free download 78 travel guides written by experts

Serviciile secrete chineze de la MAO la XI JINPING

Roger Faligot
Editura Meteor Publishing

„Ofer spre lectură această istorie bogată în evenimente a serviciilor de informații chineze și a sistemelor decizionale ale conducătorilor, din epoca lui Mao până în cea a Jocurilor Olimpice, nutrind sentimentul profund că, în cazul în care China spionează lumea, înseamnă că nu are de ales dacă nu vrea să renunțe la visul de a deveni între o zi cea mai importantă putere mondială a secolului XXI.” (p. 17)

Volumul Serviciile secrete chineze de la MAO la XI JINPING Este o scriere amplă, de peste 600 de pagini, care urmărește istoria acestor servicii secrete având la bază interviuri și numeroase materiale documentare.

Descoperirile și concluziile sunt interesante, iar lectura este fascinantă mai ales pentru cei care nu știu foarte multe despre aceste servicii secrete.

Chiar dacă această carte conține numeroase date istorice și este o lucrare-document, lectura este ușoară, iar informația este prezentată în mod prietenos și concis.

Serviciile secrete chineze

“Astfel, în anii ‘50, fiecare ambasadă poseda un “Birou de investigare și de cercetare” care acoperea în fapt Serviciul de spionaj.” (p. 116)

Din cartea aflăm și despre nepotul lui Mao, agent secret, despre campania împotriva invadatorilor sovietici, despre alianța Rusia-China împotriva SUA, despre axa de spionaj sino-rusă apărută după prăbușirea URSS-ului, dar și despre multe scandaluri și probleme actuale care implică diferite țări, inclusiv Franța și SUA, și nume cunoscute, inclusiv Huawei.

Lucrarea se încheie cu prezentarea a “50 de conducători și de agenți speciali de ieri și de azi care vor rămâne în istoria serviciilor de informații chineze”și cu o cronologie utilă, sinteza informațiilor cuprinse în carte.

Dacă vă interesează așadar să aflați mai multe despre serviciile secrete chineze, lucrarea lui Roger Faligot devine una de căpătâi, extrem de bine documentată, accesibilă și interesantă.

“O carte reper, rodul investigațiilor de câțiva ani din Hong Kong, Australia, Japonia, Europa, SUA și China. Faligot a intervievat zeci de specialiști pentru a colaționa activitățile și logica internă din spatele brațului lung al informațiilor chineze.- ” Paris Match

“Faligot are o cunoaștere enciclopedică a istoriei agențiilor de spionaj din China.” – Financial Times

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *