Secretele Verei Atkins

Secretele Verei Atkins Povestea unei romance spion in al Doilea Razboi Mondial
Sarah Helm

Editura Litera

Ce-ati zice daca v-as spune ca femeia spion cea mai importanta (probabil) din al Doilea Razboi Mondial a fost romanca?

Ei bine, romanca doar la origine, intrucat Vera Maria Rosenberg s-a nascut in 1908 la Galati, dar in 1933 a emigrat in Marea Britanie. De altfel, cu privire la origine si la familie, intr-o discutie cu autoarea cartii, Vera spune ca „Asta nu prezinta nici un interes.”. „E un capitol inchis pentru mine. Asemeni multor altora din viata mea.” (p. 16).

Vera si-a schimbat numele in Vera Atkins pentru a-si ascunde originea evreiasca. Ea a fost recrutata la inceputul anului 1941 de Serviciul de Operatiuni Speciale (sau SOE), serviciu care fusese recent infiintat dat fiind contextul international si avantului Germaniei in acea vreme. Vera Atkins a antrenat sute de spioni, a reusit sa afle (veti vedea cum) unde au fost duse niste fete care fusesera capturate. De asemenea, Vera Atkins a ajuns, in timp, in fruntea SOE.

A avut succes in timpul razboiului, dar s-a retras din activitate dupa acesta. A trait intr-un sat linistit din Anglia pana la moartea sa, in 2000.

Sarah Helm a scris o carte complexa, bine documentata, obiectiva despre Vera Atkins. Autoarea a vorbit o singura data cu eroina cartii si abia dupa moartea Verei a reusit sa aiba acces la cutiile acesteia cu documente. A discutat, asa cum era firesc, cu multi dintre cei care au cunoscut-o sau care au fost familiari cu activitatea ei. Cele peste 600 de pagini contin selectii din documente personale ale Verei Atkins (chiar daca aceasta nu a avut propriu-zis un jurnal), citate si materiale apartinand unor persoane cu care Vera Atkins a interactionat, intr-un fel sau altul, in timpul razboiului. Veti gasi informatii interesante si pretioase dintr-o perioada nu foarte indepartata a istoriei noastre, veti putea vedea lumea spionajului asa cum a fost ea cunoscuta de Vera Atkins si veti putea afla foarte multe amanunte interesante din viata unei femei care a emigrat in Marea Britanie si care a ajuns in fruntea unui serviciu secret, spionii antrenati de ea fiind implicati in numeroase momente-cheie ale razboiului, inclusiv pregatirea debarcarii in Normandia. Vera Atkins a primit Legiunea de Onoare din partea lui Francois Mitterrand pentru ajutorul adus de ea la eliberarea Frantei. Iata asadar un personaj fascinant intr-o lume fascinanta si dificila si intr-o perioada complicata.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *