free download 78 travel guides written by experts

Seara de cvartet Alexandr Borodin

Numele compozitorului rus Alexandr Borodin (1833-1887) a ramas in istoria muzicii mai ales prin opera sa Printul Igor, prin cele trei simfonii si prin cele doua cvartete de coarde. Membru al celebrului Grup al celor cinci, alaturi de tovarasii sai de suflet si idealuri Nikolai Rimski-Korsakov, Modest Petrovici Musorgski, Piotr Ilici Ceaikovski și Mili Balakirev, cărora li s-a alăturat mai târziu și César Cui, Alexandr Borodin a avut un cuvant important de spus in consolidarea si afirmarea scolii muizcale ruse.

Compozitor, doctor si chimist, Borodin a fost el insusi un bun violoncelist pasionat de muzica de camera. Dupa ce, intr-o prima faza, in lucrarile sale camerale este tributar stilului lui Felix Mendelssohn – Bartholdy, in 1874, compozitorul incepe sa scrie primul sau cvartet de coarde, intr-o maniera noua. In 1881 urmeaza cel de al doilea cvartet de coarde, care contine, in cea de a treia parte a sa, celebra “nocturna”. Sunt pagini muzicale de mare frumusete si profunzime ce il evidentiaza pe creator in cadrul grupului ai carui membrii, evitau formula de cvartet considerata improprie spiritului muzicii ruse.

Alaturarea intr-o seara de recital a celor doua cvartete de Alexandr Borodin este un eveniment rar. Optiunea are la baza talentul, interesul, curiozitatea si, nu in ultim rand, profunzimea si maturitatea membrilor formatiei, puse in folosul unui demers deloc usor.

Stagiunea de marti seara are bucuria si placerea de a putea oferi publicului o astfel de ocazie cu totul speciala : lucrari de referinta din istoria cvartetului intr-o interpretare de referinta.

Stagiunea de marţi seara
Marti, 27 Mai 2014, 19:00 – 20:00
Ateneul Roman/Sala mica

LUCIAN GABRIEL DĂNILĂ – vioara I
CRISTINA BAZGAN- vioara a II-a
TAMARA DICA – violă
DIANA PETRE POPESCU – violoncel

Program

Alexander Borodin
• Cvartetul de coarde nr. 1, în la major
• Cvartetul de coarde nr. 2, în re major

Coproducător: Radio România Muzical

Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

LUCIAN GABRIEL DĂNILĂ este absolvent al Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași, prof. Veronica Rotar și Anton Diaconu (membru al cvartetului VOCES). A studiat apoi la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa lect.univ. Ladislau Csendes, urmând și cursuri de măiestrie cu Octavian Rațiu (Piatra Neamț, 1990), Eugen Sârbu (Iași, 1991), Wolfgang Marschner (București și Weimar, 1999) ș.a. Este solist-instrumentist, șef de partidă în Orchestra de Cameră Radio; are și o bogată activitate ca solist-concertist concretizată în numeroase recitaluri susținute în România, Grecia, Olanda, Germania sau în concerte în compania unor orchestre din București (Orchestra de Cameră Radio, Orchestra UNMB) și din țară (Iași, Satu-Mare, Giurgiu), precum și ca membru al unor formații camerale.

CRISTINA ADRIANA BAZGAN este absolventă a Liceului de Muzică „George Enescu” din București. A urmat apoi cursurile Universitații Naționale de Muzică din București, la clasa de vioara a prof. Octavian Rațiu. A participat la cursurile de măiestrie sustinute de prof. Andrei Rosianu si de Michael Geisler. Este laureată a mai multor concursuri naționale. A susținut recitaluri solo și camerale in țară și străinătate. A activat ca instrumentist al Filarmonicii „Muntenia” din Targoviște, a colaborat la Orchestra Nationala Radio. In prezent este angajată a Orchestrei de Cameră Radio.

TAMARA DICA a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasele conf. univ. dr. Iulia Timiraș și a prof. Valeriu Pitulac si la Hochshule fur Musik und Theater Hamburg la clasa prof. Marius Nichiteanu. De-a lungul timpului activitatea artistică a violistei s-a concretizat in numeroase recitaluri și concerte alături de formații camerale iar in prezent face parte din colectivul Operei Naționale din București și colaborează frecvent cu Orchestra de Tineret.

DIANA PETRE POPESCU este absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, la clasa de violoncel a prof. Maria Mărginean, urmând și cursuri de măiestrie cu Marin Cazacu și Matt Haimovitz. A studiat apoi la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasele profesorilor Aurel Niculescu, Laura Buruiană și Marin Cazacu. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale. A evoluat și ca solistă cu Filarmonica de stat„Transilvania” din Cluj-Napoca. Din timpul studiilor universitare, s-a dedicat stilului cameral susținand numeroase recitaluri, iar in prezent este membră a Orchestrei Camerata Regală și colaboratoare a Filarmonicii „George Enescu” din București.

Sponsor oficial: Ţiriac Auto, partener autorizat Mercedes-Benz
Sponsori: Cognistudio, Dacia, Linde
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Port.ro, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu

Bucuresti, 23.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *