free download 78 travel guides written by experts

“Seara omagiala Jancy Korossy“

La Opera Maghiară din Cluj

Sâmbătă, 20 decembrie 2014, ora 19:00, pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Ramona Horvath Trio din Franța, Opera Maghiară Cluj și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român și Advantage, prezintă SEARA OMAGIALĂ JANCY KOROSSY.

Considerat de critici ca cel mai împortant muzician de jazz născut în România, pianistul și compozitorul Jancy Korossy, originar din Cluj, a pus bazele „Jazzului în România”, încă din anii 50’, fiind și primul muzician care a prelucrat folclorul românesc în jazz. Stabilit în SUA din finele anilor 60’, Korossy a continuat să cânte alături de nume importante ale jazzului american.

Pianista Ramona Horvath a fost eleva și partenera de scenă a lui Jancy Korossy, cei doi au susținut concerte de mare succes în toată Europa, și au înregistrat CD-ul „Dor de Acasă”, premiat cu titlul
„Cel mai bun disc de jazz al anului “ (2009).

Cu ocazia acordării titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Cluj” artistului Jancy Korossy (decedat în 21 ianuarie 2013), Ramona Horvath va susține un recital de jazz alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau la contrabas si Frédéric Sicart la baterie.

BILETELE SE PUN ÎN VÂNZARE LA CASA DE BILETE A OPEREI MAGHIARE CLUJ
(STR.EMIL ISAC NR. 26-28) LUNI-DUMINICĂ 10.00-13.00 ŞI 16.30-18.30.
INFORMAŢII ŞI REZERVĂRI LA: TEL. +40 264 593468, E-MAIL: org@hungarianopera.ro

Ramona Horvath (Paris, Franţa) face parte, din deceniul trecut, din generaţia nouă a jazzului românesc. Pianista a fost remarcată şi susţinută (prin celebrele concerte la două piane) de cea mai importantă figură a jazzului românesc, Jancy Korossy, din păcate cu mai multe apariţii în Europa decât în ţară. A fost eleva și partenera de scenă a Maestrului Jancy Korossy, împreuna cu domnia sa, a concertat de-alungul Europei, cu mult succes, pe scene importante ca Sala Radio Național din Austria, Palatul Foz din Portugalia, etc și a participat la diverse festivaluri și concerte în Germania, Franța, Spania, Italia, Ungaria etc, unde au promovat muzica româneasca stilizată în jazz, un stil creat și dezvoltat de către Korossy, după modelul predecesorilor săi Bela Bartók și marele George Enescu (în muzica clasică). De asemenea, a înregistrat, alături de Maestrul Korossy, discul “Dor de acasă”, care s-a bucurat de un mare succes în țările europene unde l-a prezentat, dar și în România, unde a fost premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (2009).

Nicolas RAGEAU (Paris, Franţa) este unul dintre cei mai buni și cunoscuți contrabasiști din Paris, cu o activitate intensă, fiind prezent în festivaluri și concerte, atât în Franța cât și în SUA la New York , unde a activat vreme de câțiva ani. A colaborat și a acompaniat diverși artiști renumiți, precum: Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Lew Tabackin, Peter Bernstein, Paolo Fresu, Alain Jean-Marie, Grant Stewart, Manu Katche, Michel Graillier, Christian Escoude, Sarah Lazarus, Anne Ducros..

Frédéric SICART (Paris, Franţa) baterist și compozitor originar din Nisa, prezent în cele mai importante festivaluri de jazz din Franța: Jazz à Vienne, Juan les Pins, Jazz à Marciac, Nancy Jazz Pulsation, Monte-Carlo Jazz Festival etc, la rândul său a colaborat cu artiști importanți precum: Giovanni Mirabassi, Richard Galiano și mulți alții.

Organizatori: Ramona Horvath Trio, Opera Maghiară Cluj și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român și Advantage

Parteneri Media: TVR Cluj, Erdélyi Magyar Televizio, Radio România Cluj, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Paprika Radio, Napoca Fm, Transilvania Reporter, Clujul Cultural, Cluj.com, Transindex, Szabadsaàg, Kronika, maszol.ro, Cluj City App

Bucuresti, 12.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *