Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Secretele Verei Atkins

Secretele Verei Atkins Povestea unei romance spion in al Doilea Razboi Mondial
Sarah Helm

Editura Litera

Ce-ati zice daca v-as spune ca femeia spion cea mai importanta (probabil) din al Doilea Razboi Mondial a fost romanca?

Ei bine, romanca doar la origine, intrucat Vera Maria Rosenberg s-a nascut in 1908 la Galati, dar in 1933 a emigrat in Marea Britanie. De altfel, cu privire la origine si la familie, intr-o discutie cu autoarea cartii, Vera spune ca „Asta nu prezinta nici un interes.”. „E un capitol inchis pentru mine. Asemeni multor altora din viata mea.” (p. 16).

Vera si-a schimbat numele in Vera Atkins pentru a-si ascunde originea evreiasca. Ea a fost recrutata la inceputul anului 1941 de Serviciul de Operatiuni Speciale (sau SOE), serviciu care fusese recent infiintat dat fiind contextul international si avantului Germaniei in acea vreme. Vera Atkins a antrenat sute de spioni, a reusit sa afle (veti vedea cum) unde au fost duse niste fete care fusesera capturate. De asemenea, Vera Atkins a ajuns, in timp, in fruntea SOE.

A avut succes in timpul razboiului, dar s-a retras din activitate dupa acesta. A trait intr-un sat linistit din Anglia pana la moartea sa, in 2000.

Sarah Helm a scris o carte complexa, bine documentata, obiectiva despre Vera Atkins. Autoarea a vorbit o singura data cu eroina cartii si abia dupa moartea Verei a reusit sa aiba acces la cutiile acesteia cu documente. A discutat, asa cum era firesc, cu multi dintre cei care au cunoscut-o sau care au fost familiari cu activitatea ei. Cele peste 600 de pagini contin selectii din documente personale ale Verei Atkins (chiar daca aceasta nu a avut propriu-zis un jurnal), citate si materiale apartinand unor persoane cu care Vera Atkins a interactionat, intr-un fel sau altul, in timpul razboiului. Veti gasi informatii interesante si pretioase dintr-o perioada nu foarte indepartata a istoriei noastre, veti putea vedea lumea spionajului asa cum a fost ea cunoscuta de Vera Atkins si veti putea afla foarte multe amanunte interesante din viata unei femei care a emigrat in Marea Britanie si care a ajuns in fruntea unui serviciu secret, spionii antrenati de ea fiind implicati in numeroase momente-cheie ale razboiului, inclusiv pregatirea debarcarii in Normandia. Vera Atkins a primit Legiunea de Onoare din partea lui Francois Mitterrand pentru ajutorul adus de ea la eliberarea Frantei. Iata asadar un personaj fascinant intr-o lume fascinanta si dificila si intr-o perioada complicata.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *