free download 78 travel guides written by experts

Servicii de comunicatii de generatia a treia pe frecventele radio destinate serviciilor GSM

ANCOM a finalizat astazi, impreuna cu reprezentantii industriei telecom prezenti la reuniunea Consiliului Consultativ, conditiile tehnice si administrative pentru furnizarea in paralel in benzile 900 MHz si 1800 MHz a serviciilor de comunicatii electronice de generatia a treia cu serviciile de comunicatii de generatia a doua.

Furnizarea de servicii 3G (servicii multimedia si de transmisiuni de date) in aceste benzi va fi posibila imediat ce licentele operatorilor vor fi modificate, cu respectarea unor obligatii: continuitatea furnizarii serviciilor 2G (servicii de voce), protectia sistemelor GSM care vor functiona si in continuare in benzile de 900 MHz si 1800 MHz, precum si protectia sistemelor de radiocomunicatii existente in benzile adiacente.

Operatorii vizati de aceasta decizie sunt Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, care detin licente de utilizare a frecventei in aceste benzi si care vor avea posibilitatea de a oferi servicii 3G (date, multimedia) si in benzile in care pana acum se furnizau exclusiv servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE. Acest lucru va fi posibil numai dupa investitii in reproiectarea retelelor si instalarea unor noi tipuri de echipamente care vor utiliza ambele tehnologii – atat cele specifice sistemelor de comunicatii mobile de generatia a doua, cat si cele aferente sistemelor de generatia a treia.

Dupa intrarea in vigoare a acestei decizii, in Romania vor activa trei operatori de telefonie mobila care detin licente GSM si care vor avea posibilitatea de a furniza si servicii 3G in baza acestor licente (Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications) si patru operatori care detin licente 3G (Orange Romania, Vodafone Romania, Telemobil si RCS & RDS).

“Aceasta masura se inscrie in intentia declarata a autoritatii de reglementare de a promova dezvoltarea comunicatiilor electronice in banda larga in Romania. Alaturi de licenta CDMA acordata de ANCOM in anul 2008 si viitoarea revizuire a regimului de utilizare a buclei locale, liberalizarea spectrului de frecventa in benzile de 900 si 1800 MHz ar putea contribui la cresterea penetrarii accesul la internet in banda larga",  a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Decizia vine ca urmare a adoptarii de Comitetul pentru Comunicatii Electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT) unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS si GSM care opereaza in benzile de 900 MHz si 1800 MHz si compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz si sistemele care opereaza in benzile adiacente, si ulterior acestora a unei decizii, toate documentele amintite fiind adoptate in baza mandatului emis de Comisia Europeana catre CEPT, in data de 5 iulie 2006. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, asa numita Directiva GSM a fost modificata si semnata in luna septembrie 2009 de catre presedintele Parlamentului European si presedintele Consiliului de Ministri, Comisia Europeana a adoptand, in acelasi context, o decizie care a intrat in vigoare odata cu directiva amintita.

Bucuresti, 23.02.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *