul perfect la care trebuie sa se apeleze la un cosar autorizat este de un an de zile. Desi la unele cosuri pare destul de simpla intretinerea in regim propriu, profesionistii vor putea sa vada mult mai repede eventualele probleme si vor gasi solutii pentru a le preveni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *