Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Service Oriented Architecture permite companiilor o flexibilitate sporita

Grupul Agora a organizat prima conferinţă dedicată arhitecturii software bazată pe servicii

Grupul Agora a organizat ieri, 3 noiembrie 2009 prima ediţie a conferinţei „SOA – Service Oriented Architecture”. Evenimentul s-a desfăşurat la Hotel Intercontinental, şi a  adus în centrul atenției avantajele adoptării unei astfel de arhitecturi IT de către companii.

SOA, o arhitectură flexibilă şi standardizată ce contribuie la o mai bună conectare a diverselor aplicaţii, unifică procesele de business structurând marile aplicaţii într-o colecţie de module mai mici numite servicii. Prin aceasta, organizaţii diferite pot integra sau utiliza module software furnizate ca servicii, chiar dacă sistemele lor IT sunt substanţial diferite unele de altele.

Felix Enescu, EXP Executive Partner, Gartner România şi moderator al conferinţei, susţine că SOA nu este un concept nou, ci valorifică ideea de a încapsula informaţii şi a le expune cât mai simplu şi util. “De ce toată această revigorare a arhitecturii orientate pe servicii? Deoarece o dată cu posibilitatea de a implementa această arhitectură a devenit accesibilă şi pentru <omul de rând>, mai ales odată cu proliferarea Internetului”.

Pornind de la limitările actuale şi necesităţile pieţei, SOA permite o nouă abordare. Astfel, Marian Sîmpetru, Managing Partner, eSolutions şi partener RedHat, consideră SOA drept “lipiciul” dintre toate aplicaţiile utilizate de către o companie. Reprezentantul eSolutions a evidenţiat avantajele pe care le aduce aplicaţia JBoss cu platforma de integrare şi orchestrare a serviciilor, aplicaţiilor şi datelor pentru a automatiza procesele de business.

În continuare, Călin Mirea, Software Group Marketing Manager IBM România, a venit cu o prezentare inedită tocmai prin punerea în practică a conceptului de SOA: îmbinând prezentări şi modalităţi de expunere profesioniste ale abilităţilor IBM pe partea de SOA.

În încheierea evenimentului, Călin Rangu, CEO IIRUC Service a prezentat avantajele competitive ale adoptării SOA în companii, considerând conceptul în sine drept greu de definit, fiind însă irezistibil prin modul în care readuce în actualitate şi devine mai utilizabil ceea ce există deja, prin mularea pe conceptele de business.

Conferinţa „SOA – Service Oriented Architecture” s-a adresat directorilor IT, Chief Information Officers, persoanelor de decizie, persoanelor care stabilesc bugetele de achiziţii în marile corporaţii şi a prezentat soluţii concrete pentru administraţia publică centrală şi instituţiile financiar-bancare, telecom, utilităţi şi marile companii privind separarea funcţiilor sistemelor în unităţi distincte, numite servicii, pe care dezvoltatorii le pun la dispoziţie în cadrul unei reţele IT pentru a permite utilizatorilor finali să le combine şi să le utilizeze în cadrul producţiei de aplicaţii.

Evenimentul a fost promovat cu ajutorul partenerilor media PRwave, PRwave Directory, Medialook.ro, Agora News şi IT Trends. Alţi parteneri: Byblos, iNES, DigiSign.

Bucuresti, 04.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *