free download 78 travel guides written by experts

Selected poems/Poeme ale­se

Selected poems/Poeme ale­seSylvia Plath
Editura Paralela 45

Imi plac volumele care ofera o selectie din intreaga opera a unui autor, iar Editura Paralela 45 ne aduce, in traducerea Elenei Ciobanu (ea insasi poeta), o selectie din poeziile scrise de Sylvia Plath. Acum, se impune o precizare: Sylvia Plath este un autor oarecum controversat. Sunt voci care spun ca, de fapt, poeziile nu i-ar apartine ei ci sotului ei. Si aici ajungem la viata ei privata: maritata cu poetul englez Ted Hughes, mama tana a doi copii, Sylvia Plath se sinucide la varsta de 30 de ani. Autoarea devine curand cunoscuta – cateva din volumele publicate in timpul vietii avusesera succes, dar si cele aparute postum se bucura de succes.

Nu vorbim aici insa doar de poezii, ci si de jurnalele ei. Versiunea completa a acestora va putea fi insa deschisa abia in 2023. De ce? Sotul ei, Ted Hughes, se spune ca a cenzurat continutul jurnalelor publicate eliminand orice parte negativa despre el. Jurnalele nepublicate ar contine de asemenea informatii valoroase despre ea.

Desi a trait putin, Sylvia Plath a lasat multe-multe poezii cu teme variate si cu suferinta. Un volum deosebit, bilingv, o carte sinteza si o poeta de descoperit. Iata si poezia de final (desi este greu sa aleg o poezie pe care sa v-o prezint):

"Capat

Femeia asta e desavarstia.
Trupul ei

Mort poarta zambetul implinirii,
Iluzia unei necesitati grecesti

Se scurge pe sulurile togii,
Picioarele

Goale par a spune:
Am venit pana aici, gata.

Cate un copil mort e incolacit, sarpe alb,
La fiecare dintre

Cele doua ulciorase de lapte, acum goale.
I-a strans

Inapoi trupul ei asa cum isi inchide
Trandafirul petalele cand gradina

Intepeneste si miresmele sangereaza
Din gaturile dulci si adanci ale florii noptii.

Luna nu are de ce sa fie trista,
Se uita lung din scufia ei de oase.

E obisnuita cu astfel de lucruri.
Petele ei trosnesc si taraie." (p 413)

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *