free download 78 travel guides written by experts

Semnarea acordurilor privind eliminarea obligativitatii vizelor de scurt sejur

intre Comunitatea Europeana si Antigua si Barbuda, Bahamas, Federatia Sfantului Kitts si Nevis, Republica Mauritius, Barbados si Republica Seychelles

Acordurile privind eliminarea obligativităţii vizelor de scurt sejur au fost semnate în data de 28 mai în cadrul unei ceremonii la care au participat, din partea Comunităţii Europene, vice-preşedintele Jacques Barrot (Comisia Europeană), ministrul adjunct al afacerilor externe Helena Bambasová (reprezentând Preşedinţia Cehă) şi reprezentanţi din Antigua şi Barbuda, Bahamas, Federaţia Sfântului Kitts şi Nevis, Republica Mauritius, Barbados şi Republica Seychelles.

Vice-preşedintele Comisiei Europene Jacques Barrot,responsabil cu portofoliul justiţiei, libertăţii şi securităţii, a declarat: "Astăzi au fost semnate primele acorduri de eliminare a obligativităţii vizelor încheiate de către Comunitatea Europeană. Începând de astăzi, cetăţenii europeni pot călători în Antigua şi Barbuda, Bahamas, Federaţia Sfântului Kitts şi Nevis, Republica Mauritius, Barbados şi Republica Seychelles fără viză de scurt sejur. La rândul lor, cetăţenii acestor state pot călători în aceleaşi condiţii pe teritoriul Uniunii Europene. Sper ca acest acord privind călătoriile fără viză să contribuie la sporirea contactelor între cetăţenii părţilor semnatare."

Acordurile prevăd eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii celor şase state şi pentru cetăţenii europeni, posesori de paşapoarte diplomatice, de serviciu sau simple, pentru şederi cu o durată de până la trei luni. Acordurile sunt valabile pentru toate categoriile de călători, dar nu se aplică în cazul persoanelor care călătoresc pentru a întreprinde o activitate plătită. În acest caz, rămâne la latitudinea fiecărui stat membru al Uniunii Europene, precum şi a fiecărui stat dintre cele şase semnatare să impună necesitatea obţinerii unei vize, în acord cu prevederile legislaţiei naţionale sau comunitare.

Pentru ca cetăţenii să poată beneficia cât mai rapid de eliminarea obligativităţii vizelor, acordurile au intrat în vigoare începând cu data de 28 mai 2009, data la care au fost semnate.

Anual, aproximativ 800 000 de cetăţeni europeni călătoresc în aceste state.

Context

Regulamentul Consiliului (CE) 539/2001 conţine lista ţărilor terţe ai căror cetăţeni trebuie să fie în posesia unei vize valabile pentru a trece frontierele externe ale Uniunii Europene (lista negativă), precum şi lista ţărilor terţe ai căror cetăţeni sunt scutiţi de obligativitatea deţinerii unei vize (lista pozitivă). Regulamentul Consiliului (CE) 1932/2006 a modificat regulamentul menţionat anterior prin transferul celor şase state din lista negativă în cea pozitivă, dar implementarea măsurilor de eliminare a obligativităţii vizelor a fost condiţionată de intrarea în vigoare a acordurilor bilaterale încheiate în acest scop între Comunitatea Europeană şi ţările respective.

Consiliul a acordat Comisiei mandatul de negociere cu cele şase ţări în data de 5 iunie 2008. Negocierile formale au fost deschise, cu fiecare stat în parte, în luna iulie 2008 şi au fost încheiate în data de 16 octombrie 2008 şi parafate în 12 şi 19 noiembrie 2008.

Pagini Utile

* Imagini din timpul ceremoniei de semnare a acordurilor:
//ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=1&date=05/28/2009&institution=0#79124

Bucuresti, 29.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *