Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Seminar international pe teme de constructii durabile la Dealu Frumos

Holcim (România) organizează anul acesta o serie de activităţi care au scopul de a populariza în rândul profesioniştilor români din domeniul arhitecturii şi construcţiilor, dar şi al publicului larg, un concept novator – acela al construcţiilor durabile, care reprezintă singura cale de urmat pentru tot ceea ce oamenii vor construi în viitor. Felul în care ei îşi vor ridica locuinţele, şcolile, birourile şi orice altă clădire va influenţa durabilitatea planetei noastre, având în vedere că industria construcţiilor consumă un sfert din resursele şi energia utilizate în prezent în lumea întreagă. În perioda 24-26 august, la Dealu Frumos, în apropiere de Sibiu, Holcim (România) a organizat un seminar internaţional pe teme de construcţii durabile, eveniment realizat cu scopul de a ajuta concurenţii din România să candideze pentru un loc pe podium în cadrul competiţiei internaţionale Holcim Awards, organizată de Holcim Foundation.

Competiţia se adresează tuturor celor implicaţi în domeniul arhitecturii şi construcţiilor – arhitecţi, ingineri constructori, proiectanţi şi urbanişti, dar este deschisă în aceeaşi măsură studenţilor care în prezent aprofundează aceste domenii. Concursul, care are loc pe plan regional şi global, poate aduce câştigătorilor premii de două milioane de dolari. Recompensele financiare pentru fiecare dintre cele cinci regiuni din competiţie (Europa, America de Nord, America Latină, Africa – Orientul Mijlociu, Asia – Pacific) totalizează 270.000 USD per regiune, în timp ce etapa la nivel global oferă premii în valoare totală de 650.000 USD.

Tematica seminarului de la Dealu Frumos a fost cu atât mai interesantă şi datorită faptului că în plin secol 21, în lumea întreagă, numărul populaţiei urbane creşte în fiecare săptămână cu 1,25 milioane de persoane.

Construcţiile durabile reprezintă la prima vedere un concept complex, dar pentru a-l face mai uşor de înţeles, evalua şi aplica, Fundaţia Holcim a stabilit câteva criterii după care o construcţie se poate încadra în acest tipar, respectiv faptul că respectă normele de calitate ecologică şi conservare a resurselor energetice, este performantă şi compatibilă din punct de vedere economic, respectă standardele etice şi de echitate socială, are impact contextual şi estetic, dar şi un grad ridicat de transformare şi transferabilitate.

Construcţiile durabile înseamnă oraşe şi clădiri care răspund nevoilor emoţionale şi psihologice ale oamenilor prin furnizarea unui mediu stimulator, prin determinarea acestora să conştientizeze valorile importante ale vieţii, care să-i inspire, şi să realizeze adevărate conexiuni între vecinătăţi, comunităţi şi societăţi. Multe dintre proiectele de construcţii durabile care au participat la prima ediţie a Holcim Awards (2005-2006) au fost realizate de echipe care au folosit abordări colective, ceea ce înseamnă că utilizatorii finali ai construcţiei respective au fost implicaţi în proiect şi în designul acestuia, de la început şi până la ultimul detaliu.
În cadrul celor trei zile ale seminarului, concurenţii au avut ocazia să participe la sesiuni de discuţii pe teme de construcţii durabile şi să primească răspunsuri la toate întrebările legate de acest domeniu relativ nou pentru România.

„Am crezut dintotdeauna în talentul profesioniştilor români din domeniul arhitecturii şi construcţiilor şi, trebuie să recunosc, m-am întrebat adesea de ce nu au mai multe şanse în cadrul concursurilor înternaţionale de profil. Ceea ce ne-am propus prin acest seminar a fost să îi ajutăm să se apropie de podiumul câştigătorilor, să le oferim atât de multe înformaţii şi cunoaştere încât să se poată număra printre câştigători. Ştim că au şanse şi credem în talentul cu care au fost înzestraţi”, a declarat Markus Wirth, Director General al Holcim (România).

În calitate de invitat, la seminar a participat Claudia de Vargas, membru al echipei câştigătoare a trofeului de aur la Holcim Awards 2005 – Europe şi a
celui de argint la Global Holcim Award 2006, cu proiectul „Waterpower – Renewal strategy for the Mullini Valley near Amalfi”. Invitata a făcut participanţilor la seminar recomandări generale referitoare la concurs şi a prezentat pe larg proiectul care a adus echipei sale un premiu mult râvnit în cadrul competiţiei Holcim Awards.

O altă contribuţie importantă în cadrul seminarului a fost prezenţa la Dealu Frumos a Kaarinei Taipale, fost membru al juriului la Holcim Awards 2006. Domnia sa a fost de altfel cea mai în măsură să prezinte pe larg concureţilor români criteriile de evaluare care se aplică în cadrul competiţiei şi chiar „portretul robot” al unei lucrări câştigătoare.

De asemenea, printre invitaţii de marcă ai seminarului de la Dealu Frumos s-a numărat arhitecta Alina Radu, unicul reprezentant al României la “Holcim Forum for Sustainable Construction”, reuniune care a avut loc în aprilie anul acesta, la Shanghai. Alina Radu a prezentat în cadrul seminarului aspecte importante ale conceptului de construcţii durabile, care marchează de fapt arhitectura viitorului.

Bucuresti, 30.08.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *